Annonce:
Annonce:

Den hemmelige succesforfatter

Lene Kaaberbøls børnebøger sælges i millionoplag verden over, den seneste er ved at blive filmatiseret, og Det Kgl. Teater har bud efter hende

Lene Kaaberbøl har købt en ridehest, som hun dog ikke selv rider på men nøjes med at træne fra jorden. (Foto: Andreas Szlavik)
Lene Kaaberbøl har købt en ridehest, som hun dog ikke selv rider på men nøjes med at træne fra jorden. (Foto: Andreas Szlavik)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur
Man skal stå stille, beholde jakken på og helst forsøge at skjule, at man dybest set er lidt bekymret for, om man et øjeblik senere har et græsk tandsæt siddende i sin lægmuskel.

Der er mange måder at træde ind i et andet menneskes liv på, og mødet med Lene Kaaberbøl er et af de mere spøjse.

Forfatterinden, der har solgt knap to millioner børnebøger, åbner den blå hoveddør med et varmt smil. Men hun bor ikke alene og er derfor ikke ene om at bestemme, hvem der er velkommen.

Fire herreløse hunde med en hård barndom er blevet adopteret fra Grækenland og Spanien, og de skal lige tage et skeptisk snus, før man kan flytte fødderne fra dørmåtten.

Udruger talenter
Lene Kaaberbøl er Danmarks vel nok mest succesfulde børnebogsforfatter. Børn og voksne elsker hendes bøger om ’Skammerens datter’, Dina, som er solgt i over 500.000 eksemplarer og udgivet i 25 lande.

For et år siden udgav hun romanen ’Skyggeporten’, som er ved at blive filmatiseret, og i øjeblikket skriver hun på en familieforestilling til Det Kgl. Teater.

Lene Kaaberbøl står bag forlaget Phabel, som netop har udruget tre nye forfattertalenter – hele vejen fra idé til færdig bog. Det er første gang, et dansk forlag følger skriveriet så tæt, men det er nødvendigt, mener Lene Kaaberbøl.

– Der er så mange steder, historiefortællerne kan gå hen. Det er sjovere, mindre ensomt og bedre betalt at lave f.eks. film end at skrive bøger.

– Man er meget alene, når man skriver en bog; men vi forsøger at hjælpe forfatterne, når de går i stå eller har brug for inspiration, siger Lene Kaaberbøl, der har ni talenter i sin stald, som nyder godt af den garvede forfatters krøllede hjerne.

Kedelige børnebøger
Og kvaliteten af danske børnebøger skal have et spark bagi, mener hun.

– Der bliver udgivet alt for mange bøger, alene fordi de har et væsentligt tema som f.eks. skilsmisse eller forurening. Men de er kedelige. Arme de børn der skal læse dem, lyder det fra forfatteren, som ikke ville udelukke, at hun en dag skriver en voksenroman. Men foreløbig foretrækker læsere i børnehøjde.

– Børn er ikke høflige læsere. De gaber sig ikke høfligt igennem en bog i kulturens hellige navn.

– Det vigtigste er, at en børnebog er spændende. Børn skal blive optaget af det, der læser, og f.eks. tænke: ’Åh nej, hun er ked af det, bliver hun glad igen?’, fortæller Lene Kaaberbøl, som fik udgivet sin første bog som 15-årig gymnasieelev.

Et mærkeligt barn
Lene Kaaberbøl er født i København, men vokset op i Malling syd for Århus, og ligesom for hovedpersonerne i mange af hendes senere roman var det for hende et tveægget sværd at have en særlig evne.

Det var derfor ikke en hel let skoletid, Lene Kaaberbøl havde i den lille jyske forstad.

– Jeg var da et mærkeligt barn. Det kan godt være, at jeg var lykkelig, mens jeg skrev;, men dybest set var jeg jo også bare en lille abeunge ligesom alle de andre, der gerne ville passe ind i flokken. Men det gjorde jeg ikke.

– Mærkelig nok er det mere normalt, når en dreng står og træner i flere timer med at heade en fodbold op ad en mur. Han er sej, og hvis han kommer på førsteholdet, er han en helt.

– Det er altså bare ikke særlig ’smart’ at være vild med at skrive, selv om man måske ender med at kunne leve af sine bøger, siger Lene Kaaberbøl, som følte det som en befrielse at slippe væk fra folkeskolen og ind på gymnasiet.

Jeg vidste altid bedst
– Jeg holdt op med at prøve at være som de andre, og det blev en styrke for mig. Men i gymnasiet var det ret nyt for mig at opleve, så jeg blev nok lidt for meget, griner Lene i dag 32 år senere.

– Jeg var da en pisseirriterende klassekammerat. Jeg fik rigtige venner, men jeg vandt ingen popularitetskonkurrencer.

– Jeg havde altid fingeren oppe, jeg ville vinde enhver diskussion, og jeg vidste altid bedst, fortæller Lene Kaaberbøl, som for kort tid siden vendte tilbage til sin barndomsegn.

Tilbage til rødderne
I foråret solgte hun sit hus på Holmen i København med udsigt til operaen og købte en gamle vandmølle syd for Århus. Et fantastisk sted for enden af en skovsti – omgivet af folde med heste, søer og høje træer.

Helt i pagt med forestillingen om forfatteren i skovens dybe, stille ro, følte Lene Kaaberbøl sig færdig med at erobre verden. Hun trængte til at komme hjem.

– Jeg har altid været meget glad for dyr, men jeg syntes ikke, at jeg kunne byde en hund at leve det liv, jeg gjorde tidligere inde midt i København.

– Til sidst syntes jeg heller ikke, at jeg kunne byde mig selv det liv, og så kom jeg tilbage for at pleje mine rødder, fortæller Lene, som også har genfundet en gammel barndomsveninde fra parcelhuskvarteret i Malling.

De to hestegale tøser red rundt på naboens heste – og kalve i mangel af bedre – og i dag har Lene Kaaberbøl investeret en ikke ubetydelig klat penge i en langbenet hingst, som veninden, Berit Wheler, gør en stor springkarriere på.

En gudesmuk investering
Men hvorfor købe en så værdifuld hest uden selv at ride på den?

– For det første fordi Lasar er så gudesmuk og talentfuld, at det bare er en fantastisk følelse at kigge på ham og sige: Han er min.

– For det andet fordi han er så utrolig sød. Jeg har jo et forhold til ham, selv om jeg ikke rider på ham. Han genkender mig, og jeg træner ham fra jorden.

– Jeg kan godt lide at få jord på støvlerne, og jeg skal ikke stå i en minkpels på lang afstand og beundre ham.

– Og en dag skal du måske ride på ham?

– Jaaaae, lyder det med et slet skjult smil.

– Det tror jeg, at jeg skal.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: