Huggede hovedet af hest med samurai- sværd

Årets vildeste middag: Kunstneren Michael Brammer inviterede på hestekød, der blev serveret af splitternøgne tjenere

Brammer er her igang med at servere hestekødet for sine gæster sammen med en splitternøgen indianer fra Vesterbro.(foto: Svend Erik sokkelun)
Brammer er her igang med at servere hestekødet for sine gæster sammen med en splitternøgen indianer fra Vesterbro.(foto: Svend Erik sokkelun)

Da Michael Brammer i 1994 købte tre hundehvalpe og fik dem aflivet og udstoppet for efterfølgende at bruge dem i sin kunstinstallation ’Tro, håb og kærlighed med venner’, fik han mere end 50 dødstrusler. Efterfølgende blev der udøvet hærværk mod hans kunstinstallation, der var udstillet i Nicolaj Kirke i København.

LÆS OGSÅ:

Dyrenes Beskyttelse: Brammer er klam og plat

Nu er den provokerende kunstner på banen igen med en endnu mere grænseoverskridende provokation. Michael Brammer har nemlig for ganske nylig i forbindelse med en kunstner-happening personligt hugget hovedet af en hest med et samurai-sværd. Bagefter inviterede han på fin middag med hestekødet som hovedret, mens det afhuggede hestehoved lå udstillet på gulvet. Hestekødet blev i øvrigt serveret af splitternøgne tjenere klædt ud som indianere.

– Hvad er egentlig dit kunstneriske budskab med den her ’happening’?

– Vi spiste kanin til forret, hest til hovedret, og syngende dværg til efterret. Det blev serveret af nøgne indianere. Kaninen, hesten, dværgen og urmennesket er symboler på indbildt uskyldighed og fortrængning, Det handler om den konfrontation, der er med det døde dyr. Ponyen og kaninen har en aura af uskyldighed, men vi æder jo også dyrene, fortæller Michael Brammer.

LÆS OGSÅ:

Dr. Død viser lig der dyrker sex

Det var kunsthistorikeren og konceptkunstneren Anna Petri samt drag-kunstneren, Ramona Macho, der havde inviteret Michael Brammer til at lave den kulinariske happening, hvor temaet var ’uskyldighed’.

– Var det dig selv, der huggede hovedet af hesten?

– Ja, jeg har fået et nyt samuraisværd, der er meget skarpt. Det kan hugge hovedet af en hest med et enkelt hug. Og den lille pony var jo ikke så stor. Det var oven i købet et pony-føl, fortæller Brammer og tilføjer:

– Jeg huggede hovedet af hesten på en mark ved en gård tæt på Frederiksværk.

– Var det ikke grænseoverskridende for dig?

– Næ. Jeg er selv fra Frederiksværk, og der har jeg været med til at slagte grise. Det gør man jo ved at stikke en kniv i struben på dem, så de forbløder. Jeg huggede i øvrigt hovedet af hesten på den samme gård, hvor jeg er kommet i hele min barndom. Så det er ikke første gang, at jeg har prøvet at slagte et dyr, siger Michael Brammer, der også har været jæger på Grønland.

– Frygter du ikke et hav af protester fra dyreværnsorganisationer?

– Det er svært at sige. Da jeg i 1994 lavede min udstilling med de tre udstoppede hundehvalpe, regnede jeg overhovedet ikke med, at det ville skabe så meget postyr. Tænk lige på, hvor mange hunde eller dyr, der bliver aflivet hver dag og brugt til et eller andet. Men dengang gik det helt amok. Jeg blev kaldt morder og alt muligt. Så måske sker det igen, siger Brammer.

– Hvordan smagte ponyen?

– Kødet minder om oksekød, men er meget mere sødt. Men gæsterne var meget tilfredse med hestekødet. Og det var også stegt helt perfekt.

– Hvad med de nøgne indianere. Hvad er den kunstneriske mening med dem?

– Hvis man skal lave en kunst-happening med en middag som udgangspunkt, skal det helst ikke være kedeligt. Derfor fandt jeg nogle tjenere, der kunne servere maden på en ekstravagant måde. Og det er da uhyre spændende at få nogle nøgne indianere fra Vesterbro til at servere maden.

– Det er faktisk lidt cool at få øje på den mandlige tjeners pik, mens man sidder og stikker til hestekødet. Og når man så kigger til den anden side, får man øje på den kvindelige tjeners bryster. Det er visuelt spændende, siger Michael Brammer.

LÆS OGSÅ:

Galleri: Sådan ser dyrene ud under huden

– Er det her en provokation for provokationens skyld?

– Nej, det er det ikke. Det er mit kunstneriske bud på ’uskyldighed’ set ud fra en kulinarisk vinkel, fortæller Michael Brammer.

Hele den kunstneriske happening var selvfølgelig iscenesat. Og de tre ’døtre’ er ikke Brammers tre rigtige døtre. Og transvestitten Dennis er heller ikke hans rigtige kone. Men afhugningen af hestens hoved og menuen med kanin, hestekød og syngende dværg er den skinbarlige virkelighed. Værsgo og spis!!!Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter