Officielt: Eurovision dropper Ukraine

Eurovision bliver ikke afholdt hos vinderlandet Ukraine næste år på grund af den igangværende krig i landet

Ukraine vandt Eurovision og dedikererede sejren til hele det krigsramte land. Men Ukraine bliver ikke værter for næste års Eurovision.
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Der er tradition for, at vinderne af Eurovision afholder næste års show, men sådan bliver det ikke i 2023.

European Broadcast Union (EBU), der arrangerer verdens største musikkonkurrence, har valgt at flytte værtslandet til Storbritannien, fordi den igangværende krig i Ukraine gør det sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at afholde arrangementet i landet.

Det skriver EBU i en pressemeddelelse.

'På grund af den igangværende siden Ruslands invasion af dette års vinderland har EBU taget sig tid til at undersøge mulighederne med både UA:PBC (Ukraines stats-tv, red.) samt tredjeparts-specialister, heriblandt på sikkerhedsområdet.'

'På baggrund af de objektive undersøgelser har referencegruppen og Eurovisions Song Contests bestyrelse med stor bedrøvelighed besluttet, at på baggrund af de nuværende omstændigheder er de sikkerhedsmæssige garantier, som er påkrævet af en udbyder til at være vært, organisere og producere Eurovision Song Contest ifølge reglerne, ikke opfyldt af UA:PBC,' lyder det.

Ole Tøpholm: - Den eneste rigtigt beslutning

At Eurovision Song Contest 2023 skal afvikles i Storbritannien og ikke i krigsramte Ukraine er helt forventeligt, mener Eurovision-ekspert og mangeårig kommentator af showet Ole Tøpholm.

- Det er den eneste rigtige beslutning, siger han til Ekstra Bladet.

- Det er helt forventeligt, at det ville gå sådan. Ukraine vil ikke kunne garantere for sikkerheden. Det var ingen reel mulighed, så at det bliver Storbritannien, er så fint. De fik jo andenpladsen ved årets Eurovision, siger han og understreger, at det ikke var givet, at det skulle være der.

Det står ingen steder i reglerne, hvad man gør i denne helt specielle situation. Men at det blev Storbritannien overrasker ham på ingen måde.

- Dagen efter Ukraines sejr bookede jeg faktisk en lejlighed i Manchester i England. Når først det er officielt, at en by bliver vært for Eurovision, så stiger priserne helt vildt. Så jeg er ikke overrasket over, at det bliver i Storbritannien. Om det så rent faktisk bliver i Manchester, må vi se, siger Ole Tøpholm.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen
Foto: Bjarne Bergius Hermansen
 

Med andre ord er sikkerheden ikke i orden i landet, og derfor kan Ukraine ikke være vært for næste års show.

I stedet har man indledt drøftelser med dette års nummer to i Eurovision om at afholde arrangementet, hvilket er Storbritannien.

'Det er vores fulde intention, at Ukraines sejr vil blive reflekteret i næste års show. Det vil være en prioritet for os i drøftelserne med de kommende værter,' lyder det desuden i pressemeddelelsen.

Hos DR kalder Erik Struve Hansen, der er programansvarlig for Dansk Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest, det for ærgerligt, at Ukraine ikke får muligheden for at markere deres sejr ved at være værter ved næste års Eurovision.

- Men det giver alligevel god mening, at det er sådan. Sikkerheden ved sådan en begivenhed er super vigtig, og det er for heftigt at stable sådan et arrangement på benene i et krigshærget land. Det vil være uansvarligt, siger Erik Struve Hansen og fortsætter.

- Så der er fuld opbakning til EBUs valg. Det er blevet undersøgt meget grundigt og ordentligt, så det kan ikke være anderledes, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Danmark vandt Eurovision i 2013 i Sverige. Det var Emmelie de Forest, der hev sejren hjem. Her kan de se hendes vilde, private billeder.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind