Annonce:
Annonce:

Efter frifindelse: Operastjerne reagerer

Operasanger Peter Lodahl fik torsdag rettens ord for, at han havde sit på det tørre i sagen mellem ham og tidligere chefdirigent Michael Bojesen

Peter Lodahl er tilfreds med frifindelsen i sagen. Foto: Stine Bidstrup
Peter Lodahl er tilfreds med frifindelsen i sagen. Foto: Stine Bidstrup
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Retten har talt.

Operastjerne Peter Lodahl blev torsdag af byretten i København frifundet efter det civile søgsmål, der var anlagt mod ham af tidligere chefdirigent Michael Bojesen.

Og dommen blev som forventet, skriver han i et opslag på Facebook, som Ekstra Bladet har fået tilladelse til at dele.

'Jeg har i dag som forventet fået rettens ord for, at jeg er uskyldig i de grundløse anklager om æreskrænkelser, som den forhenværende pigekorsleder og chef på operaen i Malmø Michael Bojesen har rettet mod mig og stævnet mig for,' skriver han og fortsætter:

'Det er selvsagt ikke behageligt at blive inkrimineret og stævnet, selvom jeg med sindsro og god samvittighed har imødeset dagens afklaring.'

Annonce:

'Upassende adfærd'
Peter Lodahl skriver videre, at sagen har bekræftet ham i, hvor vigtigt det er at tage 'det nødvendige opgør med upassende adfærd og dysfunktionelle strukturer, hvor disse findes i kultur- og arbejdslivet.'

'Jeg håber, at der med denne sags afslutning også sættes et punktum for, hvad der i mine øjne blot har været endnu en afledningsmanøvre fra Bojesens side og et forsøg på at flytte fokus væk fra det, sagen egentlig handler om: Nemlig at han har spillet en væsentlig rolle i, at en lang række helt unge korpiger har følt sig ufrivilligt seksualiseret og følt deres grænser overskredet under hans ledelse,' skriver han videre i opslaget.

Peter Lodahl skriver afslutningsvist, at han nu vil læse dommen grundigt og ikke har yderligere kommentarer.

Advokat: Ankesag vil overraske
Ekstra Bladet har været i kontakt med Vibeke Borberg, der repræsenterede Lodahl i sagen. Hun glæder sig naturligvis over frifindelsen, der

Annonce:

- Påstanden har jo været, at han (Peter Lodahl, red.) har givet mailen til Ekstra Bladet - og eller at nogen han har givet den til har givet den til Ekstra Bladet, og ingen af delene er det lykkedes det at føre noget som helst bevis for, siger hun.

- Det er rent gætværk og spekulationer, at den skulle være kommet fra Peter Lodahl, fortæller advokaten videre.

Michael Bojesen har mulighed for at kære eller anken afgørelsen, men det vides i skrivende stund ikke, om han har tænkt sig at gøre det. Det vil dog komme bag på Vibeke Borberg, hvis det sker.

- Vi blev også overrasket, da stævningen kom, for normalt, når man ønsker at gøre nogen ansvarlig for noget, så har man noget at have det i eller en form for bevis - eller i hvert fald kan man sandsynliggøre, at der er en sammenhæng, der gør, at det er relevant at tale om et ansvar, siger hun og understreger, at det var der ikke her, hvilket dommeren lagde vægt på.

-  Så jeg vil sige, at vi var meget overraskede over, at man stævnede på det grundlag, og jeg vil være lige så overrasket, hvis man vælger at anke så pure en frifindelse.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Michael Bojesen og hans advokat, Heidi Højmark Helveg, for at høre, hvordan de forholder sig til dommen, og om de ønsker at anke eller kære den, men det har endnu ikke været muligt.

Derfor blev han frifundet

Sexistisk bryst-mail
Baggrunden for sagen var en artikel om en mail om en kvindelig operasangers bryster og brystvorter afsendt af Bojesen, som Ekstra Bladet bragte 14. april sidste år. Mailen omhandlede en kvindelig operasanger, og modtageren af mailen var dengang anonymiseret. Der var tale om den danske operastjerne Peter Lodahl.

Bojesen mener, at Lodahl delte den pågældende mail med Ekstra Bladet, men det bestrider operastjernen. I kølvandet på artiklen om mailen blev Michael Bojesen 19.april 2022 fyret fra sit job som operachef ved Malmø Opera, og Peter Lodahls advokat, Vibeke Borberg, fortalte inden retssagen til Ekstra Bladet:

- Det er det, der hedder en anerkendelsespåstand. Så de vil have Peter Lodahl til at anerkende at være ansvarlig for det tab, som Bojesen mener, han har lidt som følge af fyringen ovre i Malmø. Der er ikke sat beløb på det, men han kræver også 200.000 kroner i det, man kalder tortgodtgørelse. Altså for krænkelse af hans privatliv og ære, sagde Vibeke Borberg i starten af februar i år.

Her kan du læse Ekstra Bladets dækning af civilsagen ved byretten sidste måned.

Her er begrundelsen
Byretten mente blandt andet ikke, at Michael Bojesen havde godtgjort, at Peter Lodahl var personen, der delte mailen med Ekstra Bladet.

'Retten lægger til grund, at den i Ekstra Bladet den 14. og 16. april 2022 offentliggjorte mail af 14. november 2015 indgik i en privat korrespondance alene mellem Michael Bojesen og Peter Lodahl, og at den offentliggjorte mail af 20. november 2014 blev sendt af Michael Bojesen til Peter Lodahl samt en anden af Michael Bojesens venner,' skriver retten og fortsætter:

'Det påhviler Michael Bojesen at godtgøre, at Peter Lodahl enten personligt har videregivet de to mails til Ekstra Bladet, eller at han ved sine handlinger har medvirket hertil. En formodning herom, uanset hvor stærk denne måtte være, er ikke tilstrækkelig.'

Retten skriver videre:

'Retten finder på ovenstående baggrund således, at Michael Bojesen ikke har godtgjort, at Peter Lodahl har handlet på en sådan måde, at han har krænket Michael Bojesens ret til privatlivets fred, eller at Peter Lodahl har foretaget handlinger, der er egnet til at krænke Michael Bojesens ære eller har medvirket hertil.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: