Reality-show på Holberg'sk

Grønnegårdsteatret opfører stykket 'Henrik og Pernille', som er en skarp kritik af nutidens jagt på berømmelse

Det er Jens Jacob Tychsen og Ann Eleonora Jørgensen, der spiller Henrik og Pernille, og guddommelige ser de ud, mens de er i færd med at tage fusen på hinanden. (Foto: Jan Unger)
Det er Jens Jacob Tychsen og Ann Eleonora Jørgensen, der spiller Henrik og Pernille, og guddommelige ser de ud, mens de er i færd med at tage fusen på hinanden. (Foto: Jan Unger)

Scenen er en 25 meter lang 'catwalk', hvor hver en sten er lagt i hånden. Kostumestofferne er hentet i Paris, og skuespillerne er udvalgt med sikker hånd af direktør Steen Stig Lommer: Der er kort sagt lagt op til den 30. sæson i Grønnegårdsteatret, hvor der i år spilles Holberg.

- Allerede sidste år ved denne tid begyndte jeg at gøre klar til 'Henrik og Pernille', som har premiere 24. juni. Man skal være tidligt ude - også med at hyre spillere, hvis man vil have sin plan A til at lykkes, fortæller Lommer, der tiltrådte som direktør i 2003.

Stjerner uden talenter
'Henrik og Pernille' er en skrupskør forvekslingskomedie, hvor Holberg, som den samfundsrevser han var, fortæller om de unge, der bare gerne vil være rige og kunne gøre sig - uden at kunne noget. En slags reality-show på Holberg'sk, hvor ingenting ender med at lykkes - nøjagtigt som i de nutidige reality-shows.

- Holberg mener, at man skal gøre sig fortjent til at komme frem i verden. Men Henrik og Pernille mener, at de kan springe alle mellemregningerne over i jagten på lykken og bare tage herskabets tøj på. Problemet er bare, at tøjet skaber ikke folk. Men bliver ikke noget, bare fordi man går i 'Gucci', smiler forestillingens instruktør, Solbjørg Højfeldt.

Det smukke udendørs teater i Kunstindustrimuseets have i Bredgade kan rumme 1024 publikummer per aften. Går det, som det plejer, sælges små 60.000 billetter inden sæsonen slutter - på trods af den vanlige håndfuld aflysninger på grund af regn.

Og i år er der så ekstra meget at holde styr på, for brede hofter var på mode i 1700-tallet. Faktisk greb det sådan om sig, at det blev bestemt, at kvindernes krinoliner maksimalt måtte måle 3,14 meter - ligesom der også blev sat en øvre grænse for højden på parykkerne.

Men det var ikke kun damerne, der fyldte. Mænd af stand havde også stivere i tøjet, så de blev svært omfangsrige - de var faktisk temmelig kvindagtige at se på. Men skønhed er som bekendt et vidt begreb.

1 af 3 Thomas Bo Larsen har spillet Holberg, siden han var 11 år og ti år frem på amatørteater. Det er dog første gang, han kaster sig over rollen som 'Arv'. (Foto: Jan Unger)
2 af 3 Det kan hurtigt gå galt, hvis man lader hånt om regler og vil køre to på en scooter. Det måtte Steen Stig Lommer og Solbjørg Højfeldt sande. (Foto: Jan Unger)
3 af 3 Det er Jens Jacob Tychsen og Ann Eleonora Jørgensen, der spiller Henrik og Pernille, og guddommelige ser de ud, mens de er i færd med at tage fusen på hinanden. (Foto: Jan Unger)
0 kommentarer
Vis kommentarer