Mor advarer mod Gurli Gris: Overrasket af blod og vold

Den vellidte og søde børnefigur bliver jævnligt udsat for yderst ubehagelige ting på nettet

Gurli Gris er elsket af mange børn og sikkert lige så mange forældre, der kan bruge grissebassen som en barnepige, hvis det brænder på. Pr-foto
Gurli Gris er elsket af mange børn og sikkert lige så mange forældre, der kan bruge grissebassen som en barnepige, hvis det brænder på. Pr-foto

SENESTE: Artiklen er opdateret med kommentar fra YouTube i Danmark

Hører du til de forældre, der tager vasketøjet eller en tiltrængt pause, mens ungerne hygger sig med Gurli Gris på iPad'en, er der al mulig grund til at flytte fokus hen på skærmen.

For det er ikke sikkert, at det kun er hyggelige ting, familien Gris og deres venner bliver udsat for i serien, der er højt elsket af børn i mange lande.

Flere 'muntrer' sig med at lave falske episoder af føljetonen for de mindste - episoder, der mildt sagt ikke egner sig til børn.

Børne-app indeholdt selvmordsguide: - Det er desværre et vilkår

Når de små klikker på velkendte billeder af deres grisehelt på Youtube, forventer både de og deres forældre, at de får et helt almindeligt hyggeligt afsnit. Men de kan blive mødt af blod, knive og afskårne hoveder.

En mor fra Storbritannien advarer nu andre forældre mod at lade deres børn tumle rundt på Youtube uden af være overvåget af voksne, som hurtigt kan gribe ind, hvis der dukker upassende indhold op på skærmen.

YouTube: Vi tager det altså alvorligt

Hos den danske afdeling af Google, der også ejer YouTube, mener informationschef Jesper Vangkilde, at problemet med manipulerede videoer til børn får en del mere opmærksomhed, end problemets omfang berettiger.

- Men vi tager bestemt afstand fra enhver form for indhold, som er til skade for børn. Naturligvis. Og det er noget, som vi tager virkeligt alvorligt. Derfor gør vi også alt, hvad vi kan, døgnet rundt, for at den slags ikke er på vores platform.

- Har du et aktuelt kendskab til, at de her manipulerede videoer til børn florerer i Danmark?

- Nej, det har jeg bestemt ikke.

- Men jeg kan selvfølgelig ikke udstede en garanti for, at der ikke findes videoindhold på YouTube, som jo bruges af millioner af mennesker. For der vil desværre altid være nogle, som forsøger at misbruge platformen.

- Der er det så vores opgave at fange dem tidligere og helst inden, at de når at gennemføre nogle af deres ugerninger. Og det arbejde skal vi være endnu bedre til.

Fjerner kommentarspor
Og i denne uge leverede Google og YouTube på netop dette løfte, da man meget konsekvent greb ind over for uønsket indhold.

Her besluttede videotjenesten at fjerne kommentarsporene fra millioner af videoer og tusindvis af kanaler med børneindhold. Det skete, efter sagen om pædofile, der lagde uhyrlige kommentarer og upassende tidskoder på videoer med næsten afklædte børn.

- Det her gør en forskel, fordi folk med skumle hensigter nu ikke kan bruge kommentarsporene til at udnytte børn, som det er sket, mener Jesper Vangkilde.

- Det er selvfølgelig et ærgerligt skridt at tage. Og det burde jo ikke være nødvendigt, men det er det.

 

'Forældre, vær søde at følge med i hvad jeres børn ser på Youtube eller Youtube Kids. Hvis de skal se programmer, så hold øje med dem! Overvågning er så vigtigt. Der er nogle ting, der bare ikke er for børn, men forklædt som børneting med børnefigurer,' skriver Deborah Henley blandt andet i det Facebook-opslag, der nu bliver delt i mange lande.

Det er billeder som disse, hun ønsker at skåne sine og andre børn for at se:

Deborah Henley siger ifølge Wales Online, at det typisk først er efter nogle minutters uskyldig børnefilm, at de uhyggelige og blodige scener indtræffer.

I Danmark er Børns Vilkår ikke stødt på de manipulerede videoer, oplyser organisationen til Ekstra Bladet. Men den har udarbejdet en række gode råd til, hvordan man hjælper sit barn til et godt og trygt digitalt liv.