Pas på! Foto af Den Lille Havfrue kan ende med stor regning

Man skal tænke sig om en ekstra gang eller 10, før man bruger et foto af Den Lille Havfrue som blikfang

Danmarks vel nok bedst kendte turistattraktion - Den Lille Havfrue på Langelinie i København -  er en sjælden gæst i de danske medier.

Hun er nemlig omfattet af et forbud, der beskytter hende i mod at blive eksponeret i alle mulige og umulige sammenhænge.

Arvingerne efter billedhuggeren Edvard Eriksen vogter nemlig ganske nøje, hvilken sammenhæng billederne af damen med fiskehalen præsenteres i, og hvis det ikke kan dokumenteres, at et billede af havfruen indgår 'som en naturlig del af dækningen af aktuelle begivenheder', kan man med stor sikkerhed se frem til en regning.

Den skæbne er overgået flere danske medier.

Blandt andet måtte Politiken pænt punge ud med 10.000 kroner, da de i 2006 bragte en collage, hvor havfruen var placeret i en rød svanestol med et par B&O-hovedtelefoner på.

Taget som gidsel
Den nu hedengangne avis Nyhedsavisen måtte i sin relativt korte levetid punge ud hele to gange, og Berlingske faldt i fælden i 2005, hvor de i lighed med Politiken brugte et billede af Den Lille Havfrue i en collage.

På Ekstra Bladet er vi - 7-9-13 - endnu ikke faldet i fotofælden, og forbuddet er noget, avisens fotografer er meget opmærksomme på, oplyser fotochef Jakob Boserup.

- Det er lidt ærgerligt, at lige netop den søde, lille havfrue - der jo er et dansk nationalklenodie - på den her måde ender med at blive taget som gidsel. Men vi kender naturligvis reglerne, som vi er opmærksomme og overholder, siger Ekstra Bladets fotochef Jakob Boserup.

Ophavsretten til et kunstværk som Den Lille Havfrue følger kunstneren hele livet. Herefter overgår rettighederne til arvingerne i 70 år.

Den dansk-islandske kunstner Edvard Eriksen døde 12. januar 1959, hvilket betyder, at billeder af Den Lille Havfrue først kan bruges frit fra 1. januar 2030.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.