Efter kæmpe udfordringer: Held i uheld for dansk håb

Ekstra Bladet i Torino: Hverken regn eller en ødelagt scene kan tage modet fra Reddi, der skal forsvare de rød-hvide farver i den italienske by

Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Søndag eftermiddag blev årets udgave af Eurovision Song Contest officielt skudt i gang med en åbningsfest og en turkis løber så langt, øjet kunne række i Torino.

Knap fire timer var der sat af til, at de 40 deltagende nationers artister kunne møde fans og presse på turen ned ad den flere hundrede meter lange løber i det noget ustadige italienske forårsvejr.

Det officielle åbningsarrangement mindede mest af alt om en stor fastelavnsfest for sangere og sangerinder fra vores kontinent, der kæmpede om opmærksomheden i alt fra kæmpe fjerdragter til stramme kjoler og bar hud.

Sådan ser årets australske deltager ud, når han er til åbningsfest. Foto: Anthon Unger
Sådan ser årets australske deltager ud, når han er til åbningsfest. Foto: Anthon Unger

Som bekendt stiller Danmark til start med den dansk-svenske kvartet Reddi, der består af Siggy Savery, som lægger vokal til nummeret 'The Show', Ihan Haydar på trommer samt svenske Ida Bergkvist på bas og ligeledes svenske Agnes Roslund, der spiller en solid gang rock på sin guitar.

Højt og vådt humør
Lige da det blev deres tur til at træde ud på det turkis gulvtæppe, åbnede himlen sine sluser. Heldigvis skulle der mere end en skylle til at lægge en dæmper på Reddis humør.

De fire kvinder har været i Italien i en uges tid til sceneprøver forud for tirsdagens semifinale, hvor de skal forsøge at kvalificere sig til lørdagens finale. Og det er gået over al forventning for bandet, der til at begynde med ellers ikke blev spået mange chancer hos bookmakerne.

Det er så småt ved at ændre sig.

- Vores prøver er bare gået rigtig godt, siger Siggy Savery, der sammen med resten af bandet søgte ly under røde paraplyer, mens de blev badet i blitzlys og bombarderet med spørgsmål.

Åbningsfesten var en våd fornøjelse, men mest udvendigt. Der er prøver og juryfinale mandag, så det der med at slå sig ned og drikke kold hvidvin må vente, fortalte bandet. Foto: Anthon Unger
Åbningsfesten var en våd fornøjelse, men mest udvendigt. Der er prøver og juryfinale mandag, så det der med at slå sig ned og drikke kold hvidvin må vente, fortalte bandet. Foto: Anthon Unger

Udfordringer har både Reddi og de 39 øvrige deltagerlande dog haft nok af under prøverne.

Eurovision-scenen er gået så meget i stykker, at den ikke kan repareres. Det har betydet, at mange lande har måttet ændre deres show i sidste øjeblik. Også Danmark.

Held i uheld
- Det er noget af det mest avancerede sceneteknik, der nogensinde er lavet, så det er sindssygt ærgerligt, for der er lagt så meget arbejde i det. Men lige for vores act gør det faktisk ikke noget, siger Siggy Savery.

- Nej, det så faktisk grimmere ud, da det virkede, supplerer Ihan Haydar.

I stedet for den planlagte baggrundsgrafik har Reddi fået meget mere af det, de drømte allermest om: Rocklys.

- Ja, det er held i uheld, siger Ihan Haydar med et stort smil.

Se de vildeste Grand Prix-skandaler gennem tiderne

Mia fra Kroatien var klar til åbningsfest. Foto: Anthon Unger
Mia fra Kroatien var klar til åbningsfest. Foto: Anthon Unger

Problemet med scenen er dens hovedelement - en stor solkonstruktion af metal. Den har led-lys på den ene side og lamper på den anden. Efter planen skulle den have kunnet dreje rundt, men solen har sat sig fast på lampesiden. Og der bliver den.

Det er fra klokken 21 tirsdag, at Danmark skal forsøge at synge sig i finalen.

Ukraine er kæmpefavorit

At musik og politik ikke bliver blandet sammen i Eurovision, er der rene vås.

Efter Rusland invaderede Ukraine i februar, har bookmakerne ikke været i tvivl om, at det krigsramte land løber med sejren.

På den turkis løber fortalte den ukrainske frontmand for bandet Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, at de har fået en særlig tilladelse til at forlade deres forældreland for at kæmpe på scenen i stedet for på slagmarken.

- Det er så vigtigt for os at vise ukrainsk kultur, for lige nu er den ved at blive ødelagt. Vi prøver at gøre så meget gavn for vores land, vi overhovedet kan på dette tidspunkt, sagde Oleh Psiuk, der i modsætning til alle de feststemte mennesker til åbningsarrangementet forholdt sig helt rolig.

Han fortalte Ekstra Bladet, at med favoritværdigheden følger et kæmpe ansvar for at vise ukrainsk musik og kultur fra sin bedste side.

- Vi kan mærke den support og støtte, vi får, og vi vil gerne sige tak til alle, der støtter Ukraine, sagde han.

Rusland er på grund af krigen udelukket fra årets konkurrence.

Kalush Orchestra stiller op med den rappende vuggevise 'Stephania'. Foto: Anthon Unger
Kalush Orchestra stiller op med den rappende vuggevise 'Stephania'. Foto: Anthon Unger
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind