Drama i kulissen: Ballade før Melodi Grand Prix

DR har degraderet sidste års vindere til blomsterpiger. Det nægter de at møde op til

Siden Ben & Tan vandt sidste år, er deres 'Yes' blevet streamet 18 millioner gange. Hør deres reaktion umiddelbart efter de løb med sejren foran en tom sal

Der er drama i kulissen forud for årets popbrag, der lørdag aftens sendes direkte på DR1.

Balladen handler om sidste års vindere af Dansk Melodi Grand Prix, som DR ikke ønsker skal medvirke i programmet - hverken med ny musik eller vindersangen.

Det var duoen Ben & Tan, der med sangen 'Yes' vandt 2020-udgaven af musikkonkurrencen, men på grund af corona missede Benjamin Rosenbohm og Tanne Balcells muligheden for at repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest i Rotterdam.

Det var Ben & Tan ikke alene om, da Eurovision blev udskudt. Men håndteringen af situationen er ret enestående i Danmark.

Flere end 20 af de andre deltagende nationer har valgt at sende sidste års vinder direkte til dette års Eurovision, mens de fleste øvrige lande har tilbudt artisten en ny chance i den nationale konurrence.

Ben & Tan er slet ikke til stede under årets Grand Prix. Foto: Anthon Unger
Ben & Tan er slet ikke til stede under årets Grand Prix. Foto: Anthon Unger

I Sverige og Finland har sidste års vinder eksempelvis stillet op i konkurrencen igen, mens Island direkte har udpeget Daði og Gagnamagnið til at repræsentere landet igen i år. I Norge fik 2020-vinderen, Ulrikke, lov til at spille både sin vindersang og en ny single under Grand Prix'et.

Men i Danmark er Ben & Tan bandlyst fra Dansk Melodi Grand Prix 2021, og det er de mildt sagt noget forundrede over.

- Vi ville da meget gerne have været med igen. Vi er ærgerlige over, at det ikke kunne lade sig gøre, siger Tanne Balcells til Ekstra Bladet.

- Ja, det er ærgerligt og uforståeligt, men det er DR's beslutning. Vi ville virkelig gerne have spillet vores musik, siger Benjamin Rosenbohm, der sammen med sin musikalske makker har fået streamet deres vindersang 18 millioner gange.

Ben & Tan


Duoen består af består af 18-årige Benjamin Rosenbohm og 23-årige Tanne Balcells.

Deres veje krydsede først gang, da de begge deltog i 'X Factor' i 2019. Benjamin Rosenbohm sang sig til en andenplads, mens Tanne Balcells fik en fjerdeplads med gruppen Echo.

De vandt 2020-udgaven af Dansk Melodi Grand Prix.

Duoen er aktuel med singlen 'Iron Heart', der udkom den 5. marts.

Ifølge Ben & Tan har DR fravalgt dem, fordi man rent strategisk ønsker en ny musikalsk retning til showet.

- Men allerede inden vi havde en sang, havde de afvist os, siger Tanne Balcells, der ikke lyder som om hun helt tror på den forklaring.

- Ja, meldingen var, at de vil gerne behandle alle musikere på samme måde og det er for så vidt fint, siger Benjamin Rosenbohm, inden Tanne Balcells tager over.

- Allerede i april sagde de, at vi ikke var inviteret tilbage. Der eksisterede vores sang ikke.

- Hvor skuffede er I over den måde, DR behandler jer på?

- Vi er nok mere forundrede, siger Benjamin Rosenbohm og fortæller, at DR heller ikke har ønsket, at de skulle optræde med sidste år vindersang, som ellers er lidt af en tradition i dansk Grand Prix.

- Det kostede mig jobbet - igen

Kun én ting har DR villet at bruge vinder-duoen til. Nemlig at overrække blomster og trofæ, når der lørdag aften er fundet en vinder.

Det 'undervældende' tilbud har Ben & Tan takket nej til.

- Vi er musikere. Så at overrække blomster og trofæer er ikke det, vi fokuserer på. Vi har fokus på at promovere vores nye musik, siger Tanne Balcells, der sammen med Benjamin Rosenbohm er aktuel med singlen 'Iron Heart'.

- Den handler sjovt nok om et rejse sig igen, når man er blevet slået ud, siger hun.

 

DR: Vi går efter et fair Grand Prix


Hvorfor DR ikke har ønsket Ben & Tan tilbage i Grand Prix'et svarer DR's talsperson for Dansk Melodi Grand Prix, Gustav Lützhøft på her:

- Det har vi ikke, fordi vi synes, at det vigtigt, at Dansk Melodi Grand Prix skal være en fair konkurrence, hvor alle deltager på lige vilkår. Altså at alle, der ønsker at deltage sender deres bidrag ind, og sangene udvælges på den måde. Det har vi fundet mest fair.

- Så hvis de havde sendt en sang ind, var de blevet vurderet på lige fod med alle andre?

- Ja, det var de.

- DR har tidligere år uddelt wildcards til adskillige deltagere, som man specifikt ønskede i konkurrencen. Det kunne man også have gjort til Ben og Tan, kunne man ikke?

- Det kunne man måske godt. Men igen, vi synes, at det er mest fair, at alle deltagere er valgt på lige vilkår. Jeg er helt enig i, at det er super ærgerlige omstændigheder, der gjorde, at Ben & Tan ikke fik deres Eurovision-moment, men det er ude af vores hænder.

- Mange andre nationer har givet sidste års vinder en ny chance. Kan du forstå det?

- Der er gode grunde til at gøre det og gode grunde til at lade være. Vi har valgt det sidste, fordi vi synes, at det er mest fair. 

- DR har heller ikke ønsket, at de kommer og spiller deres vindersang under showet. Hvorfor?

- Vi ville gerne have dem med i showet, og vi har været i dialog med dem og deres hold. Men vi er ikke nået til enighed om en måde, der gav mening for alle parter. Præcis hvad vi har drøftet, synes jeg, skal være et rum mellem os og Ben & Tans hold.

- De er blevet tilbud at være blomsterpiger, hvilket de har sagt nej til. Hvem skal dele blomster ud?

- Det er ikke fair, at siger, at de er blevet tilbudt at være 'blomsterpiger'. Vi har haft en længere dialog om, hvordan de redaktionelt kunne være med i showet, uden direkte at optræde, så vi kunne fejre dem igen. Det har desværre ikke kunne lade sig gøre at blive enige, men nej, der var selvfølgelig ikke tale om, at de skulle være 'blomsterpiger'. Jeg er da ked af, hvis de opfatter det sådan.

Ben & Tan har ikke vendt ryggen til hinanden. De spiller stadig sammen og ville meget gerne have stillet op ved Grand Prix'et igen. Foto: Anthon Unger
Ben & Tan har ikke vendt ryggen til hinanden. De spiller stadig sammen og ville meget gerne have stillet op ved Grand Prix'et igen. Foto: Anthon Unger
 

Ekstra Bladet var med, da Ben & Tan sidste år fejrede sejren. Se de eksklusive billeder her(+)

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.