Det bliver de sgu' glade for i længden

Ska' du ha' soya i rullen? Nemli' ja! Og der twistede du den lige. ekstrabladet.dk har talt med komikeren og forskeren om de bevingede ord

Ses vi? Det tror jeg nok, vi gør. Mandrillerne havde masser af fængende sætninger. (Foto: Elone Søgren/DR)
Ses vi? Det tror jeg nok, vi gør. Mandrillerne havde masser af fængende sætninger. (Foto: Elone Søgren/DR)
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Det er fand'me uhyggeligt, du!

De fleste af os har let ved at tage dem til os. De bevingede ord som bliver orn'li syge landeplager, før man får set sig om. Yes sir!

Nu ville journalisten gerne have haft LIDT mere forberedelsestid, men det var bare ærgerligt, Sonny boy. Faktum!

Spørgsmålene var mange. For hvordan opstår disse bevingede ord, og hvordan ved man, om et udtryk har potentiale til at udvikle sig til folkeeje?

Ved aldrig, hvornår den er der
ekstrabladet.dk talte derfor først med den ene del af duoen Timm og Gordon, der sidst i 90'erne stod bag flere eklatante ørehængere.

- Men må ikke tænke det som en catchphrase. De der reklamer, der kører for Øresundsbroen i øjeblikket: 'Tag en slapper, Sanne' - man kan bare høre, hvor manipuleret, det er.

- Hvis man spiller en figur, hvor man ikke kan lade være med at sige det hver gang, så bliver det en catchphrase, siger Gordon Kennedy til ekstrabladet.dk.

- Hvordan ved man, når den er der?

- Det er det, man ikke ved. Og det er det, der er det fede.

- Det var egentlig kun meningen, at vi skulle have lavet håndværkerne tre gange, men så hørte vi lige pludselig folk på gaden gå og sige: 'En tresyver i bagfætteren' og 'hvad Sørensen er den af'. Så den måtte vi lave nogle flere af. Det var faktisk publikum, der bestemte dem.

Sejlivede håndværkere
Og både Timm og Gordon blev sgu glade for det i længden, for Gordon Kennedy fortæller, at komikerparret stadig bliver mødt på gaden med de gamle udtryk. Også fra folk, der var for unge til at se det dengang.

- Vi støder nogle gange på børn i alderen 12-13 år, som bruger vores udtryk. Det bliver vi meget stolte af ... at der har været et generationsskifte.

- Hvilken er den sjoveste?

- Jeg tror faktisk, at den sjoveste er den der med, at 'det bliver man glad for i længden'. At man ødelægger noget og siger, at andre bliver glade for det på sigt.

Fra Guldhornene til go ahead punk
Og der er flere grunde til, at vi tager de bevingede ord til os, fortæller Ken Farø, forskningsadjunkt på Københavns Universitet, fraseolog og redaktør på sprogtidsskriftet Mål og Mæle.

- Vi alle sammen til en vis grad er udsat for den samme sproglige påvirkning via massemedierne. På den måde spredes den slags udtryk langt hurtigere, end hvis de var blevet formidlet mundtligt eller via læsning alene som i gamle dage.

- De er ofte knyttet til en sammenhæng, som er vittig eller klog. Den situation kan så genbruges som en ressource, når man citerer den. De fleste mennesker holder af humor og klogskab, og derfor kan man opnå en social gevinst ved at bruge de morsomme eller kloge citater, siger Ken Farø og fortsætter:

- Der er også et vist fællesskab knyttet til kendskabet til det enkelte sproglige udtryk og den særlige viden, det repræsenterer. Nogle er med på, hvad der henvises til, andre ikke, og det giver de indviede en særlig status.

Prestige
- De bevingede ord kan integreres i vores egen kommunikation. Jo bedre, de kan bruges til andet end blot at citere med, desto mere vil de blive udbredt. Tag et eksempel som 'go ahead, punk, make my day!', som selvfølgelig citerer Dirty Harry, men som samtidig kan udfylde en grundlæggende sproglig funktion, nemlig at være en køligt-truende opfordring til nogen om endelig at fortsætte det tvivlsomme forehavende, de er i gang med - især hvis de vil have på munden bagefter.

Ken Farø gør også opmærksom på, at sprogbrugeren, som har præget det oprindelige udtryk, får stor prestige i sprogsamfundet.

- Det er blandt andet derfor, flere af John F. Kennedys formuleringer er blevet bevingede (spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, men spørg hvad du kan gøre for dit land).

Og så er der den simple gentagelse.

- Hvis Ommer-reklamen kun var blevet sendt én gang og i én version, hvis frk. Hollenberg i Matador kun havde sagt 'Av min arm' én gang, og hvis Anders Fogh kun én gang havde sagt, at 'der ikke er noget at komme efter', ja så var de formuleringer næppe blevet bevingede.

Seriøs detoxkur
Ken Farø fortæller desuden, at et bevinget ord helst ikke må være ret langt,. Det skal helst ligne reklamernes sloganer.

- Og både reklamer, politiske slogans og film har det til fælles, at de bevingede ord skal kunne sidde fast i hukommelsen og være forbundet med positive vibrationer.

- Jo kortere, desto bedre, og jo mere dagligdags sprog, desto mere effektivt, vurderer forskningsadjunkten.

Det er som bekendt svært at spå, især om fremtiden, men hvis Ken Farø alligevel skal give et bud på, hvilket nyere bevinget ord, der principielt kan blive populært fremover, falder valget på Klaus Riskærs kommende fængselsophold, som finansmanden betegnede som en 'seriøs detoxkur'.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind