Her er Danmarks Indsamlings svar på Lund Madsens angreb

Anders Lund Madsen lagde ikke fingre imellem, da han lørdag svinede Danmarks Indsamling til. Nu svarer de igen

Anders Lund Madsen fik lørdag sat gang i debatten for og imod indsamlingsshows og nødhjælp Foto: Claus Bjørn Larsen
Anders Lund Madsen fik lørdag sat gang i debatten for og imod indsamlingsshows og nødhjælp Foto: Claus Bjørn Larsen

Da der lørdag aften blev sendt det stort anlagte indsamlingsshow på DR1 med Lise Rønne og Christian Degn som værter, havde Anders Lund Madsen svært ved at holde sin harme tilbage på Twitter, som han opdaterede med sin holdning til indsamlingsshows og nødhjælp.

Og det var bestemt ikke pæne ord, Danmarks Indsamling fik med på vejen.

Blandt andet blev indsamlingens plakatkampagne kaldt 'usympatisk og kynisk', og Lund Madsen spurgte direkte, om der ikke var nogen, der kunne stoppe vanviddet.

Anders Lund Madsen gik lørdag imod strømmen og kritiserede i skarpe vendinger DR's stort anlagte indsamlingsshow. Foto: Melissa Kühn Hjerrild Danske kendte Kendt tv-vært raser mod Danmarks Indsamling: Er da da ingen, der magter at stoppe dette vanvid?

Anders Lund Madsen havde tidligere forklaret, at hans uvilje mod indsamling af penge til nødhjælp blandt andet skyldes, at det ifølge hans erfaring er en ineffektiv og kortsigtet måde at forsøge at hjælpe fattige og nødlidende på.

- Ok. Hør her: Min bror og jeg vandt engang en million, som vi forærede til fattige børn i Zimbabwe. En million betød majsgrød til 5.000 børn i seks måneder. Bagefter sultede de videre. Nødhjælp er noget, man giver for sin egen skyld. Ikke for de fattiges. Køb deres varer i stedet, skrev han på Twitter.

Nu svarer talsperson for Danmarks Indsamling Anna Rørbæk igen på Anders Lund Madsens kritik. 

– Har han en pointe, når han hævder, at ’Nødhjælp er noget, man giver for sin egen skyld. Ikke for de fattiges’?

– Anders Lund Madsens ytringer er udtryk for et noget fordomsfuldt billede af NGO-arbejde. Det er værd at bemærke, at det generelt går fremad med udviklingen i verden: På 25 år er det med en fælles global indsats lykkedes at halvere ekstrem fattigdom i verden, halvere andelen af mennesker, der sulter, børnedødeligheden og børnearbejde er faldet markant, og jeg kunne blive ved. Så det er en forkert påstand at sige, at vores bidrag kun gavner os selv. 

– Har han ret i, at handel er meget bedre end nødhjælp?

– Det er ikke et enten eller. Bistand og handel skal gå hånd i hånd. Og det gør det også i moderne udviklingsarbejde. Vi giver ikke bare en mand en fisk, vi giver ham en fiskestang, lærer ham at fiske og at skalere sin fiskeforretning, så at sige.

– Havde I forventet, at der ville komme modreaktioner?

– Der er altid forskellige meninger for og imod store landsdækkende events. Det respekterer vi naturligvis, og så er vi bare taknemmelige for, at så utroligt mange danskere vælger år efter år at støtte op om Danmarks Indsamling, så vi i år har rundet samlet en milliard kr., som har hjulpet flere end 7 mio. mennesker til en bedre fremtid.

– Skader det Danmarks Indsamling, når en kendt person på denne måde skaber massiv negativ opmærksomhed om sagen?

– Både og. Der er mange mennesker, der også bliver mobiliseret og får lyst til at gå op imod sådan en som Anders Lund Madsen, når han i et vredesangreb langer ud efter mennesker og meninger på sin egen Twitter-væg. I løbet af de fem timer showet varede, var der 300.000 danskere der donerede – så særligt megen skade, kan han ikke have gjort.

Forsonet med nødhjælps-boss

En af de personer, der stod i forreste række, da Anders Lund Madsen lørdag aften fik fyret godt og grundigt op for Twitter-tastaturet var Anders Ladekarl, der til daglig passer jobbet som generalsekretær i Røde Kors.

Da han tillod sig at stille spørgsmål i forbindelse med Lund Madsens nedsabling af indsamlingen fik han følgende svada med på vejen:

– Spørger manden, som tjener 102.000 om måneden på at sælge aflad.

Søndag tog Anders Ladekarl så imod Lund Madsens ’Tilgiv at jeg var sur i går’-melding på Twitter med svaret:

– Hvis jeg skulle tage nedsættende bemærkninger om mit job og min løn personligt, så var jeg nok i en anden branche end godhedsindustrien. God dag.

357 kommentarer
Vis kommentarer