Historisk ændring af Eurovision-regler

Organisationen bag Eurovision Song Contest, EBU, har i dag meddelt at afstemningsreglerne for verdens største musikkonkurrence bliver ændret. Det sker for at øge spændingen

Historisk ændring af Eurovision-regler

Lighthouse X, der er gået videre til Eurovision har nu virkelig brug for de europæiske stemmer (Video: Mogens Flindt)

Der er nogle ting, der bare er sikre som amen i kirken. For eksempel at det er juleaften den 24. december, og at der maksimalt kan uddeles de legendariske 'douze points' ved Eurovision Song Contest.

Men i dag har EBU, organisationen bag Eurovision Song Contest, meddelt, at der bliver ændret godt og grundigt på det pointsystem, der ellers har været gældende siden 1975, ved verdens største musikkonkurrence.

I over 40 år har afstemningen foregået ved, at seernes og juryens stemmer er blevet lagt sammen til en fælles point-sum. Men det bliver der ændret på, når Stockholm i maj er vært ved Eurovision.

Det betyder, at seerne får mere magt og deres helt eget pointsystem - helt uafhængig af juryens stemmer.

Stem stem stem
- Der er nu mere grund end nogensinde til at stemme i 'Eurovision Song Contest'. Det nye afstemningssystem betyder, at den sang, som er mest populær blandt folket, vil få 12 point, uanset hvordan juryen har stemt, siger EBU-formand Jon Ola Sand til eurovision.tv.

Hele ideen med det nye system er, at det skal blive endnu mere spændende at se Grand Prix, fortæller formanden.

 - Denne nye måde at præsentere stemmerne på, er et stort skridt fremad, både imod at skabe et bedre tv-show og samtidig en mere spændende konkurrence, siger Jon Ola Sand.

Skåret ud i pap betyder ændringerne, at de 43 landes juryer først vil uddele fra et til 12. Kun 12-tallet vil blive præsenteret af landenes talspersoner, mens de øvrige point vil fremgå af en grafik.

Lighthouse X vinder Dansk Melodi Grand Prix

Herefter bliver seernes stemmer samlet og omregnet til point fra et til 12.

Det betyder altså, at en sang kan få 12 point både fra juryen og fra seerne.

Seernes stemmer vil blive afsløret af værterne. Det kommer til at foregå ved, at den sang, som har fået færrest point, nævnes først – og sidst den sang, som har fået allerflest. Er den sang så populær, at den får 12 point fra seerne i samtlige lande, vil det altså give et udbytte på 516 point.

Den nye pointsystem skal sikre spænding til allersidste øjeblik af Eurovision Song Contest.

Lighthouse X er de danske repræsentanter i Stockholm i maj. (Foto: Mogens Flindt)
Lighthouse X er de danske repræsentanter i Stockholm i maj. (Foto: Mogens Flindt)