Kongehuset starter efterforskning efter royal nazi-hilsen

Advokater efterforsker, hvem der kan have lækket video med den royale 'sieg heil'

Stig Abell, The Sun newspaper managing editor, fortæller om forsiden (Video: AP)

Storbritannien har stået på den anden ende siden i lørdags, hvor The Sun offentliggjorde en video med fire medlemmer af den kongelige familie - den tidligere kong Edwawrd VIII, den nuværende dronning Elizabeth, hendes søster samt hendes mor - der laver en såkaldt nazi-hilsen med udstrakt højre arm og hånd.

Nu er kongehusets advokater gået ind i sagen for at finde frem til, hvem der kan have lækket den 17 sekunder lange video fra 1933, som ellers har ligget trygt og godt langt væk fra nysgerrige blikke i de royale arkiver, som er lukkede for offentligheden.

Alligevel er videoen altså kommet i The Suns besiddelse - og efterfølgende på forsiden af avisen.

På billedet kan man se den kun syv-årige dronning Elisabeth lave nazi-hilsen sammen med sin mor, mens hendes onkel Edward forsøger at lære lillesøster Margaret at gøre det samme.(Foto: Forside The Sun/faxemile) Intl. kongelige England i oprør over nazi-forside

En talsmand fra den kongelige familie på Buckingham Palace har udtrykt skuffelse over, at avisen har valgt at bringe billeder fra den gamle video og dermed bringe dronning Elizabeth i en penibel situation.

Det var dog ikke for at skade dronningen, der var seks år, da videoen blevet lavet, at The Sun bragte billeder, skriver avisen i en leder, men for at sætte fokus på hendes onkel, Edward VIII, der regerede i et lille års tid i løbet af 1936. Han abdicerede dog for at kunne gifte sig med amerikanske Wallis Simpson.

Det har længe været offentligt kendt, at Edward VIII havde en vis graf af sympati for Tysklands nazister, og ifølge The Sun var det for at belyse dette, at avisen valgte at bringe billederne.

The Suns forside fra i lørdags. (Faksimile: The Sun) Intl. kongelige Adgang forbudt: Britisk nazi-hilsen skjult i 82 år

Den køber det britiske kongehus dog ikke, og den royale families advokater er nu gået i gang med at se, om der kan køres en eventuel straffesag.

- Der kan være en krænkelse af ophavsretten, og der kan være begået kriminalitet, siger en anonym kilde fra Buckingham Palace til The Guardian.

Kilden fortæller samtidig, at det endnu ikke vides, om sagen vil blive meldt til politiet, og om der vil blive sendt en klage til den britiske udgave af Pressenævnet.

Først og fremmest skal det royale efterforskningshold finde ud af, hvor videoen overhovedet har været opbevaret, og derefter vil de se på, om de kan finde frem til, hvem der har videregivet den til The Sun.

Den verdenskendte nazijæger Efraim Zuroff troppede i dag op på Halmtorvet i København for at indgive en anmeldelse af en dansk borger for krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig. Foto: Anthon Unger Samfund Kendt nazijæger i København: Dansk kz-morder fortjener ingen barmhjertighed

15 kommentarer
Vis kommentarer