Annonce:
Annonce:

Bliv klogere på Herlufsholm-bossen: Har overraskende hobby

Den mangeårige højesteretsdommer Jon Stokholm skal redde Herlufsholm. En mand der opfordrer unge til at finde en passion udenfor arbejdets rammer

Herlufsholm har udpeget tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm som formand for skolens bestyrelse, oplyser skolen mandag. (Arkivfoto). Foto: Camilla Schiøler/Ritzau Scanpix
Herlufsholm har udpeget tidligere højesteretsdommer Jon Stokholm som formand for skolens bestyrelse, oplyser skolen mandag. (Arkivfoto). Foto: Camilla Schiøler/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Herlufsholm har fået ny bestyrelsesformand.

Mandag kom det frem, at den mangeårige højesteretsdommer Jon Stokholm har takket ja til den store opgave at reetablere skolens omdømme efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' og den massive kritik skolens bestyrelse for nylig modtog fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der samtidig varslede en række sanktioner, hvilket fik bestyrelsen til at forlade deres poster.

At samle en ny bestyrelse bliver Jon Stokholms første store opgave, og det er en mand, som er vant til at tage ansvaret på sig, der sætter sig i sædet.

BLÅ BOG

Navn: Jon Stokholm

Alder: 71 år

Udsnit af karriere: Jon Stokholm fungerede som højesteretsdommer fra 2003 til 2021. Han er tidligere formand for advokatrådet og advokatnævnet og har været medejer af flere advokatvirksomheder.

Jon Stokholm er kommandør af Dannebrog og har været censor ved Københavns Universitet i årtier.

Han har siden 2012 været formand for Det Classenske Fideicommis, ligesom han har været formand for Procesbevillingsnævnet og Konkurrenceankenævnet.

Jon Stokholm fungerede som højesteretsdommer fra 2003 til 2021, ligesom han blandt andet er formand for fonden Det Classenske Fideicommis, der har dronningen som protektor. Det er ligeledes dronningen, der udvælger bestyrelsen og formanden.

Annonce:

Fonden driver de to godser på Lolland-Falster, Corselitze Gods og Fuglsang Herregaard.

Anderledes hverdag
I et interview med Djøfbladet i 2021 fortalte Jon Stokholm, at han bruger formandstjansen som afkobling fra en travlt hverdag.

- Det er rart at have med virkelige mennesker at gøre, og folk på Lolland-Falster lever en komplet anderledes hverdag end københavnerne. Et eksempel på en dejlig arbejdsopgave på godserne er at forpagte jorden – altså hvad skal det koste, til hvem og hvor mange kvadratmeter, hvilke afgrøder skal der sås og lignende, forklarede han.

Her rådede han unge studerende til at finde en passion 'uden for sit arbejde og emnefelt', ligesom han beskrev det som 'skidesjovt' at tage på auktioner og finde genstande fra 1790'erne til Det Classenske Fideicommis' hovedbygning.

Annonce:

Jon Stokholm modtog i 2002 Margot og Thorvald Dreyers Fonds Hæderspris, og i 2008 blev han udnævnt til Ridder af 1. grad af Dannebrog. I 2012 kunne han føje titel af kommandør af Dannebrog til, ligesom han flere gange har deltaget i dronningens nytårskure.

Klageregn
Men han er også en mand, der kan være skrap, når det behøves. Da han i 2011 var formand for Advokatnævnet lød det i fagbladet Advokaten i 2011, at han 'går efter en nulfejlskultur hos advokaterne'.

Blot to år senere blev det beskrevet i landets medier, hvordan behandlingstiden for borgernes klager over advokater tog utilfredsstillende lang tid. Her lå den gennemsnitlige behandlingstid på 12,8 måneder, hvilket var mere end en fordobling på to år, og langt fra målsætningen på seks måneder.

Retsordførere på begge politiske fløje kritiserede sagsbehandlingstiden og truede med at fratage Advokatnævnet varetagelsen af opgaven.

I en mail til Berlingske forsvarede Jon Stokholm sig således:

Annonce:

'Vi har i 2012 næsten tredoblet antallet af afgørelser. Vi behandler naturligvis først de sager, der har ligget længst, hvilket er sagerne fra 2010 og 2011. Det betyder, at sagsbehandlingstiden er øget for en periode, hvilket er en uundgåelig konsekvens, når man rydder op'.

Blandt hans mere folkelige sager som højesteretsdommer kan nævnes, at han var blandt dommerne, da afgørelsen skulle falde i den famøse sag, hvor Jensens Bøfhus trak Jensens Fiskerestaurant i retten og slutteligt vandt varemærkesagen.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få den nye bestyrelsesformand i tale. Dette har endnu ikke været muligt.

OVERBLIK: Styrelse vil afskaffe traditioner på Herlufsholm

Hvis det står til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, skal Herlufsholm afskaffe mange af de traditioner, der har rødder langt tilbage i skolens historie.

Siden en kritisk TV 2-dokumentar om skolen blev vist i maj, har blandt andet elevtraditioner om særlige privilegier til de ældste været i fokus.

Men det skal være slut nu, hvis skolen skal overholde lovgivningen på området i fremtiden, vurderer styrelsen.

Skolen har i kølvandet af dokumentaren selv varslet en række ændringer, der delvist overlapper styrelsen forslag.

Læs mere om styrelsens forslag til ændringer samt skolens egne ændringer:

* Skolen afskaffer enhver tradition, der giver elever i 3. g særlige privilegier på bekostning af andre elever på skolen.

** Herlufsholm har afskaffet den såkaldte præfektordning, hvor udvalgte elever har et ekstra ansvar for de yngre.

* Skolen skal sørge for, at elevernes rammer for overnatning er af en sådan karakter, at de ikke oplever risiko for overgreb, mobning eller mistrivsel.

** Herlufsholm har ændret ordningen med sovesale, så alle elever nu sover på egne værelser.

* Skolen har særlige udfordringer med voldelige hændelser, krænkende adfærd og mobning. Derfor skal den udfolde en handlingsplan med konkrete initiativer.

** Herlufsholm har afskaffet den i TV 2-dokumentaren omtalte PØ-kamp, hvor de ældste elever brydes og slås for at forsvar en ø over for de yngre.

* Skolen skal håndterer enkeltsager i åbenhed og med omgående inddragelse af forældre og relevante myndigheder herunder politiet.

* Skolen skal håndtere skolens studie- og ordensreglement ensartet og skabe gennemsigtighed.

Kilde: Styrelse for Undervisning og Kvalitet og Herlufsholm Skole.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: