Ricardo-Thomsen fik Ove Sprogøe Prisen

Fynboen Ulrich Thomsen blev manden, som fik den store fejring på Nordisk Film i anledning af tiåret for prisen

Kulturminster Bertel Haarder holdt en længere tale om esteres syn på dansk kultur, men han nåede da også lige at hilse på prismodtageren, Ulrich Thomsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Kulturminster Bertel Haarder holdt en længere tale om esteres syn på dansk kultur, men han nåede da også lige at hilse på prismodtageren, Ulrich Thomsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Med ’Sommeren 92’ i rollen som Ricardo fik Ulrich Thomsen placeret sig selv solidt i bevidstheden hos alle de mange danskere, der elsker fodbold - især det gyldne hold fra EM-triumfen - men som normalt ikke kan huske skuespillernavne.

Så selv om den 52-årige fynbo har masser af store præstationer på sit cv, så vil Ricardo-rollen nok hænge ved i en rum tid.

Cecilie Stenspil har netop modtaget året Ove Sprogør Pris. (Foto: Anthon Unger) Danske kendte Cecilie Stenspil hædret med en Sprogøe

Og det gjorde en også for priskomiteen bag Ove Sprogøe Prisen - en forsamling som bl.a. tæller Morten Grunwald, Bent Fabricius Bjerre og en af Ove Sprogøes sønner, Jørgen.

'Charlot og Charlotte'
- Jeg nåede kun at være med på en produktion, hvor Ove Sprogøe var med. Det var ’Charlot og Charlotte’, men jeg har aldrig lavet en scene med ham. Desværre. Helt fra barnsben har jeg været en stor beundrer af Sprogøe, hans enorme produktion og hans alsidighed, så jeg er meget stolt over denne pris, sagde den den glade prismodtager efter overrækkelsen, og fortalte samtidig hvilke roller han holder mest af.

Nikolaj Lie Kaas fejrede sin 'Ove Sprogøe Pris' med Sprogøes yndlings-drik: en Fernet Branca. Foto: Uffe Kongsted Film Lie Kaas er pisseirriterende

- Jeg elsker god dramatik, og jeg kan bedst lide, når det er muligt at kombinere alvoren med humoren.

Det sker både når han f.eks. er inde i Anders Thomas Jensens kulsorte univers, når han er den misbrugte søn, der holder tale i ’Festen’, er skurk i en James Bond-film, eller når han er med i en stor international serie som Proctor i ’Banshee’. Her har amerikanerne lagt sidste hånd på fjerde og sidste sæson, som sendes til april 2016.

Hjemmefra et halvt år ad gangen
- Det har været lang tid at bruge fire år på en rolle, så nu er det fint, at ’Banshee’ er slut, og vi kan komme videre. Det er meget at være væk hjemmefra et halvt år ad gangen til hver sæson. Men hvis det rigtige job viste sig, ville jeg jo nok gøre det igen, smiler Thomsen.

Ulrich Thomsen har været tilbage i Danmark siden august, og hans to børn på 14 og 16 år er rimeligt tilfredse med at have deres far hjemme igen og kunne holde jul på helt normal vis.

For Mia Lyhne som enlig mor uden penge til ung pige i huset er æren ved Ove Sprogøe Prisen fantastisk. Men det er de 30.000 kr., som følger med også. Foto: Linda Johansen Event & Kultur Klovns dronning fik Sprogøe Pris

– Der er masser af ting på tegnebrættet fremadrettet. Blandt andet sidder jeg og læser et manuskript, som jeg gerne vil instruere. I det hele taget vil jeg gerne bruge flere kræfter på instruktion. Men instruktion kræver tid på en helt anden måde end skuespil - og tid er noget, jeg ikke har haft meget af i de senere år, fortæller han.

Danske kendte Yvonne hyldet med en Sprogøe

'In Embryo'
Alligevel har han haft tid til ikke bare at skrive, men også at instruere sin egen film ’In Embryo’. Faktisk har Thomsen også en rolle i sin egen film, der er en dyster kærlighedshistorie om en narkohandler og en kompliceret kvinde. Der er tale om en kortfilm, og Thomsen har selv finansieret en del af filmen.

– Den er først lige blevet helt færdig, og nu skal vi til at lægge det puslespil, der hedder: Hvilke festivaler kan vi komme med på. Jeg håber, at vi kan vise den første gang i Berlin, tilføjer han.

Morten Grunwald mener, at det er et rigtig godt initiativ, at man nu kan se alle de gode gamle danske film på Nordisk Films nye streamings-tjeneste Dansk Filmskat.(Foto: Linda Johansen) Filmnyheder Skide godt Benny

I anledning af, at det i år er ti år siden, man første gang uddelte Ove Sprogøe Prisen havde Nordisk Film Fonden og priskomiteen fundet ud af, at udmærkelsen ud over en check på 30.000 kr. også burde manifestere sig med en statuette. Statuette-opgaven blev lagt hænderne på kunstneren Kathrine Schrøder Moseholm, der har skabt en meget fin bronzeudgave af Egon Olsen.

Fernet branca og brunsvigere
Og for en sikkerheds skyld fik man lavet lidt rigeligt af de et kilo tunge statuetter, så også de ni tidligere modtagere kunne begaves med lidt til kaminhylden.

Danica Curcic er stjerneskuddet der vælter sig i flotte priser, og som glæder sig til en dag at spille skuespil på engelsk igen. Foto. Peter Klint Danske kendte Danica Curcic - stjerneskuddet får endnu en stor pris

Fem af de tidligere modtagere var mødt frem: Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil, Niels Ellegaard, Signe Egholm Olsen og Nikolaj Kopernikus, og de fik deres statuetter (med tilbagevirkende kraft) overrakt af tredje generations-Sprogøe, Henning Sprogøes søn, Mathias Sprogøe, der er fjerdeårselev på Århus Teaterskole.

Selv kulturministeren Bertel Haarder var kommet af huse for at deltage i festivitassen på Nordisk Film, og fest var der, for salig Ove Sprogøe holdt meget af Fernet Branca og brunsvigere, så selv om menuen måske ikke var Noma-agtig, så var den rimelig fynsk og festlig.

Se klip fra filmen her i Filmmagasinet

Her er Thomsen ved filmens premiere

2 kommentarer
Vis kommentarer