Annonce:
Annonce:

Politiker reagerer på event-kongens millioner: - Det er noget svineri

Eventmanden Peter Bindner har fået 12 millioner skattekroner i tilskud for at opføre koncerter på en kørende bus. Det møder kritik fra flere kulturordførere i Folketinget

Her kører Peter Bindners bus rundt i København. Denne ene tur kostede skatteborgerne 1.500.000 kroner.
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

I to ansøgningsrunder har eventmanden Peter Bindner fået udbetalt de maksimale seks millioner kroner fra aktivitetspuljen. Dermed har han fået i alt 12 millioner kroner til at gennemføre sine arrangementer på en rullende bus.

Men Slots- og Kulturstyrelsen er kommet i tvivl om, hvorvidt pengene er gået til det, de skulle, fordi Peter Bindner har anført voldsomt dyre budgetter for sine busture. Du kan læse alt om hans dyre budgetter her.

Derfor afventer de nu dokumentation for udgifterne fra arrangementerne, så de kan bede om tilbagebetaling, hvis ikke dokumentationen er i orden.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra Peter Bindner til denne artikel.

Ikke med i aftalen
Sagen vækker nu opsigt hos flere kulturordførere i Folketinget, som Ekstra Bladet har talt med.

Annonce:

- Det er sådan nogle som ham, der ikke skal have lov at køre virksomheder i Danmark. Der må være noget lovgivning, der kan lukke ned for folk som ham der, siger Lars Boje Mathiesen, som er kulturordfører hos Nye Borgerlige.

Netop Nye Borgerlige var ikke en del af aftalen om at indføre aktivitetspuljen.

- Det er en af grundene til, at det var en af de aftaler, vi ikke var med i. Der er mange, der har kritiseret os for, at vi ikke var med i aftalen, men det var simpelthen, fordi der ikke var en ordentlig garanti for, hvordan man sikrede sig, at de her penge reelt set blev brugt til det, de skulle, og at der var nogen kontrol med det.

- Det er lige præcis på grund af sager som den her, at vi ikke var med. Fordi når de kan få dækket 65 procent af deres omkostninger, hvad skulle der så gøres, for at de ikke bare pumper deres omkostninger op?, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Lars Boje Mathiesen er kulturordfører i Nye Borgerlige, som ikke var en del af aftalen. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Lars Boje Mathiesen er kulturordfører i Nye Borgerlige, som ikke var en del af aftalen. Foto: Jens Dresling/Polfoto
 

Advarede inden

Derfor fortæller Lars Boje Mathiesen, at han advarede mod misbrug af puljen under forhandlingerne.

- Jeg advarede lige præcis om det her, og jeg tror, at når man begynder at kigge længere ned i det, så kan man finde endnu flere sager, fordi folk har jo set det her som et åbent slaraffenland.

- Det er helt vanvittigt. Nu er det her blevet fanget, fordi det er store beløb, men hvad med alle dem, der har fået mindre beløb? Hvor de bare lige fusker for 20.000, 30.000 eller 100.000 kroner? De ryger jo fuldstændig under radaren, lyder det.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

- Det er noget svineri

Birgitte Bergman, som er kulturordfører hos Konservative, undrer sig over, at budgetterne overhovedet er blevet godkendt.

Annonce:

- Det er jo helt grotesk. Det er helt grotesk, at der ikke er nogen alarmklokker, der ringer, fordi det produkt kontra udgifterne, der er til sådan et arrangement, hænger jo absolut ikke sammen. Så der burde ringe nogle alarmklokker.

- Jeg synes, det er noget svineri, at PB Action i den grad fusker med midlerne, hvis der er tale om det. Og det er der jo meget, der tyder på, med det produkt han leverer. Det er vores allesammens penge, og vi har i forvejen rigtig mange aktører, hos hvem det stadig gør rigtig ondt, så de penge kunne være brugt langt bedre, siger hun.

Birgitte Bergman retter  kritik mod Slots- og Kulturstyrelsen, som hun ikke mener, har reageret i tide. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Birgitte Bergman retter kritik mod Slots- og Kulturstyrelsen, som hun ikke mener, har reageret i tide. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Andre har ikke fået
Birgitte Bergman retter derfor også en kritik mod Slots- og Kulturstyrelsen for ikke at have reageret i tide.

- Det, der også bare står i skærende kontrast, er, at vi har velkendte aktører som festival-arrangørerne, som ikke har fået udbetalt deres penge endnu fra sidste år. Og så er der sådan en knold som ham her, der får udbetalt så mange penge.

Annonce:

- Det burde ikke tage lang tid at lægge to og to sammen, når man får sådan en ansøgning ind, så det er simpelthen dårligt håndarbejde fra Kulturstyrelsens side af. Det må man bare sige.

- Burde de have reageret tidligere?

- Ja. Altså der vil jo ske fejl, og det kan være helt almindelige fejl, men den her er jo så grel, at man kan sidde og tænke, om han overhovedet skulle have haft mulighed for at søge. Det er sgu lige smart nok, det her - såfremt han bliver dømt, siger hun.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Slots- og Kulturstyrelsen, som ikke har nogen kommentarer.

Venstre: - Andre kunne bruge pengene

Kulturordfører i Venstre, Jan E. Jørgensen, mener, at pengene kunne være gået til noget bedre.

- Først og fremmest synes jeg, at det er vildt provokerende, at nogen kan finde på at søge om penge til sådan noget pjat, når der er et helt kulturliv, som er nødlidende og i den grad kunne have haft brug for pengene, og det kunne have givet noget 'value for money', i stedet for at det skal gå til at finansiere Peter Bindners privatøkonomi.

- Skal reglerne strammes?

- Det er mig bekendt allerede i gang i kulturministeriet, at man arbejder på at sikre sig, at noget tilsvarende ikke kan gentages.

- Er det på baggrund af den her sag, man gør det?

- Ja, det er det.

- Jeg vil jo rigtig gerne have, at vi ikke får et kontrolregime, hvor folk skal indsende tusindvis af dokumenter for at få støtte, men det kræver jo så også, at der kan slås ned på misbrug. Vi har jo firdoblet straffen for svindel med coronamidler, og det burde jo afholde folk fra svindel, siger Jan E. Jørgensen.

'Ude af proportioner'
Han understreger, at Peter Bindner ikke er dømt for noget, og at han selvfølgelig skal have sin dag for retten, hvis det ender i en retssag.

- Jeg siger ikke, at han har svindlet, for det er jo noget, en domstol må afgøre. Men det ville være virkelig godt med et system, som kan sikre, at man ikke skal bruge mange administrative kræfter på kontrol, men at truslen om straf var tilstrækkelig.

- Jeg ved som sagt heller ikke, om han overhovedet har gjort noget ulovligt - jeg kan bare se, at det virker fuldstændig ude af proportioner at sende så mange penge efter noget, som er så fattigt som det, han har disket op med.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: