Gyldendal løfter sløret for stor Yahya Hassan-hemmelighed

Den kontroversielle digter udgiver fredag sin anden digtsamling. Forlaget har holdt udgivelsen hemmelig frem til udgivelsen

Yahya Hassans svære toer udkommer i 25.000 eksemplarer. Foto: Finn Frandsen
Yahya Hassans svære toer udkommer i 25.000 eksemplarer. Foto: Finn Frandsen
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Digteren Yahya Hassan udgiver fredag en ny digtsamling, hvilket er hans første udgivelse siden debuten for seks år siden.

Det skriver Weekendavisen, der har interviewet forfatteren over telefonen, mens han har været indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby i Aarhus.

- De troede ikke, jeg kunne skrive mere, hvis jeg ikke gik rundt i jakkesæt, men jeg skriver stadig digte, siger Yahya Hassan til Weekendavisen.

Han forklarer, at digtene 'fortsætter, hvor de andre slap'. De handler om vold, overfald, om at sidde i fængsel, om stoffer og om psykisk sygdom.

 

- Jeg skriver om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren, 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort, siger Yahya Hassan.

- Jeg skulle ikke tilbage til det der Hassan-show. Jeg er pisseligeglad med jer allesammen, siger han til Weekendavisen.

Digtsamlingen udkommer fredag i 25.000 eksemplarer på Gyldendal. Forlaget har holdt udgivelsen hemmelig frem til udgivelsen.

- Jeg er en af de største digtere, der findes, men perkeren her har fået nok, siger Yahya Hassan.

Yahya Hassans digtsamling 'Yahya Hassan', der blev udgivet i 2013, har solgt over 120.000 eksemplarer.

 

Blå bog:

 

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

På et socialpædagogisk opholdssted udviklede den dengang 16-årige Hassan et kæresteforhold til en 38-årig kontaktperson. Kvinden blev senere dømt for at have haft samleje med Hassan.

Uddannelse: Yahya Hassan har gået på forfatterskolen.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen 'Yahya Hassan', der med 122.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Psykiatrisk behandling
Den 24-årige Yahya Hassen blev for et år siden dømt til psykiatrisk behandling.

Han erkendte sig skyldig i 42 lovovertrædelser om alt fra vold og trusler til hærværk og brud på tilhold mod at opsøge en ekskæreste.

En retspsykiatrisk erklæring har fastslået, at digteren formentlig var sindssyg på de tidspunkter, da forbrydelserne fandt sted.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind