Se de skøre eller flotte traditioner 1. nytårsdag

Nogen rejser sig nødigt fra sofaen, andre må ikke vaske sig eller skal passe på, hvem de møder

Rigtigt mange danskere har 'ondt i håret' første nytårsdag, og de har så i en guds velsignelse af år kunnet restituere på sofaen med cola, burger og skihop fra Garmisch-Partenkirchen på tv.

Den bedste kur mod tømmermænd

At ligge der stort set ude af stand til at bevæge en finger uden at blive dårlig og betragte flotte mænd i kropsnære dragter, der med halsbrækkende manøvrer sætter livet på spil ned ad en skibakke, er ikke bare selvmodsigende. Det skriger til himlen. Men det er populært. Det fandt DR ud af i 2007, da man ikke sendte skihop. Det fik de halvdøde hjemme på divanen til at vågne op og klage som rasende.

Nøgen teenager fløj 60 meter: Her er de bedste og værste skihop


'Ivanhoe' og Sam Neill hygger om svenskerne første nytårsdag. Foto: PR

Svenskerne er er stort set lige så skøre som danskerne, når det kommer til første nytåradag. De er nemlig heller ikke meget for at skulle rejse sig fra chaiselongen oven på udskejelserne nytårsaften, så de har en tradition, der hedder pizza og 'Ivanhoe'.

Den film ser de så år ud og år ind. Men så skal de selvfølgelig heller ikke tænke så meget over handlingen.


Italienerne passer på , hvem de møder. Foto: AP

Italienerne er også lidt sære. Det viser deres tradition for første nytårsdag.

Og det er ikke kun de romere, der er skøre, som Asterix ville have sagt. Det gælder hele støvlelandet. De er nemlig ret overtroiske.

Ifølge traditionen er det sådan, at den første, man møder i det nye år, spiller en stor rolle for, hvordan det nye år kommer til at forme sig.

Den første januar skal man altså være opmærksom på, hvem man render ind i første gang, man går på gaden. Hvis det er en gammel mand, kan man være sikker på, at det nye år bliver fyldt med gode oplevelser. Men hvis man i stedet møder et barn eller en præst, bør man tænke ekstra over, hvordan man bevæger sig gennem det nye år, fordi det ifølge traditionen betyder uheld.


O-shogatsu-dagene er hellige i Japan. Foto. AP

For japanerne er nytåret helligt, så de fejrer det med samme inderlighed, som vi i Vesten fejrer julen. O-shogatsu kalder de dagene fra d. 31-12 til d. 3-1, og det handler om at samle familien og bruge tid sammen. Nytårsaften går japanerne tidligt i seng, for nytårs-morgen skal årets første solopgang nydes, og så er der gang i templer og helligdomme, hvor alle beder for et godt kommende år. Dette kaldes hatsumode eller hatsumairi (første bede-besøg). Kvinderne tager deres smukke kimonoer på, børnene får enorme gaver - ofte pengegaver (toshi-dam) og alle spiser sig en pukkel til i det traditionelle festmåltid (sechi-ryori).


Der kan ske meget dagen oven på nytårsaften. Denne mand kan tilsyneladende ikke gå hjemmefra uden sin dino. Foto: Zuma Press

Briterne elsker parader. Sådan har det altid været, men første nytårsdag slår alligevel de vanlige rekorder.

Uanset hvor mange pint, der er røget ned i nattens løb evt. garneret med vin og whisky, står man op 1. januar for at se den årlige New Year’s Day Parade.

I London giver de den vildt gas med den spektakulære parade, som indeholder et kæmpe optog af figurer og 10.000 optrædende, der snor sig gennem det centrale London. Optoget starter kl. 12 på Picadilly Circus og ender ca. tre timer senere på Parliament Square.


Første nytårsdag bruges ifølge gammel kinesisk skik på at besøge familie og venner. Foto. AP

Kineserne er særlige med deres nytår. Ikke mindst fordi de som flere andre steder i Asien har lagt det på andre datoer end, man gør i Vesten.

I Kina er det et 'månenytår', som strækker sig fra nymåne til fuldmåne, men deres første nytårsdag bruges ifølge gamle skikke på at besøge familie, venner og naboer for at aflevere små gaver. Typisk er det små skåle med frugt, der udveksles, men til børn og ugifte giver man små røde pakker med penge. Målet er at lægge gammelt nag bag sig og starte på en frisk i det nye år. Af andre ritualer gælder, at man hverken må feje, støvsuge eller vaske håret. Man skulle jo nødig vaske det nye års lykkebringende ånder ud med badevandet.

Maden er symbolsk, så hvad der serveres på tallerken, er langt fra ligegyldigt Er der svinekød på menuen, er det med håb om rigdom, mens and sender signaler om lykke, og fisk om et langt liv.


En skøn tradition på en første nytårsdag i Philadelphia. Foto: AP

Amerikanerne kan også, så er man i USA og lægger vejen forbi Philadelphia i Pennsylvania vil man også her kunne opleve et brag af en første nytårsdag med The Mummers Parade.

Den afholdes i år for 116. gang og menes at være en af de ældste folk festivals i USA.

Her kan publikum snildt pleje tømmermænd i timevis, for der er nok at se på. Lokale klubber - også kaldet Nytårårsforeninger konkurrerer i fire kategorier: Comics, fancies, string bands, og fancy brigades.

Der er gang i både optræden og kostumer - og det er ikke for meget sagt, at galskaben virkelig lukkes ud.