Grædende Hilda: - Keld er også ked af det

Men grandprix-dronningen nægter at lade sig pensionere og fastholder, at hun ikke er ved at blive senil

Hilda Heick siger undskyld for sin grandprix-brøler. (Foto: Henning Hjorth)
Hilda Heick siger undskyld for sin grandprix-brøler. (Foto: Henning Hjorth)

- Jeg har dummet mig. Det er så synd for alle de mennesker, der går så meget op i det her. Og Keld bliver også så ked af det. Og Annette. Nu sidder jeg og tuder. Det er så forfærdelig dumt, det jeg har gjort.

Sådan siger Hilda Heick til Ekstra Bladet, efter at hun søndag fandt ud af, at hun havde begået en kæmpebrøler til Eurovisionen, hvor hun var en del af den danske fagjury.

Den ellers rutinerede grandprix-dronning misforstod reglerne og gav bundkarakter til sin favoritsang ved Eurovision.

- Jeg vil gerne sige undskyld. Jeg er rigtig ked af det, lyder det fra den 69-årige kvinde, som efter få minutters interview ikke kan holde gråden tilbage længere.

Gå på pension
Fadæsen har fået flere til at kræve Hilda Heick, som i årevis har været en del af dansk showbizz og en uundværlig del af duoen 'Keld & Hilda', pensioneret.

- Der er også nogen, der skriver, at jeg er senil. Det er jeg altså ikke, og jeg ved godt, at jeg ikke skal læse kommentarerne på Facebook, men selvfølgelig påvirker det mig.

Hun lægger dog vægt på, at både juryen og seerne hver har afgjort halvdelen af Danmarks endelige stemmer til året Eurovision.

Hildas kæmpe fejl fik indflydelse på 10 landes samlede antal point

Både ægtemanden igennem næsten 50 år Keld og datteren Annette gør dog, hvad de kan for at trøste og hjælpe Hilda Heick videre:

- De har jo en mor og en kone, der har kvajet sig. Men Annette siger: 'Mor, glem det. Kom videre', snøfter Hilda Heick, der nok vil bruge et par dage på at tilgive sig selv.

- Men livet går videre, og jeg har jo ikke slået nogen ihjel. Og gudskelov og for alt i verden afgjorde min fejl ikke afstemningen. Hvis min stemme havde været afgørende, ville jeg være knust.

Artiklen fortsætter under videoen

Vinder af Eurovision 2016 ukrainske Jamala møder pressen for første gang efter sejren. Video: AP

Prik på skulderen
Hilda Heick efterlyser det gamle system, hvor der kun var fokus på de bedste bidrag, og fortæller til Ekstra Bladet, at hun må have været så forhippet på de gamle regler, at hun glemte at høre efter, da det nye system blev introduceret.

Dagens måske mest omtalte dansker fortæller, at hun også har stemt forkert til semifinalerne, og selv om hun ikke vil tørre ansvaret af på andre, kunne hun godt have tænkt sig et prik på skulderen, så skandalen måske kunne været blevet lidt mindre:

- Jeg havde måske håbet, på at nogen under semifinalerne havde spurgt mig, om der var noget, jeg havde misforstået. DR har jo en, der sender resultaterne af afstemningerne videre til EBU (European Broadcasting Union, der står for afviklingen af Eurovision, red.). Jeg har jo stemt helt modsat de andre.

Hilda Heick stemte helt forkert: - Jeg er frygtelig ked af det

Én sang var Hilda Heick dog ifølge afstemningslisten enig med resten af fagjuryen om. Hun placerede i lighed med de andre Ukraine i toppen. Men det var en fejl, og Hilda Heick kunne slet ikke lide Jamalas sang '1944', som fejede storfavoritterne fra Australien og ærkefjenden Rusland af banen.

Brød sig ikke om Ukraines vindersang
Vindersangen handler om Ruslands deportation af hele Krimhalvøens tatarbefolkning under Anden Verdenskrig.

- Jeg brød mig ikke om den, og synes ikke, man skal konkurrere på politiske sange. Man skal ikke blive ved med at hive gamle spøgelser ud af skabet. Det er en frygtelig situation, de er i (Ukraine, red.), men det er aviser og andre mediers rolle at belyse de uretfærdigheder. Til grandprix skal vi kunne mødes og glæde os over noget sammen.

Hilda Heick var ikke vild med Jamalas og Ukraines vindersang. (Foto: Mogens Flindt)
Hilda Heick var ikke vild med Jamalas og Ukraines vindersang. (Foto: Mogens Flindt)
 

På trods af kritikken på blandt andet sociale medier er Hilda Heick ikke klar til at trække sig tilbage.

- Mine modstandere skal ikke begynde at klappe i hænderne endnu. For jeg holder ikke op med at arbejde. Jeg bliver ved med at betale gode skattepenge til det danske samfund. Og jeg er ikke et senilt tossehoved, fastslår Hilda Heick.

Men hun er ikke sikker på, at hun siger ja til endnu en omgang Eurovision-bedømmelse:

- Og det er jo ikke sikkert, jeg får tilbuddet efter det her. Jeg vil i hvert fald tænke mig om. Grandprix er øretævernes holdeplads. Og da vi 30. april fik at vide, at stemmerne alligevel ikke var hemmelige, og jeg skulle opgive en masse oplysninger om mig selv, var jeg ikke særlig begejstret. Jeg ved godt, at når man stikker næsen frem, så får man nogen på tuden, men vi har også fået mange på tuden i min familie. Så jeg vil nok lige tænke mig om.

DR: Hilda er ikke ude af grandprix
Hilda Heick behøver dog ifølge underholdningschef i DR og dansk grandprixansvarlig Jan Lagermand Lundme ikke at frygte at blive stemt ud af grandprixet.

Selv om misforståelsen fik indflydelse på 10 landes samlede antal point, får det ikke yderligere konsekvenser for den uddannede merkonom og programmørs fremtidige opgaver.

- Hilda Heick påpeger, at hun også har stemt forkert til semifinalerne. Hvad siger du til, at hendes stemmeafgivelse potentielt kan have sendt nogle forkerte i finalen?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Vi har ikke kigget på de tal endnu, men det gør vi nu. Men i virkeligheden er det ligegyldigt, for det fik ifølge vore beregninger ikke indflydelse på det endelige resultat, siger Lundme til Ekstra Bladet.

- Hilda ville have sat pris på, at nogen fra DR havde prikket hende på skulderen og gjort opmærksom på, at hun stemte helt modsat resten af fagjuryen...

- Det kan man ikke. Vi har hyret en uvildig revisor fra Deloitte, der har sørget for briefe juryen grundigt om afstemningen. Revisoren er neutral og kan ikke siges at være uvildig, hvis man begynder at påpege, hvordan jurymedlemmer stemmer.

- Er Hilda Heick færdig i Grand Prix-sammenhæng?

- Nej, overhovedet ikke.

Her er Hilda Heicks fejlagtige top 10

1. Georgien

2. Ukraine (den kunne Hilda altså ikke lide)

3. Kroatien

4. Armenien

5. Serbien

6. Tyskland

7. Østrig

8. Malta

9. Cypern

10. Tjekkiet