Bilgale briter auto-amok

ekstrabladet.dk besøgte det gigantiske motorshow 'Top Gear Live' med de populære værter Jeremy Clarkson, James May og Richard Hammond

Jeremy Clarkson, James May og Richard 'The Hamster' Hammond inspicerer et trommesæt bestående af dele fra biler, som de selv har ødelagt i 'Top Gear'.
Jeremy Clarkson, James May og Richard 'The Hamster' Hammond inspicerer et trommesæt bestående af dele fra biler, som de selv har ødelagt i 'Top Gear'.

LONDON (ekstrabladet.dk): - It’s mental, mate!, lød det fra en ung mand.

Og det var det så absolut. For køen var lang. Længere end slangen af teenagepiger to timer før en Take That-koncert i Forum. Den var så lang, at den nåede den enorme udstillingshal, Earls Court Exhibition Centre, rundt mere end én gang. Et på alle måder absurd syn en tidlig lørdag aften i den engelske hovedstad.

Men for de mere end almindeligt bilgale briter gav det mening, for de havde hver især betalt for en billet til motorshowet Top Gear Live, der – som navnet antyder – var en liveudgave af det verdensberømte bilprogram med de tre højt profilerede værter Richard Hammond, Jeremy Clarkson og James May.

Det var for de fleste vedkommende den eneste chance, de får i livet, for at se de tre optræde, for der er i skrivende stund 22 års ventetid på at blive studiepublikum i den uden tvivls største seermagnet for bilentusiaster i Storbritannien - og formentlig i hele verden.

Og showet var da også i de tre herrers ånd - fyldt med pudsige påfund, bizarre biler og lavengelsk lune.

Jeremy Clarkson lignede i bedste fald en mand, der var på vej i en Silvan nær Hjørring for at købe trælister med sin slidte, brune læderjakke, sine gamle jeans og en skjorte, der burde have været lagt nænsomt til hvile i de tidlige 90’ere, mens de to andre kunne kalde sig noget nær præsentable.

Performance-art med højoktan
Der var dog mere spræl over selve showet, der heldigvis for de fremmødte fans ikke handlede om tøj. Trommeslagere bankede på autodele, som tidligere havde tilhørt biler, de tre herrer havde ødelagt i programserien, flammer sprøjtede ud i luften og veldrejede piger i stramtsiddende sølvdragter vred sig i hængende ringe.

Men det var bilerne, der var i fokus i et benzin-baseret performance-teater, hvor ninjaer hoppede på Ford Fiestaer illumineret af diodelys, mens chaufførerne leverede halsbrækkende stunts, som havde resulteret i krøllet jern og nedsat arbejdsevne for selv dygtige, drevne og almineligt dødelige bilister.

På vanlig vis skulle de værter da også dyste mod hinanden i tre automobile misfostre, som både evolution og Dr. Frankenstein ellers ville have frasorteret, før de blev vakt til live.

James May havde fyldt en trehjulet mælkevogn fra 50’erne op med batterier, Richard Hammond havde ombygget en lille campingvogn og udstyret den med Formel 1-kit, mens Jeremy Clarkson havde anbragt en plasticpony foran en hestetrailer.

Hammond vandt rundkørslen, mens May aldrig nåede videre endda det første sving, fordi de mange tunge batterier gjorde isbilen for tung bagved til, at det ene forhjul kunne bide sig fast i vejen.

The Stig kæmpede mod Det Onde selv
Som i programmet blev der også vurderet biler, som publikum skulle rate som cool eller uncool. Heriblandt en VW Passat, der som altid fik en mildest talt hård medfart af Clarkson, der vanen tro også langede ud efter både BMW og AUDI-ejere. Vi skal spare sarte sjæle og bilejere af netop denne type biler for den kontroversielle tv-værts mest nedværdigende engelske gloser.

Derefter blev en række superbiler, heriblandt en Lamborghini, en Aston Martin og en Zonda, blev rullet ind, før den stod på bilfodbold(!), hvor to hold med minibiler skulle forsøge at banke en kæmpebold i modstanderens mål, før det sluttede af med en pompøs finale med selveste The Stig - den hemmeligholdte racerkører med den hvide dragt og hjelm.

Han skulle bekæmpe djævelen selv – en rædsel der lignede noget fra de campede gyserfilm fra 50’erne, som sjældent fik et liv uden for de amerikanske drive-in biografer.

The Stig kæmpede automobilt mod to banditter på motorcykler og en sortmalet Saab 9000 med dragetakker på taget. Der var ild, motorbrøl, akrobatik og kitch. Og publikum elskede det.

Og naturligvis vandt den lille, tavse motorengel, før de 5000 briter i Earls Court kunne tage den lange tur hjem til steder så fjernt som Southhampton, Liverpool og - nåh ja København.