Kongen i centrum på Dronningens fødselsdag

Dronningen tog mod folkets hyldest på sin fødselsdag. Men det var den nyudnævnte prins, der tog opmærksomheden

Kongen i centrum på Dronningens fødselsdag

Her er Dronningen og Kong Henrik på balkonen (Video: Kenneth Meyer)

Se det store billedgalleri fra Amalienborg ved at klikke på næste/pilen herover

Efter sidste års store kalas, har dronning Margrethe i år valgt, at hendes 76 års fødselsdag skal foregå i private rammer. Men som vanligt lod Daisy sig hylde af folket på balkonen på Amalienborg Slot.

Mange var mødt op med flag og hurra-råb for at tiljuble landets monark.

Men det var ikke kun fødselsdagsbarnet, der var i centrum. For flere ventede med spænding på, hvordan Henrik med den nyudnævnte prinse-titel ville støtte sin kone.

Og modsat sidste år trådte kong Henrik ud på balkonen på Christian IX's Palæ på Amalienborg Slot og deltog i festivitassen.

(Foto: Jonas Olufson)
(Foto: Jonas Olufson)

Dronning Margrethe trådte først ud på balkonen fulgt af henholdsvis kronprinsparrets familie på den tilstødende balkon og prins Joachims familie på den tredje balkon. Først som den sidste kom kong Henrik ud, inden han vinkede hjerteligt til fruens folk.

Den kongelige familie trådte frem i forskellige konstellationer. Først hele familien, så regentparret og prinserne med deres hustruer, og så var det børnebørnenes tur til at dele balkon med deres farmor, inden det var tid til det sidste vink fra hele den kongelige famile en gang til. Det varede dog kun få sekunder, før kong Henrik bankede på døren og forlod seancen som den første.

(Se videoen herunder, hvor kong Henrik banker på døren for at forlade balkonen)

Kongen i centrum på Dronningens fødselsdag

Sidste år glimrede Kong Henrik ved sit fravær, da dronningen fyldte trekvart århundrede. Henrik var for syg til at deltage i festerne. Den fuldstændige sygemelding kom som lidt af et chok, og overraskelsen blev ikke mindre, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at den 81-årige konge dagen efter den store gallafest på Fredensborg Slot kørte fra Fredensborg til Hamborg og fløj på ferie til italienske Venedig.

(Foto: Jonas Olufson)
(Foto: Jonas Olufson)

For syg til konens fødselsdag: Henrik alene i Venedig

Se billedet: Her bli'r kong Pjæk afsløret på tysk rasteplads

På den sidste dag i 2015 sprang bomben for alvor, da dronningen i sin nytårstale efter nogen fumlen rundt i sine papirer fortalte, at kong Henrik ville gå pension.

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at 'drosle ned' - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension, sagde hun.

Kongen går af

Pensionist på 1. klasse: Beholder otte millioner i apanage

(Foto: Jonas Olufson)
(Foto: Jonas Olufson)

Siden nytårstalen er det helt som ventet ikke mange gange, kongen har vist sig officielt. Men tidligere på ugen trak han dog i arbejdstøjet, da den mexicanske præsident med frue var på officielt besøg i Danmark. Og endnu en gang formåede kongen at stikke af med al opmærksomheden midt i skåltalerne.

Henrik dropper sin titel

Pludselig vil han nu ikke længere hedde prinsgemal - en titel, som han ellers selv opfandt tilbage i 2005.

Prins Henrik er nu - igen - hans officielle titel. Hvorfor ved ingen rigtigt.

Derfor droppede Henrik titlen

Kongen i centrum på Dronningens fødselsdag

Her fortæller Billed Bladets royale reporter, Trine Larsen, om Henriks situation

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."