Annonce:
Annonce:

Provoen der elskede sig ihjel

PORTRÆT: Multikunstneren Jens Jørgen Thorsen var grænseløst gavmild - undtagen når det handlede om penge

Jens Jørgens livsbedrift var at udvide frisindet - og sprede livsglæde. (Foto: Suste Bonnén)
Jens Jørgens livsbedrift var at udvide frisindet - og sprede livsglæde. (Foto: Suste Bonnén)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur
- Jeg maler for at få fisse, grinede Jens Jørgen Thorsen, når højpandede kultur-reportere stillede indviklede spørgsmål om den dybere mening med hans billeder og kunstsyn. Planen lykkedes - hvad kvinder angår, gik han ikke nysgerrig i graven.

Hans varme nærvær, intense blik, interesserede lytten og blide strygninger med sine tykke, varme fingre åbnede kvinder i både øverste og nederste etage ...

Jo mere man læser om den vilde, skummetmælksdrikkende Buddha i leopardbukser, tusindkunstneren Jens Jørgen Thorsen, des mere kommer man til at savne ham til at vække den selvhøjtidelige del af dansk finkultur, der igen er ved at slumre hen, efter at også makkeren Jørgen Nash har sluttet sig til flokken af himmelske situationister.

- Jeg er ikke bange for døden. Jeg tror, den er som en stor orgasme, sagde vitaminbomben i det danske rigsvåben i god tid, inden han hoppede i hullet for seks år siden, 68 år ung.

Kun tre en halv måned efter, at han den 15. november 2000 faldt i evig søvn på sin sofa i Floalt i Sverige, fulgte hans elskede mor, Grethe, efter i hans rummelige grav midt på Assistens Kirkegård i København. Her deler de en smuk sten med hans flotte livsmotto: 'Friheden er ikke til salg'.

Bitter arvestrid
Alt det kan man læse i den subjektive, men bestemt ikke kritikløse, portrætbog 'Provo', skrevet af vennen gennem 30 år, Ekstra Bladets chefredaktør Bent Falbert. Bogen, der udkommer på fredag, er nederdrægtigt underholdende.

Falberts sans for Thorsens provokationer og kunstneriske opfindsomhed beskrives et langt stykke ad vejen med varm forståelse og 'bare-det-var-mig'-begejstring.

Men samtidig også med dybe forbehold over for Thorsens nærighed, hans ulyst til at betale børnepenge og indkomstskat, som han undgik i 35 år på grund af en utrolig opfindsomhed med hokus-pokus-adresser.

Det var lige før, at det havde resulteret i, at kisten var blevet sendt til en ubemandet postboks-adresse i Dublin. Det havde dog næppe forhindret det efterfølgende, bitre arveslagsmål om fast ejendom, Luxembourg-konti, en stump vinmark i Frankrig, en trompet, malerier og andre efterladenskaber.

Lyst i band af paven
'Provo' bringer nye 'hemmeligheder' om Jens Jørgen - f.eks. at han døde som hemmeligt medlem af folkekirken, efter at han i mere end 20 år forargede verden med den Jesus-film, der aldrig blev optaget så meget som en meter af.

Bare tanken om, at vandgængeren skulle tildeles et sexliv, udløste, at både paven og mange andre lyste Thorsen i band.

Den surrogat-film, der senere kom, var provoen nok den første til at vide, at han aldrig skulle have lavet. Selvfølgelig kunne den - alle kvaliteter til trods - slet ikke leve op til de forventninger, som den oprindelige idé om Jesus' sexliv havde tændt.

Happening-mageren
Anarkist Thorsen var happeningmageren, der afbrød Madame Butterfly midt i sit selvmord på Det Kgl. Teater, slap hvide mus løs i Det Danske Akademi og fik vækket trafikminister Arne Melchior til at gå agurk over, at Thorsen gav Jesus ståpik på stationen i Birkerød.

Bag den endeløse række af provokationer lå dybe, samfundsrevsende motiver.

Det gik efterhånden op for de fleste, at Jens Jørgen besad en kunstnerisk viden, der gjorde ham til landets bedste uudnævnte professor i modernisme. Hans næsten uopdrivelige bog om emnet er stadig en hjørnesten i universitetsundervisningen.

Forklædt som abe
Thorsen startede ellers på bedste borgerlige vis med at gifte sig som 24-årig kunstkritiker med den et år ældre Jytte Tråsdahl Larsen på Holstebro Rådhus i 1956. Med i købet fik Thorsen den toårige Marianne. Det sluttede i 1963. Jytte beholdt lejligheden, han fik huset i Floalt i Sverige.

Jens Jørgen mødte få måneder efter kunsthåndværkerstuderende Mette Aarre. Det blev alvor, da Jørgen Nash var forhindret i at møde op til en prisoverrækkelse på Kunsthåndværkerskolen og Jens Jørgen påtog sig opgaven - forklædt som abe!

Ved det efterfølgende bal havde aben forvandlet sig til beduin. Den flotte, blonde Mette blev stærkt imponeret, da hendes sheik ud på aftenen trak sin trompet frem og jammede med selveste Count Basie. I 1967 fik de Hannibal og to år efter Snild.

Nyheden om 'Stille dage i Clichy' ramte Ekstra Bladet 6. januar 1969. Journalisten bag var Else Sander, som små 15 år senere fødte hans yngste søn, Sej.

Da Jens Jørgen senere så tilbage på sit liv, konstaterede han om forholdet til sine kvinder: 'Jeg har altid været trofast, men ikke tro.' Det ville også være et uopfyldeligt krav til en mand, der var i sin gode ret til at være besat af kusser, mente han.

I 1974 havde Mette Aarre fået nok og stak nordpå til et kollektiv i Ubbeboda.

Da børnene var en halv snes år, syntes hun, det var på tide, at Jens Jørgen vedstod sine økonomiske forpligtelser. Det blev klaret med en faderskabssag.

En glemt pragtpræstation
Else Sander deltog i 1981 i en stor havefest på Frederiksberg. Blandt 100 pressefolk, malere, forfattere, politikere og livskunstnere fik hun øje på Jens Jørgen Thorsen. Han havde også blik for hende. De endte på en briks indendørs.

Da Else senere vågnede og så et mandfolk ved sin side, hviskede hun - ifølge Falbert - til sig selv: 'Hvor er det dog dejligt, at det er én, jeg kender'.

Da de senere sad i haven over brunchen, fiskede Jens Jørgen efter Elses indtryk af nattens tummel på briksen. Hun erindrede absolut intet, sorry, hvilket han var svært krænket over. Han mente selv at have ydet en pragtpræstation.

Helligånden til fødsel
Året efter løb de på hinanden på Strøget. Fra da af delte de bord og seng, når lejligheder bød sig. I begyndelsen af 1984 blev Else til alles overraskelse gravid.

Det havde hun ikke prøvet i 20 år siden sit ægteskab med Politikens daværende redaktionssekretær, Jan Cortzen, senere chefredaktør på dagbladet Børsen. Dengang døde barnet kort efter fødslen.

- Der har vi jo Helligånden, fniste sygeplejerskerne, når den vordende far viste sig på hospitalet.

Kæresteriet sluttede cirka 1986. Else er usikker på tidspunktet: 'Han glemte at sige farvel'.

Syv lykkelige år
Senere fulgte provoens syv lykkelige år med Hanne Lykke Christensen. Hun var dødtræt af mænd, da han opsporede hende i Århus i 1991. Han var også træt - af Hannes mand, John. Han var stukket af med Jens Jørgens daværende kæreste, der for at fuldende forvirringen også hed Hanne.

Thorsen opsøgte den forladte Hanne for at finde ud af, hvordan i alverden en kvinde kunne være skør nok til at forlade ham. Men Hanne var slet ikke i humør til at indlade sig med flere mænd.

- Jeg er 100 pct. sikker på, at Jens Jørgen havde det stik modsat ved synet af hende, men han fik lov at arbejde med sagen en måneds tid, inden de blev kærester.

Så tøede hun til gengæld fuldstændig op og tillod sig at forelske sig grænseløst i den karismatiske mand, fortæller 'dyneløfter' Falbert.

Jaget ud af hans hus
Hanne var sig ganske bevidst, at hun var 30 og han 58. Hun betænkte sig i et halvt år, da han foreslog, at hun skulle flytte til Sverige med sin treårige datter, Nanna.

Klogt nok købte hun et hus i nærheden, som hun kunne flytte ind i, da arvestriden jagede hende ud af Jens Jørgens 'sølvpapirhytte'.

Kærlighedslinjen i Jens Jørgens hænder var dyb, bred og vidt forgrenet. Som hans kunst. Han elskede sig ihjel. Hanne måtte ringe rundt og fortælle det, da det var sket.


Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: