Neger-ballon-kunstner om censur: Jeg ville nægte!

Michael Brammer er bestemt ikke fan af politisk korrekt navngivning af neger-kunstværker

Michael Brammer mener kun, det er en bestemt type mennesker, der ikke siger neger. Hør hvem i klippet her. (Video: Dagbladet Holstebro-Struer / Interview: Henrik Lind Jørgensen)

Den kendte, danske billedkunstner Michael Brammer har aldrig været bange for at provokere og gå til grænsen.

I 1994 stod han bag udstillingen 'Tro, håb og kærlighed med venner' i Nikolaj Kirke i København, der blandt andet bød på et stort rødt hjerte med tilhørende udstoppede hundehvalpe, som Brammer havde købt, hvorefter han havde fået dem aflivet og siden udstoppet.

Da historien om de døde hundehvalpe ramte pressen, vakte det ramaskrig. Brammer modtog talrige dødstrusler, og hans kunstværk blev udsat for hærværk.

Den aktuelle udmelding fra Statens Museum for Kunsts om at de nu omdøbe en række kunstværker - blandt andet maleriet 'Negerhoved', der fremover vil hedde 'Hoved af en afrikaner', mener Brammer er helt ude i hampen.

Foto: Melissa Hjerrild Kühn / Maleri: Michael Brammer
Foto: Melissa Hjerrild Kühn / Maleri: Michael Brammer
 

Dem fra Afrika
Og hvis nogen skulle overveje, at omdøbe hans kunstværker, vil de ikke komme særlig langt med deres foretagende.

- Jeg ville jo selvfølgelig nægte at omdøbe mine værker. Jeg ville bare blive ved med at kalde dem det navn, som jeg selv har givet dem. Jeg har jo for eksempel et værk, der hedder 'Pas på - negrene kommer'. Det forestiller en hel masse sorte balloner, der kommer flyvende imod dig. Og hvis man laver den titel om, så er det jo ikke sjovt længere, siger Michael Brammer til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Det vil jo ikke give meget mening, hvis det pludselig skulle omdøbes til: 'Pas på - dem fra Afrika kommer'.

Michael Brammers kunstværk 'Pas på negrene kommer'. Det er skabt i 2008 og er ejet af Sanne Lund i Vinderød. (Foto: Michael Brammer)
Michael Brammers kunstværk 'Pas på negrene kommer'. Det er skabt i 2008 og er ejet af Sanne Lund i Vinderød. (Foto: Michael Brammer)
 

Pænheds-kultur
Billedet og titlen er ment som en kommentar til debatten om politisk korrekthed, der har kørt længe, og budskabet er: 'Slap nu af for helvede!'

- Man kan jo godt gøre hele verden kedelig, og det synes jeg i høj grad, der er tendens til for tiden. Alt skal være ensartet og perfekt. Ingen må lave fejl, og hvis man kan nakke en person for, at han engang er kommet til at sige neger til en havefest, hvor han havde drukket mere end fem genstande, så skal personen ikke føle sig sikker, siger Michael Brammer.

- Det er en fuldstændig overdreven pænheds-kultur, der er i spil her. Det er da ikke fedt, men det undrer mig ikke, at man nu også vil til at omdøbe kunstværker. Det bliver værre og værre. Nu må der jo snart heller ikke engang stå 'sort' længere. Så skal der vel stå 'mørk'.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller