Ny Eurovision-rapport: Manglende overblik kostede 57,9 mill.

Statsrevisorerne har offentliggjort en rapport, som fastslår årsagerne til budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest i 2014

Danmark var vært for Eurovision Song Contest, da Conchita Wurst løb med sejren i 2014. (Foto: Mogens Flindt)
Danmark var vært for Eurovision Song Contest, da Conchita Wurst løb med sejren i 2014. (Foto: Mogens Flindt)

Det var en dyr fornøjelse, da Danmark i maj 2014 stod for at afholde Eurovision Song Contest.

Arrangementet var vellykket, hvad angår tv-seertal. Til gengæld blev budgettet overskredet med 57,9 millioner kroner.

Statsrevisorerne har i dag offentliggjort en rapport, som fastslår årsagerne til det store økonomiske underskud, som København som værtsby for Eurovision Song Contest oplevede i 2014.

De fratrådte i ledelsen fra Wonderful Copenhagen kan til sammen hæve 7.4 millioner påtrods af fadæsen med omdannelsen af BW Hallerne til Melodi Grand Prix mekka (Foto: Katinka Husted) Samfund Eurovision-top får million-fratrædelse

Ikke rustet til opgaven
Det var Københavns Kommune, Region Hovedstaden, Wonderful Copenhagen og Refshaleøens Ejendomsselskab, der stod bag ønsket om at bringe Eurovision Song Contest til København.

Men det projektselskab, som værtsbyens parter oprettede, havde ikke professionel erfaring med byggestyring, risikostyring, projekt- og økonomistyring, lyder kritikken fra Rigsrevisionen. 

Det fremgår også af rapporten, at der ikke var lagt et tilstrækkeligt budget, og at samarbejdet mellem DR, Projektselskabet og de øvrige værtsbyparter ikke fungerede tilstrækkeligt.

Det hele startede med, at Emmelie de Forest vandt Eurovision i Malmø i 2013. Det betød nemlig, at Danmark skulle være vært for Det Internationale Melodi Grand Prix i 2014. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Eurovisions-skandalen fra start til slut

Dårligt samarbejde
Under grandprixet havde DR ansvaret for at producere de tre tv-shows (to semifinaler og en finale), mens Projektselskabet havde ansvar for værtsbyopgaverne, herunder etablering og drift af arenaen på Refshaleøen.

Ifølge Rigsrevisionen havde de forskellige parter for meget fokus på deres egne interesser, hvilket gik ud over projektets økonomi og fremdrift. DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn erkender i en pressemeddelelse, at samarbejdet ikke fungerede optimalt.

- I bagklogskabens klare lys ved vi i dag, at Københavns projektselskab var for skrøbeligt til at løse opgaven. Det viste sig at få betydning for samarbejdet mellem parterne, og det havde vi naturligvis gerne været foruden. Men jeg vil gerne understrege, at vi gik ind i samarbejdet med tillid til København som værtsby - ikke mindst fordi to af landets største offentlige aktører, Københavns Kommune og Region Hovedstaden, stod bag, siger Maria Rørbye Rønn.

- Rigsrevisionens rapport viser også tydeligt, at opgave- og ansvarsfordelingen i kontrakten var klar og entydig, og at DR ikke var ansvarlig for værtsbyens underskud. Disse konklusioner er jeg tilfreds med, fordi det fra starten har været vigtigt for os, at samarbejdet mellem København og DR byggede på en klar opgavefordeling og kendte præmisser, siger Maria Rørbye Rønn.

Martin Bender er tilbage i turist-branchen. (Foto: Polfoto) Samfund Manden bag grand prix-fadæse har fået nyt job

Rigsrevisionen bekræfter, at DR holdt sit budget. Læs hele rapporten her.

42 kommentarer
Vis kommentarer