Cirque du Soleil: Et værre cirkus

Den berømte trup kommer til København med 45 artister og 45 produktions-folk til fem dages optræden til februar

Julie Cameron med sit halsbrækkende luft-akrobatik. (PR Foto)
Julie Cameron med sit halsbrækkende luft-akrobatik. (PR Foto)

MILANO (Ekstra Bladet): Det er en hel lille landsby, der rejser rundt, når Cirque du Soleil-forestillingen ’Quidam’ kommer på besøg.

90 mennesker, 45 af dem artister, fra i alt 23 lande udgør landsbyens befolkning, hvis formål ene og alene er at fornøje og imponere det publikum, der aften efter aften siden premieren i 1996 har troppet op i million-tal for at tage løjerne nærmere i øjesyn.

Og så er der al udstyret, der transporteres fra by til by og fra land til land i 20 lastbiler, hvoraf alene scenen optager fire køretøjer.

Stort på alle måder og til februar kommer forestillingen igen til Danmark. En telt-udgave af ’Quidam’ blev vist over flere dage i 2002 i København og trak 75.000 tilskuere.

Denne gang foregår det i Forum i København med i alt syv forestillinger fordelt over fem dage fra 18. til 22. februar.

Ringe-akrobater i aktion. (PR Foto)
Ringe-akrobater i aktion. (PR Foto)
 

Ingen alvorlige skader
Ekstra Bladet har været i Milano og opleve showet, som, vi godt kan garantere, er på det allerhøjeste niveau med både halsbrækkende og til tider morsomme indslag, der udføres med legende lethed og holder interessen fanget fra første til sidste minut.

Man undres over, at ingen nogen sinde er kommet alvorligt til skade med de dumdristige øvelser, der udføres – men ingen af de aktuelle artister eller produktions-folk kan i hvert fald huske – eller har hørt om – sådanne tilfælde.

Det ser ellers ikke så lidt farligt ud, når 25-årige Julie Cameron udfører sit nummer højt oppe i et rødt silke-tæppe uden anden sikkerhed, end den hun selv sørger for ved at vikle tæppet om fødder og hænder i forskellige variationer for at hindre hende i at dratte mod gulvet fra op til ti meters højde.

Kun lidt skulder-skade er, hvad hun har været udsat for, siger hun til Ekstra Bladet.

Eller akrobater, der flyver rundt i luften mellem hinanden og nærmest mirakuløst altid lander på skuldrene eller i armene på team-kammerater, uden at det går galt.

Fucking dygtige
Og hvad med et par, hvor kvinden står på hovedet af en Mr. Stærk Mand – uden at nogen af dem holder fast i den anden? Det burde i det mindste give hovedpine – og overbalance. Men nix! Ingen har heller hørt om det.

Der arbejdes i ringe, laves håndstand, jongleres, sjippes i lyn-tempo, og jeg skal komme efter dig, skal jeg.

Cory Sylvester i sit German-wheel. (PR Foto)
Cory Sylvester i sit German-wheel. (PR Foto)
 

Ikke nødvendigvis livsfarligt alt sammen, men fucking dygtigt udført.

Og ind i mellem klovnes der i et indslag, hvor Toto Castineiras som filmfotograf inviterer lidt publikum, bl.a. en specielt udvalgt dame ’med babser’, op på scenen og får dem til at udføre lidt scener, der skulle være værd at forevige. 

Det kan dog diskuteres, om der ligefrem er gået skuespillere tabt i deltagerne. Men sjovt er indslaget.

Det hele bindes sammen af fremragende musikere og en historie om en lille pige, der føler sig overset af sine forældre og drømmer sig ind i en verden med alle disse fantasifulde figurer.

Ti ugers arbejde, to ugers fri
’Quidam’ har snart 20 år på bagen, og der er ikke tale om et show, der bare hentes op af muleposen til festlige lejligheder.

Showet er konstant på landevejen og har været det alle årene siden 1996. 300 dage om året – nogle gange med to forestillinger om dagen – så det er blevet til nogle opførelser i årenes løb.

Tov-specialister gør klar. (PR Foto)
Tov-specialister gør klar. (PR Foto)
 

- Vi har det eksakte tal liggende et eller andet sted, men det nærmer sig vel 8.000 shows, vil jeg tro, siger production-manager Thomas Duchaines.

Turneerne bygges op i 10-2-moduler. Ti ugers optrædener og så to uger fri. Cirque du Soleil-organisationen sørger for i privatfly at bringe hver enkelt ansat til sit eget land – og det drejer sig aktuelt om 23 lande.

14 dage senere hentes de igen og flyves til den by, hvor næste show skal foregå.

Noget af en operation, der kræver nøje planlægning.

Den del af programmet har Thomas Duchaines ikke så meget med at gøre. Han er ansvarlig for den tekniske side af ’Quidam’. Opstillingen til hvert show med alt, der skal hænge i luften, kabler, ledninger og rekvisitter, lyd og lys, musik og akrobater – og så er han også ansvarlig for transporten af alt udstyret fra by til by.

- Det lyder som et heltids-job?

- Somme tider føles det som et to heltids-job, griner Thomas Duchaines – dog uden at beklage sig.

Der klovnes. (PR Foto)
Der klovnes. (PR Foto)
 

Bedst og værst
Han kan lide jobbet og har været på diverse Cirque-forestillinger i snart 16 år. Elsker at være på farten og se verden, selv om han, fraskilt, har en knægt på ni år hjemme i Canada, som han ikke ser så meget, som han gerne ville.

- Hvad er det bedste og det værste ved jobbet?

- Det bedste er, at jeg ikke gør det alene. Jeg gør det sammen med mange andre. Vi er som en stor familie. Og det værste er faktisk det samme. Man er altid sammen med de samme mennesker. Om det er fritid eller arbejde. Lige meget. De samme mennesker er der altid. Men man lærer at leve med det.

BLÅ BOG

Cirque du Soleil blevskabt i 1984 i Montreal, Canada, af to tidligere gade-kunstnere, Guy Laliberté og Giles Ste-Croix. En tredje ejer var Daniel Gauthier.

Det begyndte småt, men siden har det udviklet sig til en kæmpe-organisation med ca. 5.000 ansatte fra et halvt hundrede lande.

Den unge pige finder venner. (PR Foto)
Den unge pige finder venner. (PR Foto)
 

Fra et show ad gangen er det tilsvarende udvidet til hen ved 20 forestillinger, der opføres samtidig rundt om verden. Nogle som turnerende shows, andre på faste adresser. F.eks. spiller i Las Vegas for tiden hele otte forestillinger, bl.a. Beatles-showet ’Love’ og Michael Jacksons ’One’.

Den årlige omsætning nærmer sig fem milliarder kroner.

Oprindeligt opkaldte truppen sig Les Echassiers og var i 80’erne flere gange i økonomiske vanskeligheder, der dog blev overvundet med håndsrækninger fra velvillige banker og regeringen.

I 2000 stod Laliberté med 95 procent af ejerskabet, hvoraf han i 2008 solgte 20 pct. til et par investerings-selskaber, bl.a. et i Dubai med det formål med at finansiere en fast i residens i De Forenede Arabiske Emirater.

Den økonomiske krise satte dog en foreløbig stopper for projektet, men det har ikke slået Laliberté ud. Han leder efter andre partnere, som han er villig til at give ti procent af selskabet mod rede penge i hånden.