Før finalen: Så tæt var teenage-favorit på at blive smidt ud af Eurovision

Den bulgarske deltager, Kristian Kostov, kunne være blevet smidt ud af konkurrencen, fordi han har optrådt på Krim

Det var tæt på, at den unge mand ikke fik noget at smile af. Foto: Pelle T. Nilsson/All Over Press
Det var tæt på, at den unge mand ikke fik noget at smile af. Foto: Pelle T. Nilsson/All Over Press

Rusland og Ukraine har et... anstrengt forhold.

Lige siden russerne valgte at annektere Krim-halvøen i 2014, har Ukraine været godt gale i skralden, og i 2015 indførte de en lov, der forbyder folk at rejse til Krim, hvis de ikke har fået en tilladelse fra Ukraines myndigheder.

Den lov har allerede kostet en sanger muligheden for at deltage i den europæiske musikfest. Der var den russiske deltager Yulia Samoylova, der også var en af bookmakernes favoritter til en sejr, der blev nægtet deltagelse af de ukrainske værter. Hun havde overtrådt loven tilbage i 2015. En beslutning, der i øvrigt ikke vakte stor glæde i Rusland..

Og den samme skæbne var nær overgået Bulgariens kun 17-årige deltager, Kristian Kostov. Det skriver DR.

Har ikke brudt loven
Kostov er født og opvokset i Rusland, og kort før den anden semifinale kom det frem, at han også havde optrådt på Krim. Det skete tre måneder efter, russerne havde annekteret området.

Kostov er spået gode chancer for løbe med sejren i konkurrencen. Foto: Pelle T. Nilsson/All Over Press
Kostov er spået gode chancer for løbe med sejren i konkurrencen. Foto: Pelle T. Nilsson/All Over Press

Der blev åbnet en undersøgelse af den unge sanger, men heldigvis for ham får han lov til at synge i finalen, som han gik videre til. Det skyldes, at han dels var mindreårig, da han sang på en politisk sommerlejr på Krim, og at loven endnu ikke var indført på daværende tidspunkt.

- Ud fra oplysninger fra efterretningstjenesten har myndighederne ikke har bevis for, at han har overtrådt ukrainsk lov, da han besøgte den besatte halvø, lyder det ifølge Reuters fra de ukrainske myndigheder.

Spændinger i luften
Eurovisionen er blevet et af de punkter, hvor Rusland og Ukraines uvenskab i den grad blusser op. Sidste års vindersang fra Ukraine, der hed '1944,' handlede om Krim under anden verdenskrig.

Og russerne er bestemt heller ikke pleje for at svare igen. Dima Bilan, der vandt for Rusland i 2008, har været ude på sin Instagram og støtte den unge bulgarer.


- Han repræsenterer Bulgarien, men han er vores helt, skriver han blandt andet til billedet af den unge gut.