Annonce:
Annonce:

Bedre sent end aldrig: Nu er han udråbt

Prins Charles officielt udråbt til kong Charles ved en ceremoni lørdag formiddag

Tusindvis af mennesker samles foran St James's Palace, hvor Charles officielt bliver udnævnt til konge.

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Torsdag eftermiddag gik Charles fra at være prins til at være konge i det sekund, hans mor døde. Og lørdag formiddag blev han officielt udråbt som regent for Storbritannien ved en officiel ceremoni i St. James's Palace.

Normalt sker den slags højst 24 timer efter, den tidligere regent er død – altså burde det være sket fredag. Men det har man ikke kunnet nå, da dronning Elizabeth døde sidst på eftermiddagen.

Kong Charles er den kronprins i Storbritanniens historie, der har ventet længst tid på at arve tronen, og han er også den ældste tronfølger nogensinde med sine 73 år, så hvad betyder et halvt døgn fra eller til?

Det var et tiltrædelsesråd bestående af blandt andet embedsmænd, parlamentsmedlemmer og Londons borgmester, der officielt udråbte kongen.

Det såkaldte Throne Room, hvor anden del af tiltrædelsesceremonien blev afholdet. Foto: Ritzau Scanpix
Det såkaldte Throne Room, hvor anden del af tiltrædelsesceremonien blev afholdet. Foto: Ritzau Scanpix
 

Annonce:

Et udvalg af rådet mødtes lørdag klokken 10 britisk tid i St. James's Palace, der ligger en spytklat fra Buckingham Palace.

Her blev dronning Elizabeth officielt erklæret død, mens Charles - blandt andet med løfte om at tjene den skotske kirke - blev udråbt til konge.

Historisk indsættelse

Det er mere en 70 år siden, der sidst er blevet udråbt en ny regent i Storbritannien, og det i sig selv gør dagen historisk for briterne.

Men det er ikke det eneste, der gør indsættelsen af kong Charles speciel.

For første gang nogensinde har befolkningen fået et indblik i, hvad der sker, når rådet, der udråber den nye regent, mødes.

Mødet i rådet blev nemlig transmitteret for første gang i historien.

Da dronningen Elizabeth i 1952 blev udråbt, var det både utænkeligt og umuligt.

 

Til stede var også queen consort - dronning-gemalinde Camilla - og den nye prins af Wales, prins William, samt den nyudnævnte premierminister Liz Truss, der alle underskrev dokumenter i forbindelse med tiltrædelsesceremonien - det, briterne kalder 'proclamation'.

Kong Charles har ligeledes holdt en tiltrædelsestale, hvor han giver en række løfter og tages i ed, som det sig hør og bør, ligesom han skal skrive en masse dokumenter under.

Politiet holder øje med at alt foregår i god ro og orden inde i St James's Palace. Foto: Ritzau Scanpix
Politiet holder øje med at alt foregår i god ro og orden inde i St James's Palace. Foto: Ritzau Scanpix

Alt spærret af
Alle veje omkring Buckingham Palace er spærret af, melder Ekstra Bladets udsendte i London, og det er mere eller mindre umuligt at komme rundt i områder, der også er besværmet af briter.

Annonce:

Stemningen er positiv omkring kong Charles officielle tiltrædelse, og de fremmødte siger ikke ét negativt ord om den nye konge.

Der bliver i øvrigt gjort klar til at skyde kong Charles godt ind i sit nye embede med kanoner, der køres i stilling til at afgive skudsalver.

Den nye nationalsang skal også synges. Den gamle 'God Save the Queen' ændres til 'God Save the King' - ligesom nye frimærker og med tiden også nye mønter skal produceres, efter kong Charles nu er regent i Storbritannien.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: