DR dropper danskere: Hyrer freelancere fra Holland til Melodi Grand Prix

Danmarks radio har droppet deres faste danske freelancere til produktionen af årets danske grandprix

Johannes Nymark og Annette Heick er ligesom sidste år værter på Melodi Grand Prix. Foto: Mogens Flindt
Johannes Nymark og Annette Heick er ligesom sidste år værter på Melodi Grand Prix. Foto: Mogens Flindt

Når Danmarks Radio sender Melodi Grand Prix på lørdag, er det 48. gang, at den musikalske dyst bliver sendt ud til danskerne af Statsradiofonien.

Men det er første gang, at det er hollandske freelancere, der producerer showet.

Det skyldes, at DR ligger i konflikt med en række faste freelancere, der har stået for store DR-produktioner som eksempelvis sport- og talentshows i årevis.

Ifølge fotograf Krister Stub kom DR med et lønudspil til ham og hans kolleger for arbejdet i forbindelse med det danske melodi grand prix, der ville give dem en lønnedgang på mellem 30 og 40 procent – blandt andet ved at få skåret i weekend- og overarbejdstillæg.

- DR bruger deres monopollignende tilstande til at diktere lønningsniveauet og presser dermed en hel branche ned under gulvbrædderne, forklarer han til Ekstra Bladet.

- Det er en helvedes svær situation for os, tilføjer han.

Det danske grandprix plejer at være et stort show. Foto: Mogens Flindt
Det danske grandprix plejer at være et stort show. Foto: Mogens Flindt
 

Johannes Nymark og Annette Heick skal endnu en gang stå i spidsen for Dansk Melodi Grand Prix. Foto: Betina Fleron Hede /DR Danske kendte Kort før Grand Prix'et: DR sætter vært på plads

Krister Stub arbejder selv 20-25 dage om året for DR. Han erkender, at han er højt betalt, men understreger også, at han er specialist på sit felt, der blandt andet blev hyret til at lave Eurovision i Ukraine sidste år.

- DR meldte ud i september, at alle freelancere skulle gå ned i løn. Alle, der har brokket sig, er bare røget ud. DR har slet ikke villet tage diskussionen eller været villige til at forhandle.

Men I fik tilbudt jobbet på Melodi Grand Prix, som I plejer?

- Ja, jeg og andre var blandt de første, DR indkaldte til et hvad vi troede var et forhandlingsmøde, men som viste sig at være et løndikteringsmøde. Den lille gruppe, som havde mulighed for at sige nej, har gjort det i fælles skabets ånd, forklarer han.

- Hvis de var kommet til os og havde sagt, at alle skulle gå 25 procent ned i løn – både fastansatte og direktører – så havde vi naturligvis sagt ja til det. Men det er jo ikke tilfældet, tilføjer han.

Alle sangerne i Melodi Grand Prix 2018 samlet i DR-byen. Foto: Mogens Flindt
Alle sangerne i Melodi Grand Prix 2018 samlet i DR-byen. Foto: Mogens Flindt
 

Ny forening

I september meddelte DR, at der skulle spares på såkaldt 'tekniske freelancere', som blandt andre fotografer hører under.

Det er freelancerne utilfredse med og samlede sig først i en Facebook-gruppe ved navn 'Freelancere for bedre vilkår i DR'. Siden har de oprettet Freelanceforeningen af 2018, der havde første møde mandag 5. februar.

Det ville være fint hvis vi på en eller anden måde kunne få flettet ind, at der ud af denne situation er dannet “freelance foreningen af 2018” netop for at vi kan samles lidt mere og i fremtiden har et fælles tale rør i disse situationer.

- Kritikken går på, at freelanceområdet i DR er blevet negligeret i mange år, hvor lønningerne har ligget helt stille. Vi taler om rigtig mange teknikere, fotografer, klippere, studieteknikere: Alle dem, der producerer indhold og eksekverer indhold, forklarer medstifter og freelance tv-fotograf Søren Hiorth til Journalisten.

DR indfører en stor ændring i Melodi Grand Prix. Foto: Mogens Flindt Event & Kultur DR laver overraskende ændring før Melodi Grand Prix

Vil ikke acceptere lønnedgang
Fotograf Mike de Voss har ligeledes lavet Melodi Grand Prix i mange år, men er heller ikke at finde i Gigantium i Aalborg på lørdag på grund af den verserende konflikt.

- Vi er ikke steget i løn i syv år. Til gengæld er vi gået ned i antallet af timer under Melodi Grand Prix, hvilket jo også har indflydelse på lønnen, slår han fast overfor Ekstra Bladet.

Han er provokeret af, at alle fotografer fremover automatisk havner i samme lønkasse - trods forskel i kompetencer og erfaring.

- Vi har øvet os sammen som hold i ti år og ved præcis, hvad vi hver især laver. Som en fotograf engang sagde: 'Jo mere man øver sig, desto heldigere bliver man'. Jeg har øvet mig i 20 år nu på at være heldig og ofret virkelig mange familiefødselsdage, bryllupper og lignende for at lave diverse shows og udvikle mig. Derfor vil jeg ikke acceptere at vælge min familie fra for samtidig at tage en stor lønnedgang i weekenderne for at gøre det, jeg er bedst til, slår han fast.

DR svarer igen på kritikken

Nikolas Lyhne-Knudsen, der er direktør for Økonomi, Teknologi og Medieproduktion i DR, har svaret på Ekstra Bladets spørgsmål på mail.

Hvordan kan det være, at DR i år har hyret hollændere i stedet for de danske freelancere, der har stået for at afvikle det danske Melodi Grand Prix de sidste mange år?

- I efteråret 2017 traf vi beslutning om at lave nye fælles retningslinjer for de tekniske freelancere, der vælger at arbejde for DR. Den enkeltes løn fastsættes stadig efter kompleksiteten i opgaven og behovet for kompetencer hos den enkelte, der kan løse opgaven. Den måde at indgå aftale på betyder, at nogle freelancere oplever, at aflønningen i 2018 er lavere end tidligere, mens andre ikke vil opleve lønnedgang i forhold til tidligere.

- I forhold til bemandingen til Melodi Grand Prix er det rigtigt, at der på tre meget specialiserede funktioner er tilknyttet medarbejdere fra Holland. På den type funktioner er der et europæisk arbejdsmarked og i øvrigt nogle ret høje lønniveauer. Dem, der er rigtig gode til netop de funktioner i Danmark, har takket nej til at arbejde til den nye løn, vi tilbyder. Men dem, der arbejder i Danmark, arbejder også selv i udlandet fra tid til anden, ligesom vi også tidligere har benyttet udenlandsk arbejdskraft.

Freelancerne fortæller til mig, at det ville betyde en lønnedgang på mellem 30 og 40 procent at tage jobbet under de ændrede regler. Hvad siger du til det?

- Vi overholder overenskomsterne til punkt og prikke. Der er nogle meget høje lønniveauer for den type specialistfunktioner, der er tale om her, også højere end vi er villige til at betale. Samtidig er der meget få personer i Danmark, der kan løse opgaven. Når vi ikke kan til enighed med dem, og vi i øvrigt overholder regler og overenskomster, så har vi taget konsekvensen og fundet en anden løsning inden for det europæiske arbejdsmarked, der findes på området. Vi skal altid tage hensyn til både kvalitet og omkostninger, og det har også gjort i dette tilfælde.

Freelancerne nævner, at de ville gå ned i løn, hvis fastansatte skulle gøre det samme. Har det været inde i overvejelserne?

- Der er i foråret lavet overenskomster i DR med lønstigninger på 0 procent for meget store dele af de ansatte i DR. Det er væsentligt lavere end i mediebranchen generelt, og de fastansatte har derfor taget et stort ansvar for at bidrage til finansiering af nyt indhold og digital omstilling i DR. Når vi bruger specialister fra Holland er det naturligvis fordi, vi ikke kan løse opgaverne kun med fastansatte. Der er brug for meget forskellige og meget specialiserede funktioner, så man kan ikke sammenligne lønningerne en-til-en.

Er I helt færdige med at samarbejde med danske freelancere på store produktioner som Melodi Grand Prix?

- Det håber jeg bestemt ikke. Vi har haft et mangeårigt og godt samarbejde med en gruppe meget dygtige mennesker omkring vores store events. Jeg håber, at vi kan forsætte samarbejdet, men vi skal altid have fokus på omkostningerne, og når lønkravet ligger højere, end vi kan honorere, synes jeg, at vi har en forpligtelse til at overveje alternativerne. .

Kan du garantere, at kvaliteten af produktionen af årets Melodi Grand Prix vil have samme niveau som de foregående år?

- Jeg kan garantere, at alle på holdet bag Melodi Grand Prix arbejder solen sort for at lave et fantastisk show på lørdag.

99 kommentarer
Vis kommentarer