Bojesen afsløret: Klam mail om opera-stjernes bryster

Mail-dialog viser, hvordan den mangeårige chefdirigent, pigekor-leder og nuværende opera-direktør Michael Bojesen på nedladende, sexistisk facon håner en ung sangerindes bryster

Ekstra Bladet har adgang til mail-korrespondance, hvor den omstridte danske operachef Michael Bojesen udtaler sig sexistisk i arbejdsmæssig sammenhæng. Foto: Jonas Olufson
Ekstra Bladet har adgang til mail-korrespondance, hvor den omstridte danske operachef Michael Bojesen udtaler sig sexistisk i arbejdsmæssig sammenhæng. Foto: Jonas Olufson
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

'Hun sang i DR Pigekoret, og jeg kender hende fint … hun har tilsyneladende brystvorter – men ingen bryster at bakke dem op med …'

Citatet kommer fra den omstridte kultur-oligark og direktør på Malmö Opera, Michael Bojesen. Ekstra Bladet kan afsløre, at den sexistiske bemærkning handler om en kvindelig dansk operasanger.

Den 61-årige operachef benægter ellers hårdnakket konklusionerne i to meget omtalte advokatundersøgelser. De fastslår begge, at han har stået bag seksuel chikane og et seksualiseret miljø på sangskolen Sankt Annæ Gymnasium og i DR Pigekoret, hvor han var henholdsvis korleder og chefdirigent i 20 år.

Men citatet i indledningen afslører netop, hvordan Michael Bojesen også som operachef i en professionel sammenhæng brugte en grov seksualiseret tone, da han af en fagfælle blev anbefalet den unge, talentfulde operasanger.

Begyndte som 14-årig
På det tidspunkt var han direktør for Copenhagen Opera Festival efter ti år som chefdirigent i DR Pigekoret. Han var altså leder af koret, da den kvindelige sanger blev optaget som 14-årig omkring 2006.

Men det, som i november 2015 var en opera-faglig drøftelse af kvindens potentiale og udvikling som sanger med udgangspunkt i en koncert-video, drejede Michael Bojesen selv uopfordret hen på den unge sangerindes brystvorter. Det afslører en mail-dialog, som Ekstra Bladet har fået verificeret ægtheden af.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Michael Bojesen vurderer både den unge sangers musikalske talent og bryster i en casting-situation.
Michael Bojesen vurderer både den unge sangers musikalske talent og bryster i en casting-situation.

’Hun har udviklet sig helt vildt sangligt…' skriver Michael Bojesen – men fortsætter med bemærkningen ’og har tilsyneladende brystvorter – men ingen bryster at bakke dem op med.'

Artiklen fortsætter under boksen ...

Operastjernen: - Vanvittigt ubehageligt

- Fuck hvor sindssygt. Hold kæft, hvor er det vanvittigt at skrive det.

Sådan lyder det fra den kvindelige operasanger, da Ekstra Bladet læser Michael Bojesens sexistiske kommentar til hendes udseende op for hende.

Hun føler, at kommentaren om brysterne er så nedsættende, at hun ikke ønsker sit navn bragt sammen med den. Det har Ekstra Bladet valgt at respektere.

Men den prisbelønnede danske sanger fastslår, at hun vil gå en lang bue uden om operaen i Malmø, så længe Bojesen er chef.

- Vidste du, at han omtalte dig på den måde?

- Hold nu kæft ... Nej, det vidste jeg ikke. Hvor er det dog vanvittigt ubehageligt at høre det. Jeg er meget chokeret, må jeg sige. Helt vildt.

Om tiden i DR Pigekoret under Michael Bojesen som chefdirigent fortæller hun:

- Der var en underlig stemning, og jeg var ikke glad for at være der. Jeg kunne mærke, der foregik nogle ting, som gik under radaren.

- Hvordan gik det under radaren? Hvad var det, der foregik?

- Der var en stemning af, at der var en gruppe af piger, som fnisede meget med ham og var tæt på ham. Også fysisk. Det var slet ikke som en voksen mand, der havde en chefstilling overfor teenage-børn. Det var for familiært. Det var grænseoverskridende.

- Jeg gik der, fordi jeg så det som en mulighed for at udvikle mig som sanger. Og jeg følte ikke, at jeg overhovedet kunne det i virkeligheden, fordi ... Jamen fordi det ikke handlede om det, for at være ærlig.

- Det virkede, som om man på en eller anden måde skulle være tæt på Michael for at få nogle spændende opgaver eller at blive udfordret.

- Så hvis man ville udvikle sit sangtalent, blev man hæmmet, hvis man ikke havde et tæt forhold med ham også?

- Ja, du fik ikke nogen chancer, du fik ikke nogen solo. Jeg følte mig totalt overset. Det kan man så sige, at den her modbydelige lille bisætning viser, at der kan have været en årsag til.

- Har du deltaget i undersøgelsen på Pigekoret?

- Nej, jeg er ikke blevet kontaktet.

- Hvad tænker du om, at han er direktør på Malmö Opera og dermed kan ende med at skulle ansætte dig til opgaver i fremtiden?

- Jeg vil sige, at jeg vil da gå en stor bue udenom efter den her situation. Jeg var i en situation før, hvor jeg ikke - hvad jeg vidste af - var involveret i det her på nogen måde. Det føler jeg, at jeg er nu. Så nu skal jeg slet ikke have noget at gøre med ham overhovedet.

'Hun er noget af en frækkert'
At det har været svært at undgå Michael Bojesens seksualiserede omgangstone, viser en anden mail, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. I en mail-dialog med fagfæller deler Michael Bojesen helt ud af det blå linket til en artikel om en makaber drabssag, hvor en kvinde blev kvalt i fugeskum under forhold, der ifølge drabsmanden begyndte som en sexleg. Om offeret skriver Michael Bojesen: ’Hvem ville ikke have lyst til at dyrke lidt god fuge – eller flødeskums-sex med hende her? Hun er noget af en frækkert.'

 

Alligevel har Michael Bojesen – som i årevis har været en af Skandinaviens mest magtfulde kulturpersonligheder – fuldstændig afvist de mange vidnesbyrd om sin sexistiske adfærd på Sankt Annæ Gymnasium og i DR Pigekoret.

Eksempelvis da Ekstra Bladet interviewede ham i sidste uge.

- Så du ser ikke dig selv som en person, der har krænket nogen eller har været med at til at skabe et seksualiseret miljø på de arbejdspladser, du har været på?

- Nej, det mener jeg bestemt ikke, jeg har, svarede Michael Bojesen.

Artiklen fortsætter efter videoen ... 

Michael Bojesen afviste 5. april, at han har krænket kvinder trods beskyldninger

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bojesen til de nye oplysninger. Men hans advokat skriver, at de sexistiske kommentarer er privat korrespondance uden 'nogen offentlig interesse'.

Og at Ekstra Bladets offentliggørelse derfor vil 'blive anset som en krænkelse af hans privatlivs fred'.

Indkalder bestyrelsen
Trods de massive anklager, som begyndte sidste sommer, har bestyrelsen for operaen i Malmø fredet deres direktør. Men forelagt de nye oplysninger siger bestyrelsesformand for Malmö Opera, Per-Martin Svensson:

– Det her er helt nyt for mig. Det er en sag, som bestyrelsen skal tale om. Men det er jo påske, så det er svært at samle folk. Så jeg kan ikke kommentere det i dag.

I Danmark tynder de kulturelle magtbastioner dog ud. I juni trak han sig som formand for Statens Kunstfond, og i går trak han sig fra bestyrelsen for kunstmuseet Arken og fra bestyrelsen i Det Danske Institut i Rom.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Anklagerne om krænkelser

Advokatundersøgelsen på Sankt Annæ Gymnasium foretaget af Bech-Bruun kortlagde krænkelser på skolen i perioden 1981-2001. Michael Bojesen var ansat på skolen i perioden 1984-2001, og han var leder for koret i de sidste ti år af sin ansættelse.

Efter et resumé af undersøgelsen blev offentliggjort, har Michael Bojesen selv indrømmet, at en af krænkelserne omhandler ham. Det drejer sig om en sag, hvor han lagde sin hånd på låret af en elev under en bustur. Den daværende elev har siden fortalte til Politiken, at Michael Bojesen fattede 'særlig interesse' for hende i 2. g, hvor han underviste hende i musik. Hun fortæller, at de andre elever mobbede hende på grund af interessen fra Bojesen.

Efterfølgende er det kommet frem i blandt andet Politiken, at en yderligere sag i undersøgelsen omhandler Michael Bojesen. Det drejer sig om, at en elev indledte et forhold med en lærer, mens hun var under 18 år. Den pågældende lærer var Michael Bojesen, men han bestrider, at de blev kærester på daværende tidspunkt. De to flyttede siden sammen og levede som kærester fra 1994-2001.

I resuméet fremgår det desuden, at andre elever har nævnt netop Michael Bojesens forhold til eleven som en vigtig faktor i det 'chikanefyldte miljø'.

Undersøgelsen af krænkelser i DR Pigekoret blev offentliggjort i november 2021. Den blev gennemført af advokatfirmaet Norrbom Vinding, og der blev identificeret 64 tilfælde af krænkelser i koret. Tre af disse tilfælde omhandler Michael Bojesen.

Michael Bojesen afviser alle anklager i de to advokatundersøgelser, og han har klaget til Datatilsynet over begge undersøgelser, hvori han forsøgte at få offentliggørelsen af undersøgelserne bremset. De to klager behandles fortsat af tilsynet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Fandt partner og kone i pigekor
Michael Bojesen bruger et stærk seksualiseret sprog over for fagfæller.
Michael Bojesen bruger et stærk seksualiseret sprog over for fagfæller.

Michael Bojesen afviser ethvert kendskab til chikane, krænkelser og seksuelle kulturer i sin tid som leder på henholdsvis sangskolen Sankt Annæ Gymnasium og i DR Pigekoret.

Men han har dog selv brugt begge arbejdspladser til at etablere forhold med helt unge kvinder. De sidste knap 30 år har han boet sammen med to kvinder, som han mødte, da de var helt unge korpiger under hans ledelse. 

Fra 1994 til 2001 boede han sammen med en kvinde, han mødte på Sankt Annæ Gymnasium. Hun fortæller selv i advokatundersøgelsen, at de blev kærester, da hun var 17 år gammel, men det bestrider Bojesen. Han mener, at hun nåede at fylde 18 år. Parret boede altså sammen i den periode, Michael Bojesen var leder af gymnasiekoret.

Fra 2001 til i dag har Bojesen dannet par med sin nuværende hustru, Sophie Bojesen. De to mødte hinanden i DR Pigekoret, da Bojesen var chefdirigent. Sophie Bojesen udtrådte af koret, da hun blev 18 år gammel - og officielt indledte et forhold med Bojesen. Michael Bojesen har selv fortalt, at de to fik følelser for hinanden, da hun var i koret.

Fire årtier med korpiger

1984-2001: Lektor ved Sankt Annæ Gymnasium

1991-2001: Leder af Sankt Annæ Gymnasiekor

1994-2003: Docent ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

1989-2006: Dirigent for kammerkoret Camerata

2001-2010: Chefdirigent for DR Pigekoret

2012-2016: Direktør for Copenhagen Opera Festival

2017: Direktør for Malmö Opera.

Øvrigt: Bestyrelsesformand for Statens Kunstfond (2017-2021), bestyrelsesmedlem for kunstmuseet Arken (2019-2022) og Det Danske Institut i Rom (2020-2022).

BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+