Prins Andrew kaldte Frankrig korrupt

Den britiske kongelige, som WikiLeaks har omtalt de senere dage, har vist sig at være prins Andrew

Ifølge afsløringerne i WikiLeaks var prins Andrew ikke bare kæk. Han var fræk og ubehøvlet. Foto: Express Pictures.
Ifølge afsløringerne i WikiLeaks var prins Andrew ikke bare kæk. Han var fræk og ubehøvlet. Foto: Express Pictures.

Dronning Elizabeths næstældste søn, prins Andrew, der også er hertug af York, har vist sig at være nogelunde lige så taktløs og grov i munden som sin far prins Philip og storebror prins Charles.

Sædvanligvis er det prinsen af Wales og prinsgemalen, der tegner sig for skandalerne, men nu har hertugen af York altså vist, at pæren ikke falder langt fra hesten.

Faktisk lykkedes det ham at ryste det ganske diplomatisk - herunder ikke mindst det amerikanske, da han under en frokostsamtale på The Hyatt Regency Hotel i Kirgisistans hovedstad Bishkek i 29. oktober 2008 sammen med forretningsmænd fra Canada og Storbritannien kaldte den amerikanske regering for dum, idet den ikke kunne planlægge mere end ti år frem i tiden.

Upolitisk
Lige som i Danmark er det ikke tilladt de kongelige i England at udtale sig politisk. Derfor chokerede det diplomatiet, da prinsen slyngede om sig med politiske betragtninger om Kirgisistan og kaldte landets ledelse korrupt.

Det samme gjaldt ifølge hertugen af York den franske regering.

Diplomaterne ved mødet beskrev ifølge WikiLeaks efterfølgende prinsen som 'uhøflig' og 'arrogant'.

Den amerikanske ambassadør siger, at udtalelserne fra den engelske prins var 'på grænsen af at være frække'.

250.000 nye
Dermed er WikiLeaks-skandalen for alvor rykket ind i det britiske kongehus og kan true den aldrende dronnings psykiske habitus. Forhåbentlig ender hun ikke med igen i sin nytårstale til folket at måtte omtale det forgangne år som sit 'annus horribilis'.

Hvad de kommende uger bringer - måske også af grimme ting for dronning Elizabeth, vil tiden vise. Foreløbig har WikiLeaks annonceret at ville lægge 250.000 nye dokumenter frem.