Jul med galskab og stor lyrik

Mia Lyhne og Kirsten Lehfeldt er blandt guitaristerne på Gasværket i stykket ’Guitaristernes jul’

Guitaristernes jul er en bimlende gal, satirisk, musikalsk juleforestilling om de fire glødende John Hansen-fans. (Foto: Jakob Jørgensen)
Guitaristernes jul er en bimlende gal, satirisk, musikalsk juleforestilling om de fire glødende John Hansen-fans. (Foto: Jakob Jørgensen)
'Han råbte ikke ’skynd dig at tisse’. Det ku’ han fandeme godt ha’ gjort. Så havde jeg ventet med at lave stort.’

Det handler bl.a. om en Filur-is, der smelter, i sangen ’Jeg prøver at tilgive Lars’, og den imponerende lyrik med det fundamentale indhold er meget karakteristisk for de 12 nye ikke-julede julesange i ’Guitaristernes jul’ på Gasværket.

Forestillingen, der har premiere lørdag, og som er skrevet af Line Knutzon, er tredje gensyn med de gale guitarister. Først på Mungo Park, så på Bellevue Teatret, hvor finalen var ’den afdøde komponist, John Hansens begravelse’, og nu på Gasværket, hvor guitaristerne har fundet et hidtil ikke opført julestykke af den berømte John Hansen. Det skal de så opføre i Lynge-Uggerløse Kirke juleaftensdag kl. 17, og herfra starter balladen.

Kirsten Lehfeldt, Mia Lyhne, Carsten Bjørnlund og den nye guitarist Christian Tafdrup ryger ud i en perlerække af absurditeter, og sangteksterne ligner en fornøjelse: ’Det er underligt, at man ikke kan se, jeg mangler lange bukser af mærket Wrangler.’ Hvabehar?

– Min figur, Kim Larsen, elsker jul. Det gør jeg ikke privat. Jeg opdager ofte julen for sent og brækker mig i øvrigt over al den overflod. Og hvis nogen undrer sig over, at jeg så spiller med i et julestykke, er forklaringen, at stykket først for nylig blev et julestykke, for det bliver skrevet lige nu, griner Mia Lyhne.

Lehfeldts figur, den noget stramtandede Grete Lock Andersen er derimod ikke til jul.

– Men det er jeg. Faktisk elsker jeg hyggen og traditionen, selv om jeg ikke er til kravlenisser, smiler hun.