Forsker: Ukrainsk grandprixtriumf er stor politisk skalp

Politisk indhold er ikke tilladt ved Eurovision. Alligevel vandt Ukraine med den kontroversielle sang '1944'

Med vindersangen '1944' strøg Ukraine lørdag aften hele vejen til tops ved sangkonkurrencen Eurovision.

Den ukrainske sangerinde Jamala fik topkarakteren 12 fra Danmark og flere andre lande. Til gengæld fik vinderen ikke så meget som et eneste point af sin russiske nabo.

For selv om sangene i melodigrandprixet officielt ikke må indeholde politisk indhold, så vandt Ukraine med sangen '1944', der handler om Ruslands deportation af hele Krimhalvøens tatarbefolkning under Anden Verdenskrig.

Og sejren er en stor skalp for nationen, der har været med i Eurovision siden 2003. Det siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Diis med ekspertise i Rusland og Ukraine.

- Det er i sig selv betydningsfuldt, at Ukraine har vundet melodigrandprixet. Nogle af konkurrencens nye lande lægger enormt stor vægt på det, fordi det er en del af deres bestræbelser på at blive accepteret som europæiske stater.

- Og når det så kommer til selve vindersangen '1944', som jo er meget politisk, så skal man ikke læse teksten særlig grundigt for at vide, at den også handler om annekteringen af Krim tilbage i 2014, lyder det fra Flemming Splidsboel.

Han henviser til de uroligheder, der i foråret 2014 blev indledt på Krimhalvøen, i forbindelse med at den russiske præsident Vladimir Putin ville gøre Krim russisk.

- Det sætter hele problemstillingen på dagsordenen og giver øget opmærksomhed om annekteringen af Krim og konflikten i det østlige Ukraine. Det betyder rigtig meget.

Og ifølge Flemming Splidsboel har Ukraine været yderst opmærksom på, at man gerne vil komme igennem med et politisk budskab ved den store sangkonkurrence.

- Den nationale konkurrence var også meget politiseret, og der var spørgsmål fra juryen om deltagernes forhold til Rusland, siger seniorforskeren.