Stieg Larssons kæreste truer med nye afsløringer

Ny bog: Eva Gabrielsson skriver hudløst ærligt om parrets 'Millennium'-projekt

Eva Gabrielsson udsender om kort tid en bog med 'seriøse afsløringer' af sine 32 års samliv med succesforfatteren Stieg Larsson. (Foto: Miriam Dalsgaard)
Eva Gabrielsson udsender om kort tid en bog med 'seriøse afsløringer' af sine 32 års samliv med succesforfatteren Stieg Larsson. (Foto: Miriam Dalsgaard)

- For Stiegs bror og far er det akkurat, som om jeg aldrig har eksisteret. De har lavet 'Millennium'-bøgerne om til en Stieg Larsson-industri, og det er vanskeligt at sidde og se på, at folk gør, hvad de selv vil - selv om det afviger fra bøgerne.

Efter 32 års samliv og partnerskab blev Eva Gabrielsson med et 9. november 2004 reduceret til 'husholderske'. Hendes kæreste, journalisten og forfatteren Stieg Larsson døde pludselig af et hjertestop, og da parret ikke var gift, stormede hans bror og far ud af kulissen for at sikre sig arven efter krimi-succeserne.

'Seriøse afsløringer'
De 32 år, og hvad der egentlig skete før, under og efter dødsfaldet kommer der nu en bog ud af, og Gabrielsson lover i et interview i norske Dagbladet, at bogen, som sendes på gaden i løbet af januar, nok skal indeholde nogle 'seriøse afsløringer'.

I øjeblikket nyder danskerne godt af Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist på DR1. 'Mænd der hader kvinder' og 'Pigen der legede med ilden' har været vist i juledagene, mens den sidste 'Luftkastellet der blev sprængt' kommer 30. december.

Hårdt at skrive
Men også teatergængere har glæde af projektet. På Nørrebro Teater i København spilles for tiden den anmelderroste forestilling 'Mænd der hader kvinder', og her fortolker nogle af landets ypperste skuespillere Larssons karakterer.

LÆS OGSÅ: Danmarks nye Lisbeth Salander

- Jeg skriver ikke fiktion i min bog, og det bliver jo ekstra vanskeligt af, at en del af handlingen er meget trist. Det har faktisk været ganske hårdt at skrive, fortæller Eva Gabrielsson.

Larsson og Gabrielsson giftede sig aldrig. Ikke fordi de ikke havde lyst, men fordi ens data bliver gjort offentlige ved et giftermål i Sverige, og da Stieg Larsson måtte leve i skjul for de svenske nynazister, ønskede parret at beskytte sig mod overfald ved at forblive ugifte og anonyme.

Det kom til at svie hårdt til Eva, da Stieg som 50-årig pludselig døde og hans familie satte sig på alt.

Pludseligt opståede rygter ville vide, at de faktisk slet ikke var kærester, men at hun bare var husholderske, men andre mente at vide, at de var uvenner, og at der derfor ikke fandtes noget testamente.

LÆS OGSÅ: Larssons familie nægter at dele formue

Rød som en postkasse
Men disse og mange andre rygter tager Gabrielsson fat på, når bogen 'Millennium, Stieg og jeg' udkommer.

Larssons familie har tjent flere hundrede millioner svenske kroner på de tre krimier og alt det, Gabrielsson kritisk kalder Stieg Larsson-industrien.

Stieg var politisk set rød som en dansk postkasse og dertil antikapitalist, så det passer ikke hans tidligere samlever at se hans navn og virke kapitaliseret på den måde, som faren og broren gør det.

Familien har kun tilbudt Gabrielsson et par smuler fra de riges bord som kompensation. De nægter at anerkende hende som Stiegs ligeværdige partner i tilblivelsen af 'Millennium'-bøgerne - men alt dette, og hvordan det hele gik for sig i både idé og skrivefase, kan man læse om i bogen.

Fælles tankegods
- Noget af det er mit, og noget af det er Stiegs, fastslår hun.

Eva Gabrielsson, som til daglig er arkitekt og byplanlægger, arbejder i øvrigt ihærdigt for at ændre forholdene for de mange samboende, men ugifte par, der med et kan miste alt, så længe svensk lovgivning er, som den er.