Afsløring: Her er forklaringen på de vanvittige Netto-prisskilte

Har du også undret over, at Netto i denne måned har solgt både 'Intelligent trynedyr', 'Fugle menstruation' og 'Død gris i strimler'?

Ærlig markedsføring eller politisk aktivisme? Foto: Vegan Change
Ærlig markedsføring eller politisk aktivisme? Foto: Vegan Change
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Den seneste tid har man i kødafdelingen i udvalgte Netto-butikker kunnet se en stribe prisskilte, der ved første øjekast ser helt ægte og tilforladelige ud, men ved nærmere gennemlæsning tydeligvis ikke er helt autoriserede.

Eksempelvis er kunder ved køledisken blevet mødt med skilte med teksterne 'Intelligent trynedyr - 397 gram - Spotvare - 15,00' og 'Død gris i strimler - 397 gram - Spotvare - 15,00'.

Seneste skud på stammen er et falsk prisskilt i køleskabet med æg, hvor den nye, alternative tekst lyder: 'Fugle menstruation 397 gram - Spotvare 15,00'.

Foto: Vegan Change
Foto: Vegan Change
 

Skiltene er hver gang gået viralt - ikke mindst på grund af Anders Hemmingsen fra Metroxpress, der har delt de opsigtsvækkende skilte - senest den 13. marts på Facebook med kommentaren 'Netto forstår at sælge deres varer'.

Konstruktiv aktivisme
Hver gang, det er lykkedes at få skiltene spredt via de sociale medier, er jublen stor hos aktivistgruppen 'Vegan Change', der ifølge deres Facebook-side er en gruppe, der arbejder for at 'stoppe al udnyttelse af dyr'.

Gruppen bekræfter til Ekstra Bladet, at det er dem, der den seneste tid har stået bag de kreative skilte. Formålet har været 'gennem konstruktiv aktivisme vil opfordre til at gentænke menneskets forhold til dyrene, så det stemmer overens med grundlæggende værdier såsom; medfølelse og retten til frihed'.

Udover at producere opsigtsvækkende prisskilte til discount-butikker, har gruppen også for nylig arrangeret en fredelig demonstration mod Århus Slagtehus.

Frygt, smerte og glæde
I en erklæring, som Ekstra Bladet har modtaget fra Vegan Change, forklarer aktivistgruppen, hvorfor de har fremstillet de falske prisskilte.

- Hensigten med skiltene er at kalde tingene for, hvad de er og minde folk om, at skinken ikke bare er 'skinke', men har været et levende væsen, der som os er i stand til at føle frygt, smerte og glæde.

- Vi håber i Vegan Change, at folk vil tage til overvejning hvorfor man gerne vil købe 'røget hamburgerryg', men siger mærkaten i stedet 'intelligent trynedyr' eller 'død gris', så er det pludseligt knapt så indbydende.

Sjove skilte
I Netto tager man aktivisternes priskampagne stille og roligt, men mener, at gruppen bør overveje andre metoder til at komme igennem med deres budskab.

Det er dog vigtigt for butikskæden at pointere, at det denne gang ikke har været Nettos egne medarbejdere, der har været kreative ved printeren.

– Vi har i ny og næ kreative medarbejdere, som har lavet sjove skilte, der er gået viralt. Og derfor kan man måske også tro, at det er tilfældet her. Det er det dog ikke, siger Jesper Kirkemoe, der er Head of Sales Operations i Netto og tilføjer:

- Det er klart, at vi er lidt ærgerlige over, at en række personer også forsøger sig med det i en debat, som ellers ikke er specifik for Netto. Her tror vi, at der er bedre måder at få sat fokus på danskernes spisevaner, siger Jesper Kirkemoe, der er Head of Sales Operations i Netto.

Foto: Vegan Change
Foto: Vegan Change
 

Fint med mindre kød
Netto fortæller, at de ikke har tænkt sig at fjerne alt kød fra hylderne, men gerne vil bidrage til, at det bliver nemmere at leve vegansk, hvis det er det, man ønsker:

– Vi synes, at det er meget fint, at folk gerne vil spise mindre kød, og vi styrker for eksempel også vores udvalg af veganer-varer hele tiden. Men vi vil selvfølgelig gerne, at det er vores egne kreative medarbejdere, der kaster sig over sådan gimmicks og ikke personer, som gerne vil tage en potentiel politisk debat om kød, siger Jesper Kirkemoe.

Føtex og Rema 1000
Vegan Change fortæller til Ekstra Bladet, at man overvejer at udvide den succesfulde kampagne til også at omfatte andre butikskæder.

- Lige nu er skiltene i Netto, men i morgen finder du dem måske i Føtex eller Rema 1000, lyder det fra aktivisterne, der i samme ombæring forsikrer, at de ikke ønsker at genere landets kødspisere.

- Vi søger på ingen måde at være til gene eller at være fordømmende - skiltene er nemme at fjerne, og vi håber, at Netto tager det med et smil. Skiltene har blot til formål at vække tanker og følelser hos folk - de opfordrer til at huske på de levende væsner, som ikke ønsker at blive reduceret til produkter.

Kommentar fra Vegan Change: Derfor gør vi det

Vi ser det rigtigt positivt, at Netto-skiltene er blevet set og delt af så mange. Det er ret interessant, hvordan teksten 'død gris i strimler' har skabt så meget opmærksomhed, for det er jo egentlig bare en anden formulering, for hvad det virkeligt er. Hvis skinke ikke er døde grise, hvad er det så? Og hvad er komælk, hvis det ikke er modermælk til kalve?

Vi lever i et samfund, hvor mange har en generel holdning om, at dyremishandling er forkert, og at vi skal være gode mod vores kæledyr. Vi spiser ikke hunde og katte - men gerne grise, høns og køer. Rottemælk lyder ulækkert, mens produkter indeholdende komælk kan findes i de fleste danskeres køleskabe.

Det er rigtigt nemt, at glemme hvad det egentlig er, der står på hylderne i vores lokale supermarkeder, og de fleste tænker nok ikke videre over dyrene bag. Lige netop dette er hensigten med skiltene – at kalde tingene for hvad de er, og minde folk om, at skinken ikke bare er 'skinke', men har været et levende væsen, der som os er i stand til at føle frygt, smerte og glæde.

Vi håber i Vegan Change, at folk vil tage til overvejning hvorfor man gerne vil købe 'røget hamburgerryg', men siger mærkaten i stedet 'intelligent trynedyr' eller 'død gris', så er det pludseligt knapt så indbydende.

Lige nu er skiltene i Netto, men i morgen finder du dem måske i Føtex eller Rema 1000. Vi søger på ingen måde at være til gene eller at være fordømmende - skiltene er nemme at fjerne, og vi håber, at Netto tager det med et smil.

Skiltene har blot til formål at vække tanker og følelser hos folk - de opfordrer til at huske på de levende væsner, som ikke ønsker at blive reduceret til produkter.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU