Annonce:
Annonce:

Efter store slagtedag: Populært kræmmermarked i krise

Regeringen og Folketingets beslutning om nu helt at afskaffe store bededag kan få 'fatale' konsekvenser for historisk kræmmermarked. Nu råber markedet på hjælp fra egen bøddel

Døllefjelde-Musse Marked bliver ramt, når store bededag forsvinder. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Døllefjelde-Musse Marked bliver ramt, når store bededag forsvinder. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Mens regeringen kan kramme sig selv efter at være lykkedes med at slagte store bededag, ser det anderledes sort ud for de traditionsrige damefrokoster, boder og koncerter på det enorme kræmmermarked Døllefjelde-Musse Marked på Lolland.

I 42 år har markedet nemlig ligget lunt placeret i storebededagsferien i starten af maj, men efter Folketingets nylige beslutning om at droppe helligdagen er arrangørerne for alvor gået i tænkeboks for at redde det populære marked, hvor 120.000 glade kræmmere hvert år deltager.

Giver ikke økonomisk mening
Det giver nemlig ikke økonomisk mening kun at afholde markedet over to dage, og de fleste andre lukrative datoer er travlt optaget af andre store markeder, fortæller Døllefjelde-formand Per Hansen til Ekstra Bladet.

Annonce:

- Vi vurderer, at en forankring til en mini-ferie, der var engang, bliver for svært at opretholde på sigt. Vi kigger ind i at finde en langtidssikret løsning med potentiale i.

- Hvor alvorligt er det her for jer?

- Når vi kigger ind i det, er der kun et par enkelte muligheder. Der er Kristi himmelfart og pinsen. Men begge datoer vil være på tidspunkter, hvor der også er andre arrangementer og kræmmermarkeder rundtom i landet, og hvor de kræmmere, vi plejer at have besøg af, jo er.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det kan snart være slut med de vilde damefrokoster til Døllefjelde-Musse Marked. Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup
Det kan snart være slut med de vilde damefrokoster til Døllefjelde-Musse Marked. Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup
 

Risiko for regn
Hvis der ikke er plads i kalenderen, kan det være svært at forkorte arrangementet. For når løjerne foregår udenfor, kan vejret spille en afgørende rolle.

- Det er ikke muligt bare at afholde over to dage?

- Det kan nok gå med et solskinsår, men hvis det bliver regnvejr, er det fatalt. Hvis der kommer en regnbyge, er der ingen aktivitet i boderne, og så skal vi kunne tjene det hele hjem på en dag. Det er et stort kort at spille, hvis vi satser hele møllen på dét, siger Per Hansen.

Annonce:

Og med et kræmmermarked, der normalt tager 14 måneder at planlægge, er tiden til at beslutte en fremtidig løsning ved at rinde ud.

- Vi er stort set allerede ved at være bagefter, og tiden går for hver dag, der går. Vi arbejder intensivt på at visualisere de forskellige scenarier, og så træffer vi en beslutning ud fra det.

Nødråb
På grund af de mange benspænd har Døllefjelde-Musse Marked nu sendt et nødråb - til sin egen potentielle bøddel. For det koster også penge at redesigne markedets merchandise.

- I hele vores markedsføring, på alle vores skilte, tøj og bannere fremgår 'store bededag'. Så alt det skal vi have redesignet og produceret, og det er ikke gratis til 700 mennesker og al anden skiltning. Derfor har vi sendt en forespørgsel til Folketinget om en hjælpepakke til at håndtere konsekvenserne af afskaffelsen af store bededag.

Og hvis ikke der findes en løsning, kan det også blive dyrt for lokalsamfundet.

- Vi har også en masse foreninger, der er afhængige af, at vi kommer og leverer et bidrag fra overskuddet. Sidste år fik 20 foreninger andel i de 1,1 millioner kroner, der blev uddelt, lyder det fra formanden.

I år afholdes markedet fra 4. til 7. maj.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: