Eurovision: Forstå det nye pointsystem på et øjeblik

Spændingen bliver bevaret til det allersidste i aftenens Grand Prix

Petra Mede og Måns Zelmerlöw skal styre seerne gennem det nye pointsystem. (Foto: AP)
Petra Mede og Måns Zelmerlöw skal styre seerne gennem det nye pointsystem. (Foto: AP)

STOCKHOLM (Ekstra Bladet): Meget er som det plejer, når Petra Mede og Måns Zelmerlöw er værter når Eurovision Song Contest lige nu sendes live fra Globen foran op imod 200 millioner tv-seere.

Men der er også noget, der slet ikke er, som det plejer. I år er pointsystemet lavet betydeligt om. Håbet er, at det vil øge spændingen, og det skal det nok komme til, vurderer Danmark Radios faste Grand Prix-kommentator Ole Tøpholm.

Svenske Måns vandt Eurovision sidste år og derfor er Sverige værter i 2016-udgaven. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Historisk ændring af Eurovision-regler

- Det bliver uforudsigeligt lige til det sidste, for det bliver umuligt at regne ud, hvem der vinder, siger han.

Kort fortalt vil juryens stemmer og tv-seernes stemmer for første gang blive delt op.

- De tæller fortsat fifty-fifty. Juryerne har stadig 2346 point at fordele og seerne det samme, forklarer Ole Tøpholm.

Der bliver stadig en omstilling til hvert land. For Danmark er det Ulla Essendrop, der er udvalgt det den tjans. Men som noget nyt skal hun kun fordele juryens stemmer. Eller faktisk skal hun kun fortælle, hvem der får 12 point. Resten kommer frem på en grafik.

- Det nye - og der hvor man skal holde tungen lige i munden - det er, når seernes stemmer skal fordeles. Det sker ikke pr. land, men værterne fortæller derimod, hvem der får seernes 26. plads, 25. plads og så videre, fortæller Ole Tøpholm.

Lighthouse X kan godt pakke kufferten. Eventyret i Stockholm er slut. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Ny dansk Grand Prix-fiasko: Lighthouse X ude

På skærmen vil seerstemmerne og juryens stemmer bliver langt sammen, og først til aller aller sidst vil det kunne ses, hvem der vinder.

- Det er jo ikke sikkert, at seerne er enige med juryen, så det bliver spændende lige til det sidste, lover Ole Tøpholm.

Inden afgørelsen skal tv-seerne igennem et 40 minutter langt pausenummer. Jeps, 40 minutter!

- Er det fordi svenskerne skal bruge tid på at tælle stemmer sammen?

- Nej. Det er fordi de skal promovere sig selv som en af verdens førende musiknationer. Det er et gennemgående tema i hele showet. Det er jo heller ikke tilfældigt at Justin Timberlake spiller. Det gør han fordi, svenske Max Martin har været med til at skrive hans nye single, siger den danske kommentator.

Justin Timberlake spiller et medley og sin nye single 'Can't Stop The Feeling'. (Foto: EBU) Event & Kultur Justin Timberlake optræder ved Eurovision: De må ikke se det

- Og det er et langt pauseshow. For langt, fastslår han

Eurovision Song Contest starter klokken 21. Først omkring 00.30 i nat er der fundet en vinder.

Sergey Lazarev ser ud til at hive sejren til Rusland. (Foto: AP) Event & Kultur Alle er enige: Rusland vinder i aften

7 kommentarer
Vis kommentarer