Annonce:
Annonce:

Kongehusekspert: - En meget kontroversiel konge

Charles bliver den ældste monark nogensinde i Storbritannien, og ifølge Lars Hovbakke Sørensen kan han få stor betydning for tilslutningen til kongehuset

Charles bliver bare en overgangsfigur, for briterne vil hellere have William som konge, mener kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Når Charles officielt tiltræder rollen som Storbritanniens monark, bliver det som den ældste nogensinde.

Men det er ikke det eneste opsigtsvækkende ved den nye konge. Ifølge den danske kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen kan hans udnævnelse nemlig komme til at få stor betydning for kongehusets popularitet.

- Det bliver spændende at følge de kommende år, om kongehuset i Storbritannien kan bevare den meget høje popularitet på omtrent 80 procent af befolkningen, der bakker op, ligesom det er tilfældet i Danmark, siger han og tilføjer:

- Det hænger meget sammen med dronning Elizabeths måde at være dronning på. Hun har aldrig trådt ved siden af lige med undtagelse af i forbindelse med Dianas død. Hun har været meget korrekt, vellidt og også meget professionel i sin måde at være dronning på.

Dronning Elizabeth har sikret kongehusets popularitet i en årrække. Foto: Stefan Rousseau/Ritzau Scanpix
Dronning Elizabeth har sikret kongehusets popularitet i en årrække. Foto: Stefan Rousseau/Ritzau Scanpix
 

Annonce:

Han mener, at særligt prins Charles' skilsmisse fra den populære prinsesse Diana og hans ægteskab med den knap så populære hertuginde Camilla betyder noget for briternes opfattelse af ham.

- Prins Charles er en meget mere kontroversiel person, som dels har alle de her historier med rod i familieforholdene knyttet til sig, men dels også har været kontroversiel, fordi han er kommet med mange flere politiske udtalelser, end dronning Elizabeth nogensinde har gjort, siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

- Han gik for eksempel ind i debatten om klima og miljø allerede tilbage i 70'erne, inden det overhovedet var moderne at tale om den slags som kongelig. På den måde har han haft nogle markante politiske synspunkter, som har gjort, at han har delt befolkningen i højere grad, end hans mor har gjort.

Efter dronning Elizabeths død bliver der sørget i London.

En overgangsfigur
Faktisk mener Lars Hovbakke Sørensen, at prins Charles kan få en negativ effekt på tilslutningen til kongehuset.

Annonce:

- Hvis han fortsætter med at være konge på den måde, som han har været kronprins på, så kan man godt forudsige, at tilslutningen til kongehuset ikke vil blive ved med at være ligeså høj, som den har været under dronning Elizabeth, siger han.

- Har det nogen betydning, at han er så gammel, som han er?

- Man må jo forvente, at han ikke kommer til at sidde i så forfærdelig mange år. Han er 74 år, så han vil meget blive en overgangsfigur i forhold til prins William, siger Lars Hovbakke Sørensen, der mener, at hvis briterne frit havde kunnet vælge, havde de hellere set prins Williams som ny monark allerede nu.

Charles bliver konge og Camilla bliver Queen Consort. Foto: Chris Jackson/Ritzau Scanpix
Charles bliver konge og Camilla bliver Queen Consort. Foto: Chris Jackson/Ritzau Scanpix

73-årige Charles bliver forventeligt officielt udnævnt som konge af Storbritannien fredag. Hans officielle titel bliver Charles den tredje af Storbritannien.

Hertuginde Camilla, der er gift med Charles, får titlen Queen Consort på engelsk, hvilket på dansk er betegnelsen for en kvindelig ægtefælle til en konge. Dermed bliver hertuginden af Cornwall til 'dronning-gemalinde' Camilla.

Annonce:

Når Charles officielt er udnævnt til konge, starter en rundtur rundt i landet. Læs mere om, hvad der skal ske efter dronningens død her.

Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen sætter ord på den nu afdøde monark

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: