Spansk prinsesse stilles for retten i sag om svindel

Spaniens prinsesse Cristina og hendes mand bliver mandag stillet for retten på Mallorca i en straffesag

Den spanske prinsesse Cristina skal i retten i sag om svindel. (FOTO: Manu Fernandez)
Den spanske prinsesse Cristina skal i retten i sag om svindel. (FOTO: Manu Fernandez)
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Spaniens prinsesse Cristina og hendes mand bliver mandag stillet for retten i Palma de Mallorca i en sjælden straffesag mod kongelige.

Den 50-årige prinsesse, der er søster til kong Felipe VI, er det første medlem af Spaniens royale familie, som skal på anklagebænken.

Det sker efter en seks år lang efterforskning af velgørenhedsfonden Nóos Foundation, som ledes af prinsessens mand, den 47-årige Iñaki Urdangarin, og som ifølge anklagemyndigheden blev anvendt til skattesvindel for mange millioner kroner.

Prinsessen, der er tiltalt for meddelagtighed i svindlen, nægter sig skyldig. Det samme gør hendes mand.

Urdangarin, som er tidligere håndboldstjerne, er sammen med sin forretningspartner Diego Torres tiltalt for underslæb med offentlige midler.

Gennem den almennyttige organisation Nóos har de ifølge anklageskriftet sendt regninger på mere end seks millioner euro (omkring 45 millioner kroner) fra regeringerne på Balearerne og i regionen Valencia.

Anklagemyndigheden hævder, at de kongresser, Nóos har arrangeret, kun har kostet en brøkdel af de opgivne beløb. En stor del af pengene skal derfor gennem et netværk af firmaer være havnet i Cristinas mands og hans kompagnons egne lommer.

Kongens søster og hendes mand var halvpartsejere af et firma, som skal have tjent store beløb på at trække penge ud af Nóos.

Cristina, som har fire børn sammen med Urdangarin, har tidligere forklaret, at hun kun deltog af navn, men ikke af gavn.

Tiltalen lyder på, at hun i 2007 og 2008 skal have hjulpet sin mand med at skjule indtægter for skattemyndighederne.

Da Felipe i 2014 afløste sin far på tronen, lovede han i sin kroningstale, at det skulle være slut med skandaler i det spanske kongehus. Spanierne fik et løfte om, at de med ham som konge ville få en "retskaffen, ærlig og gennemsigtig" embedsførelse.

Kongen har derfor lagt afstand til sin søster, som er blevet frataget sine kongelige forpligtelser og bedt om at holde sig borte fra officielle familiearrangementer.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind