Økonomisk kaos til dansk velgørenhedsshow: Komikere 'holdt for nar'

FBI, der står bag Comedy Aid, har store økonomiske problemer og har derfor ikke kunnet betale Red Barnet i tide

Komikerne Michael Schøt og Heino Hansen var værter på Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
Komikerne Michael Schøt og Heino Hansen var værter på Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Hvert år arrangerer comedy-bureauet Funny Business INC (også kendt som FBI) velgørenhedsshowet Comedy Aid, hvor en række danske komikere stiller op og laver comedy shows kvit og frit for at støtte et godt formål.

Sidste år blev Comedy Aid afholdt i Musikhuset Aarhus under stort fremmøde og med komikerne Michael Schøt og Heino Hansen som værter. For sjette år i træk gik overskuddet fra arrangementet til velgørenhedsorganisationen Red Barnet.

Men ved Comedy Aid 2018 gik afviklingen langt fra efter planen.

FBI har nemlig kæmpet med en række økonomiske udfordringer den seneste tid, og de har derfor ikke kunnet betale de aftalte penge til Red Barnet rettidigt.

Det fremgår af en mail fra FBI's CEO, Peter Alan Wheatley, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, og som er blevet sendt ud til de komikere, der deltog i Comedy Aid 2018.

'Som de fleste af jer er bekendt med, har de sidste måneder hos FBI budt på mange omvæltninger, og jeg har måttet træffe nogle store og svære beslutninger. Min tid er således blevet brugt til at omstrukturere FBI og forholde mig til de økonomiske udfordringer, der har opstået i 2018, hvilket har medført, at FBI ikke har været i stand til at honorere Red Barnets tilgodehavende for Comedy Aid 2018 rettidigt', lyder det i mailen.

Overrasker alle: Dennis Knudsen er blevet far  

'Til alles orientering er det blevet aftalt mellem FBI og Red Barnet, at Red Barnets tilgodehavende på 1,2 mill kroner bliver afdraget løbende, og endelig i maj 2020', står der blandt andet videre i mailen.

Her bliver der samtidig gjort opmærksom på, at Comedy Aid fortsætter og allerede er planlagt til 27. december næste år, men at det i 2019 bliver organisationen Børns Vilkår, som pengene går til. I mailen fremgår det, at Børns Vilkår er bekendt med den økonomiske situation i FBI.

Du kan læse mailen i sin fulde længe herunder:

Mail til komikerne, der deltog i Comedy Aid 2018

Kære Comedy Aid 2018 komiker

Som de fleste af jer er bekendt med, har de sidste måneder hos FBI budt på mange omvæltninger, og jeg har måtte træffe nogle store og svære beslutninger. Min tid er således blevet brugt til at omstrukturere FBI og forholde mig til de økonomiske udfordringer, der har opstået i 2018, hvilket har medført, at FBI ikke har været i stand til at honorere Red Barnets tilgodehavende for Comedy Aid 2018 rettidigt.

Til alles orientering er det blevet aftalt mellem FBI og Red Barnet, at Red Barnets tilgodehavende på 1,2 mill kroner bliver afdraget løbende, og endelig i maj 2020.

Det er FBIs nye virksomhedsstruktur samt øget indtjening, der sikrer, at Red Barnets tilgodehavende bliver betalt fuldt ud. Og fremadrettet bliver billetindtægterne fra Comedy Aid udbetalt til vores valgte velgørenhedsorganisation løbende under hele salgsperioden for at sikre, at det, der skete i 2018 ikke gentager sig.

Comedy Aid fortsætter

Samarbejdet med Red Barnet er samtidig udløbet, og det er nu tid efter 6 gode år og over 7 millioner indsamlet at støtte et nyt formål, og efter dialog med flere velgørenhedsorganisationer er valget faldet på Børns Vilkår, der som organisation bringer nye og spændende idéer til bordet, som vi alle kan glæde os til.

Børns Vilkår er bekendt med den økonomiske situation FBI og Red Barnet imellem.

Vi er i gang med forhandlinger om tv-rettigheder til Comedy Aid 2019, og her bliver der arbejdet på, at komikernes indslag gerne må anvendes til eget PR og SoMe under samme fordelagtige betingelser som i 2018.

Som komiker kan du være tryg ved at deltage i Comedy Aid fremadrettet, og anvende begivenheden som den gode visningsplatform den er.

Jeg er fortrøstningsfuld og utrolig glad for, at der er fundet løsninger, så Comedy Aid kan fortsætte, og de +20 millioner kroner, som vi i fællesskab har indsamlet igennem årene, kan blive til flere.

Next steps

Comedy Aid 2019 er planlagt til den 27/12 i Musikhuset Århus, den 28/12 i Odeon i Odense og den 29/12 i den nye KB Hallen.

Jeg vil i løbet af de kommende uger - også fra min ferie i Canada - kontakte komikere og begynde at lægge programmet til Comedy Aid 2019. Når programmet er klar, starter billetsalget, som foreløbigt er sat til den 20. august.

Din diskretion udbedes grundet dette følsomme emne, og jeg står naturligvis til rådighed på mail og telefon, hvis du har spørgsmål eller behov for en mere direkte dialog.

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen / Kind Regards

Peter Alan Wheatley

Director

Torben Chris var en af de mange komikere, der deltog i Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
Torben Chris var en af de mange komikere, der deltog i Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
 

Meget uacceptabelt
Ekstra Bladet har været i kontakt med en af de 16 komikere, der optrådte ved Comedy Aid 2018. Vedkommende ønsker ikke sit navn nævnt på grund af den verserende sag, men bekræfter over for Ekstra Bladet, at alle komikere, der har været en del af Comedy Aid 2018, er blevet orienteret om de økonomiske problemer.

Vedkommende fortæller, at de komikere, der var en del af showet, lige nu er i gang med at finde ud af, hvordan de skal reagere i forhold til sagen.

- Vi er blevet orienteret om problemerne i FBI, og vi er ved at finde ud af, hvad der fælles skal gøres, og hvad vores næste skridt skal være. Vi er lige nu i gang med at foretage en skrivelse til FBI, siger komikeren og fortsætter:

- Jeg synes, at det er fuldstændig uacceptabelt, at Red Barnet ikke har fået deres penge rettidigt, og jeg føler, at vi har løjet over for folk, og at vi er blevet holdt for nar, lyder det videre.

Scorer nyt stort job

Kommer det til at have betydning for, om du vil arbejde sammen med FBI i fremtiden?

- Ja, det gør det i den grad. Det betyder, at jeg ikke går med til noget, før jeg er 100 procent sikker på de aftaler, der er lavet.

Samtidig ønsker komikeren dog ikke, at Comedy Aid skal dreje nøglen om.

- Hele problemet med det er jo, at det kommer til at gå ud over de forkerte, hvis det sker. FBI har været med til at donere penge mange gange, hvor der ikke har været problemer, og jeg ved, at de har de bedste intentioner, men det ændrer ikke på, at det her ikke må ske.

Red Barnet: - Der er et økonomisk mellemværende

På grund af ferie har det ikke været muligt for Ekstra Bladet at få et interview med Thomas Reidar, der er CFO i Red Barnet.

I en mail til Ekstra Bladet bekræfter han dog, at der lige nu er et økonomisk mellemværende mellem Red Barnet og FBI.

'Det er korrekt, at der er et økonomisk mellemværende med FBI, men at der er lavet en afdragsordning frem mod maj 2020. Red Barnet har hele tiden vidst, at Comedy Aid 2019 var i udbud, og organisationen har derfor heller ikke budgetteret med indtægter fra velgørenhedsshowet i år. Red Barnet siger stor tak til FBI for samarbejdet og de mange penge til verdens bedste sag, der er blevet rejst gennem årene', lyder det i mailen.

Også Brian Mørk optrædte til Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
Også Brian Mørk optrædte til Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
 

Det er beklageligt
Ekstra Bladet har været i kontakt med Peter Alan Wheatley, der er CEO og Talent Manager i FBI. Ifølge ham er det meget beklageligt, at FBI ikke har kunnet betale pengene til tiden.

- Det er rigtigt, at vi ikke har kunnet betale pengene til tiden. Vi har haft nogle svære måneder, hvor vi ikke har kunnet få økonomien til at hænge sammen. For at Comedy Aid kan drives videre, har vi aftalt, at vi afdrager pengene over tid, så vi i FBI samtidig kan tilpasse virksomheden. Det vigtigste er, at Red Barnet kommer til at modtage deres penge, siger han til Ekstra Bladet.

Kort efter brud: Faldt om på McDonald's

- Men jeg vil mene at sådan et arrangement, hvor komikere optræder gratis i den gode sags tjeneste, vil have et betydeligt overskud. Hvad er der blevet af alle de penge?

- Arrangementet giver også et pænt overskud og har gjort det i 26 år. I 2018 er pengene blevet brugt til at drive virksomhed og til at betale regninger. De økonomiske udfordringer er så opstået undervejs, og efter billetterne var sat i forsalg. Hvis vi valgte at aflyse arrangementet på det tidspunkt, ville det have haft flere negative konsekvenser, end hvis vi havde gennemført. Vi ville i værste fald have skullet lukke FBI, og ingen havde fået deres penge. Så vi gennemførte arrangementet vel vidende, at der var en risiko for, at vi ikke ville kunne betale pengene til tiden. Det er meget beklageligt, men vi vidste ikke, at økonomien var så slem, som den var. Vi var nok lidt for optimistiske, siger han og fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at komikerne ikke har vidst noget om FBI's udfordringer, og at hvis nogen skal hænges ud, så er det mig og FBI. Vi har kæmpet for at få det her til at virke, og vi er glade for at have indgået en afdragsordning til glæde for alle.

Line-up til Comedy Aid 2018

Komikere:
Linda P
Brian Mørk
Carsten Bang
Dan Andersen
Jacob Taarnhøj
Jonas Mogensen
Lasse Rimmer
Anders Grau
Mahamad Habane
Mikkel Klint 
Mikkel Rask
Morten Wichmann
Natasha Brock
Phillip Devantier
Thomas Hartmann
Torben Chris

Værter:
Michael Schøt og Heino Hansen

Har omstruktureret
Peter Alan Wheatley lægger ikke skjul på, at han er ked af den situation, FBI står i, men ifølge ham er der nu ved at komme styr på de økonomiske problemer, virksomheden står i.

- Jeg er ikke stolt af situationen, for FBI har drevet Comedy Aid i 26 år, og vi har doneret over 20 millioner kroner til velgørende formål, og det her har helt klart været et stort bump på vejen, og det er jeg rigtig ked af, siger han og fortsætter:

- Vi har omstruktureret virksomheden. Vi har skåret ned i personale, lavet nedskæringer og opstramninger i organisationen, så virksomheden nu er mere egnet til at være bookingbureau og showproducent, som vi altid har været, siger han.

Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto
Comedy Aid 2018. Foto: PR-foto

- Så du kan garantere, at der ikke kommer lignende problemer, når I skal afholde arrangementet i 2019?

- Jeg vil ikke gennemføre Comedy Aid, hvis jeg ikke ved, at velgørenhedsorganisationen er sikret deres penge. Derfor har jeg selv foreslået, at vi betaler pengene løbende fremover. Det er det eneste rigtige at gøre. Det er en uheldig situation, men vi er glade og taknemmelige for, at vi kan føre det videre - denne gang med Børns Vilkår. Men jeg går ikke ud i forsalg, hvis jeg ikke ved, at vi kan betale pengene.

Afslører: Har scoret kendt balletdanser

Peter Alan Wheatley fortæller, at han har kontaktet alle komikerne, der var en del af Comedy Aid 2018, for at informere dem om situationen.

- De var svært og pinligt for mig at informere om, men komikerne må selv vælge, om de vil være en del af Comedy Aid fremadrettet. Det håber og tror jeg selvfølgelig på, at de vil, siger han optimistisk og understreger:

- Det her er sket én enkelt gang. Alle har sine udfordringer, og det sker for mange virksomheder. Som komiker og publikum kan man være tryg ved Comedy Aid fremadrettet, ellers gennemfører vi det ikke.

Børns Vilkår: - De har været helt åbne

Når Comedy Aid i 2019 løber over stablen igen bliver det i samarbejde med velgørenhedsorganisationen Børns Vilkår.

De er orienteret om de økonomiske udfordringer i FBI, men glæder sig alligevel til samarbejdet i forbindelse med Comedy Aid 2019.

'I processen med at blive ny partner har Comedy Aid været helt åben omkring sidste års udfordringer i forhold til Red Barnet. Derfor har vi lavet en lidt anden type aftale med Comedy Aid, hvor donationen afregnes løbende, i takt med at indtægterne kommer ind. Det betyder, at vores donation er sikret', skriver Lisbeth Christoffersen, der er afdelingschef for for kommunikation og fundraising i Børns Vilkår, i en mail til Ekstra Bladet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind