Her er udlændingene, der skal finde den danske Grand Prix-vinder

Sidste års vinder-duo Ell & Nikki er med i den udenlandske jury, der skal finde den danske Grand Prix-vinder

Her er feltet, der kæmper om at få lov til at repræsentere Danmark i Aserbajdsjan. (Foto: Linda Johansen)
Her er feltet, der kæmper om at få lov til at repræsentere Danmark i Aserbajdsjan. (Foto: Linda Johansen)

Når Dansk Melodi Grand Prix på lørdag afgøres i Aalborg, er det for første gang i danske Grand Prix-historie en international jury, der skal være med til at finde vinderen.

Nu har Danmarks Radio sat navn og ansigter på de udenlandske musikkyndige, der skal være med til at finde den sang, der skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i Aserbajdsjan i maj.

LÆS OGSÅ:

MGP: - Fuck det der med at komme i bås

Aserbajdsjan, Tyskland, Norge og Rusland er de sidste fire vindernationer, og det er fra netop disse lande at jurymedlemmerne kommer, og i spidsen for juryerne står tidligere Grand Prix-vindere og anerkendte musikere.

En god melodi
En af dem er norske Alexander Rybak, der vandt i 2009. Han har en klar idé om hvordan en god Grand Prix-sang skal lyde.

- Jeg vil kigge på melodien. På folk der kan fortælle en historie gennem deres melodi. Og selvfølgelig skal den melodi være god, siger Rybak til dr.dk.

Mens den internationale jury er nyt i dansk Melodi Grand Prix, har Sverige brugt det i flere år - og Alexander Rybak synes, at det er en glimrende idé.

Sang til hjertet
- Folk skal vide, at det er en hel gruppe af folk fra Norge, der skal være med til at bestemme - så når vi vælger den bedste sang, så er det helt sikkert den sang, der vinder vores hjerter, siger han.

LÆS OGSÅ:

DR-chef lover: Ingen taktik-trussel ved DMGP

Det er langt fra kun den udenlandske jury, der bestemmer, hvem der vinder på lørdag. Når de ni sange er sunget, vælger en dansk jury og seerne tre finalister. Juryens og seernes stemmer vægter med 50 procent hver.

Finalen afgøres ved en blanding af seer-stemmer og jury-stemmer. Seernes stemmer tæller 50 procent, mens en kombination af den danske og den internationale jury tæller de sidste 50 procent.