Grand Prix-sangerinde: Svigtet og anbragt

Grand Prix-sangerinden Sophia Nohr blev som barn udsat for omsorgssvigt på en institution, der daglig udsatte børn for overgreb

Sophia Nohr blev som barn anbragt på døgninstitution, der udsatte børnene for overgreb. (Foto: Mogens Flindt)
Sophia Nohr blev som barn anbragt på døgninstitution, der udsatte børnene for overgreb. (Foto: Mogens Flindt)

Da Sophia Nohr i 2015 var med i 'X Factor', gemte hun på lidt af en hemmelighed. Hun og hendes coach, Lina Rafn, mere end antydede, at der var ting i hendes fortid, som stadig fyldte meget i hende. Ting, som den kønne sangerinde ikke var klar til at dele med offentligheden.

I morgen står 26-årige Sophia Nohr på scenen ved Dansk Melodi Grand Prix i Horsens, og med udgangspunkt i hendes sang, 'Blue Horizon' er hun klar til at fortælle om sin historie.

- Da jeg var barn, blev jeg anbragt uden for hjemmet, fortæller Sophia stille og fortsætter:

- Jeg har både været på døgninstitution og i familiepleje.

Kæmpestjerne i Asien men nervøs for Grand Prix

Sophia Nohr kom første gang i familiepleje, da hun var blot fem år i forbindelse med sine forældres skilsmisse.

- Mine forældre fik slet ikke den støtte, de havde brug for, og min reaktion på det blev overtolket af kommunen, der satte nogle meget voldsomme foranstaltninger i gang. Det blev hurtigt mine reaktioner, der blev gjort til problemet i stedet for at se på hele familien og give os alle sammen støtte.

Grand Prix-stjerne: Lærer dansk af Burhan G og Medina

Omsorgssvigt og overgreb
Fra Sophia Nohr var ni, til hun var 12 år, boede hun på døgninstitution, og det er en tid, hun tænker tilbage på med meget få gode minder.

Det var ret forfærdeligt. Der blev brugt nogle bestemte behandlingsmetoder, der gjorde, at rigtig mange børn ikke fik den omsorg, de havde brug for. Når jeg ser tilbage, er det med sørgmodighed. Jeg var fejlanbragt, men det var de andre børn også. For der var slet ikke den omsorg, som et barn, der har oplevet massivt omsorgssvigt, har brug for, siger hun.

På institutionen blev børnene udsat for mere omsorgssvigt, fortæller Sophia Nohr, der ved, hvad hun taler om. Hun har siden uddannet sig til socialrådgiver og har især arbejdet med børn og unge.

- De metoder, pædagogerne brugte, var blandt andet at holde børnene fast. Og det er faktisk et overgreb. Det skete dagligt, og vi andre skulle se på det. I det hele taget var det meget fængselsagtigt. Vi måtte ikke have kontakt med andre børn uden for vores institutionsmiljø. Vi blev hele tiden mindet om, at vi ikke var som normale børn.

Dansk popduo: Grand Prix er vores comeback

- Kan du huske, hvilken følelse du havde indeni dengang?

- Svigt. Svigt fra det system, der skulle have passet på mig og mine forældre. I stedet for at passe på os skilte de os ad. Jeg havde enorm skyldfølelse, for jeg fik hele tiden at vide, at ’du bliver bedre, og når du får det bedre, må du komme hjem.’ Men jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, for at de blev tilfredse. Jeg lagde hver dag strategier for at finde en måde at komme væk derfra på.

Efter et mellemstop hos en plejefamilie kom Sophia Nohr endelig hjem.

- Jeg flyttede hjem til min mor, men vi havde jo aldrig prøvet at bo sammen, så det var ikke nemt. Vi havde store udfordringer med at finde vores roller, så jeg var nødt til at flytte. Vi havde mistet for meget af hinanden, fortæller Sophia Nohr, der flyttede hjemmefra til egen lejlighed som 15-årig.

Grand Prix-stjerne: 'Skal bare levere varen, når lyset tænder'

Drøm og drivkraft
I sin Grand Prix-sang synger Sophia Nohr blandt andet, at hun ikke vil se sig tilbage – samt at minderne skal slettes, så hun kan få en ny start.

- Det gælder om at lægge ting bag sig og se frem. Find det, der driver dig, og fokuser på det. Det er ret fantastisk for mig, at sådan en sang kan komme med i et forum som Melodi Grand Prix, siger sangerinden, der netop er blevet ambassadør for organisationen MOT, som betyder mod og er et norsk initiativ, der vil give unge nogle redskaber til at få et bedre selvværd.

- Jeg vil inspirere de unge til at tro på, at de kan udleve deres drøm, hvad end det så er. Og det er lige præcis det 'Blue Horizon' handler om. Den har en meget personlig og dyb mening for mig, og sådan et budskab skal der også være plads til i Melodi Grand Prix.

Grand Prix-sanger: Det er en kæmpe chance