Allan har været på Roskilde siden begyndelsen: Husker regnen bedst

Allan Ohms har gjort det umulige, men det havde nok ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke han sov hjemme i domecilet

– Jeg må ikke sige det for mine børn, for det er angiveligt dårlig musiksmag, men jeg er stor fan af Steffen Brandt og TV-2, og jeg har virkelig nydt dem på Roskilde Festival, siger Allan Ohms. Foto: Per Lange
– Jeg må ikke sige det for mine børn, for det er angiveligt dårlig musiksmag, men jeg er stor fan af Steffen Brandt og TV-2, og jeg har virkelig nydt dem på Roskilde Festival, siger Allan Ohms. Foto: Per Lange

Det begyndte mere eller mindre som et tilfælde i 1971.

Den 64-årige roskildenser havde gaflet sig et pressekort fra Roskilde Tidende, og han fik pludseligt muligheden for at se Povl Dissing og Gasolin’ optræde på Sound Festival, der senere er blevet landets største festival - Roskilde Festival.

Siden da er det gået slag i slag, og Allan Ohms, der til daglig arbejder som advokat i Roskilde, har været til samtlige 47 udgaver af Roskilde Festival.

Hovednavn tog røven på Roskilde

– Det var noget helt andet dengang. Det var meget mere amatøragtigt. Så er det er vokset derfra, Det er fantastisk, at man kan samle så mange mennesker, og at der er så god stemning, siger han.

– Og det er fascinerende, at man kan drive en organisation med så mange frivillige. Det er noget, man ikke ser mange andre steder ude i verden. Det er unikt dansk, og jeg synes, at man gør det til perfektion her.

Gjort det umulige
Allan Ohms må have stjernestatus set fra dedikerede festivalgængeres synspunkt.

Han har været til stede under de bedste og værste år; ved gode musikår og ved de dårlige.

Både når vejret har været perfekt, og når regnen har stået ned i stænger, men det var nok heller ikke lykkedes Allan Ohms at komme på festivalen hvert eneste år, hvis ikke det var, fordi han altid har sovet hjemme i dobbeltsengen i Roskilde.

Stakkels Annisette: 95.000 blev væk

– Jeg har jo den luksus, at jeg bare tager hjem, når jeg er for gennemblødt. Det er jo ikke, fordi jeg har nogen teltoplevelser.

Alligevel er noget af det, Allan Ohms husker bedst, årene med voldsom regn.

– 1997 var grotesk. Jeg kan huske, at alt var kaos. Jeg var på krykker og skulle hjem. Det tordnede og lynede, og folk var bange. Jeg var fanget i en mudderpøl alene, fordi krykkerne gravede sig ned i jorden.

Det sociale i højsædet
Alt imens er Allan Ohms musikminder få taget i betragtning, at han har været til samtlige festivaler, men det er også dels, fordi en del minder gemmer sig bag rødvinståger – som han selv formulerer det med et smil på læben – og dels fordi han prioriterer det sociale over det musikalske.

Fuser: Stortalent svigtede Roskilde

– Musikken betyder sådan set mindre. Jeg er her mere for det sociale og sammenholdet. Jeg tager til naturligvis til koncerter og får fede musikoplevelser – nu har jeg flor eksempel lige været til Savage Rose, og det var godt, men det er især det sociale, der betyder noget, siger han.

De tre vildeste oplevelser

1985: Leonard Cohen var vild

Foto: Polfoto/Morten Langkilde
Foto: Polfoto/Morten Langkilde

– Dette er året, hvor jeg musik-mæssigt har haft det bedst. Leonard Cohen var på Grøn Scene, som den hed dengang. Han var fuldstændig på toppen. Det er jo 30 år siden, og dengang var han ung. Nærmest fuldstændig vild. Det tænker jeg tit tilbage på. Det var virkelig stort.

Foto: All Over Press/Nils Jorgensen

1999: Trykket var væmmeligt til R.E.M.

Foto: Polfoto/Jan Grarup
Foto: Polfoto/Jan Grarup

– Der var uro. Det var væmmeligt. Det var inden ulykken i 2000, så der var ikke indhegninger. Folk ville frem, og der var måske for mange. De skubbede. Det var dengang, man lavede kæder og løb frem.

2012: The Boss gav den gas

Foto: Polfoto/Claus Bjørn Larsen
Foto: Polfoto/Claus Bjørn Larsen

– Han løb rundt på scenen i tre timer i træk. Det var en power-koncert, hvor han bare var midt i det hele og samtidig nede på jorden. Han så ud, som om han havde lyst til det.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby