Dansk kunstner frygter for sin sikkerhed: Vil have immunitet

En ny sikkerhedslov betyder, at Jens Galschiøt er nervøs for at hente statue hjem fra Hongkongs Universitet

En otte meter høj statue, der mindes ofre for blodig massakre i 1989, har i over to årtier været udstillet på Hongkongs Universitet. Statuen skal efter planen fjernes inden længe. Foto: Tyrone Siu/Reuters
En otte meter høj statue, der mindes ofre for blodig massakre i 1989, har i over to årtier været udstillet på Hongkongs Universitet. Statuen skal efter planen fjernes inden længe. Foto: Tyrone Siu/Reuters

Den danske skulptør Jens Galschiøt har fredag i et åbent brev bedt Hongkong om immunitet, så han kan hente en særlig statue hjem til Danmark.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Galschiøt står bag en otte meter høj statue, der i over to årtier har været udstillet på Hongkongs Universitet. Den er opført til minde for ofre under protesterne på Tiananmen-pladsen i 1989.

Adskillige fortalere for øget demokrati i Kina blev dræbt under de blodige demonstrationer, og emnet er særdeles betændt i Kina.

Galschiøts statue forestiller en række forvredne kroppe stablet oven på hinanden. Statuen, der hedder 'Skammens søjle' har for bestandig været udlånt til en demokratisk bevægelse i Hongkong.

Bevægelsen blev dog opløst i september, da flere af dens medlemmer blev anklaget under en ny sikkerhedslov i Hongkong.

Loven forbyder blandt andet kritik og underminering af den kinesiske regering.

Det er også den lov, der betyder, at Galschiøt vil sikre sig immunitet, før han forsøger at hente statuen hjem fra Hongkong.

- Jeg kan forstå fra medierne, at introduktionen af en ny sikkerhedslov i Hongkong betyder, at der er juridisk grundlag for at anholde udlændinge, der deltager i aktiviteter, der kritiserer Kina, skriver Galschiøt.

En fjernelse af statuen 'vil føre til aktiviteter og mediedækning, der kan opfattes som kritik af Kina. Derfor bliver jeg nødt til at have en garanti for, at mine ansatte og jeg ikke vil blive retsforfulgt', lyder det.

Galschiøt mener, at hans tilstedeværelse i Hongkong er nødvendig, for at det kan lykkes at bringe statuen sikkert til Danmark.

Hongkong blev overdraget til Kina i 1997 fra Storbritannien. Aftalen kræver, at den tidligere britiske koloni har en høj grad af selvstyre fra Kina.

Kina har de seneste år gradvist dog øget sin indflydelse i Hongkong.

Blandt andet bruges den nye sikkerhedslov ifølge demokratiaktivister og flere vestlige regeringer til at lukke munden på Kina-kritiske hongkongere.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers