Grand Prix-mafiaen: Kærester og kammerater styrer showet

Det er mere usandsynligt end at vinde i Lotto. En enkelt mand har del i hele seks af de ti sange, der i aften dyster ved Grand Prix'et i Aalborg

Interview med aftenens favorit

Omkring 1000 håbefulde sangskrivere har sendt deres bidrag ind til årets Melodi Grand Prix.

Kun ti bidrag har fundet vej til lørdagens show. Det er med andre ord et minimalt nåleøje, man skal slippe igennem, hvis man skal have en melodi med i den traditionsrige konkurrence.

Selvom oddsene næsten er usandsynlige, har en enkelt herre hele seks sange med. Det er musikforlægger Anders Fredslund-Hansen, der er partner og direktør i ArtPeople Music Publishing.

I efteråret arrangerede han en såkaldt songwriter-camp, hvor målet var et skrive Grand Prix-sange. Her deltog blandt andre Lise Cabble, der har to sange med i årets konkurrence og 'X Factor'-kapelmester Kim Nowak-Zorde, der har en enkelt sang med.

Og det måske ikke tilfældigt, at Anders Fredslund-Hansens camp fik så stor succes. I den deltog også DRs ansvarlige for årets Grand Prix-musik, Mads Enggaard.

Mads Enggaard (i hvid trøje) faldt ved åbningsfesten i snak med Albin Fredy, der synger sang nummer ti i aften. Fredy deltog også i 2013 med sangen 'Beautiful To Me', der er skrevet af Bryan Rice. Mads Enggaard sang selv kor på nummeret. Foto: Mogens Flindt
Mads Enggaard (i hvid trøje) faldt ved åbningsfesten i snak med Albin Fredy, der synger sang nummer ti i aften. Fredy deltog også i 2013 med sangen 'Beautiful To Me', der er skrevet af Bryan Rice. Mads Enggaard sang selv kor på nummeret. Foto: Mogens Flindt
 

Anders Fredslund-Hansen synes dog ikke, at der er noget odiøst i, at Mads Enggaard kom til campen.

- DR vil jo gerne have, at vi laver det her. Der kommer nogle gode ting ud af det. Det er tit svært at finde artister til Grand Prix'et, og vi kommer som regel med hele pakken, siger han til Ekstra Bladet.

Særbehandling
Om han får nogen form for særbehandling af DR, kan han ikke svare på.

- Det skal du spørge andre om. Jeg ved jo ikke, hvordan de behandler andre. Men hvis det er songwriter-campen, du hentyder til, så ved jeg ikke om det er særbehandling. Det synes nogen måske, erkender han.

- Er det held, eller hvad vil du kalde det, at du har del i seks sange, der er med?

- Nej, det er på ingen måde held. Vi har arbejdet med det her stenhårdt i ti år. Jeg har arbejdet i feltet mellem musik og tv i mange år, så for mig er Grand Prix'et et naturligt sted at få popmusik ud, siger forlæggeren, der tjener sine penge ved at have andel i sangene.

 

Det er dog ikke alle i musikbranchen, der mener, at alt går helt efter bogen, når DR skal vælge Grand Prix-sange.

- For mig virker det som rent bestillingsarbejde, når Mads Enggaard tager ud til den camp, siger sangerinden Katrine Daugaard, der tidligere har sunget med Fede Finn og Funny Boyz og i 2001 selv deltog i Dansk Melodi Grand Prix.

- Det virker som sådan en Grand Prix-fabrik i en konkurrence, hvor alle burde have en lige chance, siger Katrine Daugaard, der ikke selv har sendt et bidrag ind i år.

- Men jeg kender flere der har indsendt et bidrag. Jeg gider ikke bruge min tid på det. Det er simpelthen for indspist, og det tror jeg faktisk godt, at folk kan mærke, siger sangerinden, der mener, at det er dybt unfair, at Mads Enggaard deltog i campen.

DRs underholdningschef er helt uenig i kritikken og kalder det harmløst, at Mads Enggaaard var til songwriter-campen.

- Vi har kun været ude og briefe den songwriter-camp, men det er et tilbud, der åben for alle. Og den briefing er fuldstændig harmløs. Vi fortæller bare, hvad vi går efter, siger Jan Lagermand Lundme.

Mads Enggaard: Derfor deltog jeg i campen

Mads Enggaard har titel af bidrags-producer på DR, og der altså ham, der står for udvælgelsen af de ti Grand Prix-sange.

- Du var med på den skrive-camp, som Anders Fredslund-Hansen og ArtPeople Publishing holdt i september. Hvad lavede du der?

- Jeg er superglad for alle, der vil bidrage til Dansk Melodi Grand Prix, og derfor var jeg ude og give mine tanker med om, hvad Melodi Grand Prix’et skulle. For at give det en vitaminindsprøjtning, kan man sige, fortæller Mads Enggaard.

- Har du været ude hos flere sangskrivere for at give dit besyv med?

-  Nej, det har jeg ikke. Men jeg har kontaktet andre publishere for at høre, om de vil bidrag med et nummer.

- Hvor mange sange er kommet med fra den camp, du besøgte?

- Det ved jeg ikke, om jeg må sige…men det er ikke i nærheden af seks.

- Men det er korrekt, at den publisher har seks sange med?

- Ja. Men det betyder sådan set bare, at en af sangskriverne fra Grand Prix-sangen har en aftale med den publisher, siger Mads Enggaard, der er er uddannet sanger fra Rytmisk Musikkonservatorium og i ti år har arbejdet i tv-branchen med musikprogrammer som 'X Factor' og 'Toppen af poppen'.

I alt har 28 sangskrivere bidraget til årets ti Grand Prix-sange.

Bryan Rice optrådte torsdag aften for hele Melodi Grand Prix-holdet og sin kæreste Mads Enggaard. Foto: Mogens Flindt
Bryan Rice optrådte torsdag aften for hele Melodi Grand Prix-holdet og sin kæreste Mads Enggaard. Foto: Mogens Flindt
 

Bryan Rice optrådte til kærestens DR-fest

Bryan Rice må ikke deltage i Melodi Grand Prix, da hans kæreste er Mads Enggaard, der udvælger sangene. Alligevel var han hyret til at optræde til Grand Prix'et åbningsfest, der blev holdt torsdag aften i Aalborg.

Ekstra Bladet mødte Bryan Rice på baren Hornsleth i Jomfru Ane gade, efter han havde optrådt, og han afviste, at hans kæreste Mads Enggaard havde haft en finger med i at skaffe ham jobbet.

- Hvorfor må du gerne spille her for DR, når du ikke må være med til showet? 

- Det er her arrangement har ikke noget med DR at gøre. Det er Aalborg kommune, der har booket mig til velkomstfest, sagde Bryan Rice.

- Hvorfor skulle de vælge netop dig?

- Det sjove ved det er, at da jeg blev nummer to i 2010, der var det her i Aalborg, så derfor synes de, at jeg skulle byde de nye deltagere velkommen.

- Men har din kæreste haft en finger med i spillet?

- Det har intet med min kæreste at gøre. Mads vidste ikke, at jeg skulle optræde. Ingen har vidst det. Jeg blev booket for en måned siden, og jeg spiller i Jylland i øjeblikket, så det passede lige ind, at jeg kunne spille her.

Selvom Bryan Rice turnerer i Jylland, så skal han ikke se showet i Gigantium, da han skal spille et job på Falster samme aften.

 

 

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.