Se DR-chefernes lønninger: Tjener mere end statsministeren

Generaldirektøren og to andre direktører hiver flere penge hjem end Helle Thorning-Schmidt

Forgyldt generaldirektør: Maria Rørbye Rønn får hvert år tre millioner licenskroner i løn af DR - og dertil kommer blandt andet pension. (Foto: Polfoto)
Forgyldt generaldirektør: Maria Rørbye Rønn får hvert år tre millioner licenskroner i løn af DR - og dertil kommer blandt andet pension. (Foto: Polfoto)

Det kan godt betale sig at blive til noget i det offentlige Danmark. For eksempel direktør i DR. For så er du mere eller mindre sikker på, at millionerne begynder at rulle ind på kontoen.

Det viser DRs årsrapport for 2014, hvor både direktionens og bestyrelsens lønninger er opgjort.

For at klare opgaven som generaldirektør, der i 2014 blandt andet indebar at udføre en større fyringsrunde, får Maria Rørbye Rønn 250.000 kroner om måneden, hvilket løber op i tre millioner kroner om året. Derudover får hun årligt også en halv million kroner i pension og 200.000 kroner i forbindelse med beskatning af fri bil, feriepenge med mere.

Kim Bildsøe: Det er deprimerende

Dobbelt op
Dermed tjener Maria Rørbye Rønn rundt regnet dobbelt så meget som lederen af det officielle Danmark, statsminister Helle Thorning-Schmidt, som årligt hæver 1.464.148 kroner. Hertil kommer så pension.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det usædvanligt højt for den offentlige sektor, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i offentlig forvaltning og organisation ved Aalborg Universitet.

Ifølge Per Nikolaj Bukh kan man i offentligt regi nogenlunde sammenligne Maria Rørbye Rønns stilling med en departementschefs. Den bedst betalte departementschef, Christian Kettel Thomsen fra Statsministeriet, fik den 1. januar 2014 to millioner kroner om året.

- Så det er en meget høj løn, hun får, siger Aalborg-professoren.

Liberal ungdom: Hellere porno end DR

Ikke den eneste
Maria Rørbye Rønn er dog ikke den eneste i DR Byen, der tjener mere end statsministeren.

Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup er den public service-direktør, der tjener næstmest i Statsradiofonien. DR overfører hvert år 1,7 millioner lønkroner til hans konto, og dermed tjener han altså 200.000 kroner mere end landets leder.

Oven i lønnen får nyhedsdirektøren desuden 300.000 årligt i pension og 300.000 kroner i forbindelse med beskatning af fri bil, feriepenge med mere.

Også mediedirektør Gitte Rabøl hiver ifølge årsrapporten 1,7 millioner kroner i løn hjem om året. Samlet set ligger hun dog 100.000 kroner under Ulrik Haagerup, da hun også får 300.000 kroner i pension, men kun 200.000 kroner i forbindelse med beskatning af fri bil, feriepenge med mere.

DR-direktør flyver på arbejde - du betaler

Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup flyver frem og tilbage mellem hjemmet i Ry og arbejdspladsen i København - på licensbetalernes regning. (Foto: Polfoto)
Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup flyver frem og tilbage mellem hjemmet i Ry og arbejdspladsen i København - på licensbetalernes regning. (Foto: Polfoto)

Nødvendigt med høj løn
Det overrasker som sådan ikke professor Per Nikolaj Bukh, at DR-direktørerne trækker så mange penge hjem måned efter måned.

- Hvis DR havde været en privat virksomhed, havde Maria Rørbye Rønns løn med et slag på tasken nok ligget mellem tre og fem millioner kroner, siger han og fortsætter:

- For dig, mig og alle læserne er det fantastisk mange penge, som kun et fåtal nogensinde vil komme i nærheden af at få i løn, men på det ledelsesniveau, hun befinder sig på, ligger hun knivskarpt aflønnet på et beløb, der er så højt, som det kan blive i det offentlige uden at kamme over. Og samtidig så langt nede, som man kan komme, uden at DR bliver ukonkurrencedygtig som arbejdsplads for hende.

Det koster at sætte kompetente ledere på toppladserne - og det koster at fastholde dem, forklarer han.

- Hvis DR skal klare sig i konkurrencen og leve op til deres public service-forpligtelser, kan de ikke have en andenrangs-direktør siddende i toppen. De bliver nødt til at have de rigtige mennesker på posten, så de kan ikke komme fuldstændig ud af trit med, hvad lønniveauet er i de danske virksomheder. Og de kan ikke komme ud af trit med, hvad lønniveauet er internationalt, siger Per Nikolaj Bukh.

Til sammenligning tjener TV2-direktøren Merete Eldrup 4,1 millioner kroner om året - altså en god sjat mere DR-generaldirektøren. Merete Eldrup er imidlertid administrerende direktør i et statsligt aktieselskab, der i opbygning nærmere ligner et privat selskab end den offentlige sektor.

345 klager over DR-lyd: Nu skal medarbejdere på mumlekursus

Lønforhøjelse på 50.000 kroner
Alt i alt blev DR's direktion aflønnet med 13,8 millioner kroner i 2014.

I 2013 lød regningen på 12,2 millioner kroner.

Det svarer til en stigning på 13 procent.

Til sammenligning voksede dronning Margrethes apanage i samme periode med lige under en procent. Hendes løn-stigning reguleres hvert år med samme sats som andre statsansatte.

Den store stigning skyldes blandt andet, at generaldirektør Maria Rørbye Rønn fik en lønforhøjelse på knap 590.000 kroner om året - altså små 50.000 kroner om måneden.

DR-formand: Løn er helt rimelig

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, mener på ingen måde, at DRs generaldirektør får for meget i løn.

- Da DRs generaldirektør blev ansat, valgte vi at give hende en løn, der var markant under den løn, som den tidligere generaldirektør havde fået. Samtidig tilkendegav vi, at hun ville blive løftet til hendes forgængers lønniveau, såfremt hun skabte de forventede resultater. Hendes løn er altså blevet tilpasset efter fem år i spidsen for DR, så hun nu får det samme som den tidligere generaldirektør. Det synes jeg er helt rimeligt, skriver han i en mail til Ekstra Bladet.

- Hun fik en lønstigning på cirka 590.000 kroner fra 2013 til 2014. Hvorfor?

- Når vi vurderer generaldirektørens løn, vurderer vi den selvfølgelig i relation til markedet. Her er DRs lønniveau markant lavere end andre mediehuse – det er for eksempel væsentligt lavere end lønniveauet i TV2s direktion. Og det er mig bekendt også markant lavere end hos ledelsen i JP/Politikens Hus, som ejer Ekstra Bladet. Forskellen er bare, at vi vælger at lægge det åbent frem, så alle kan se det.

- Lønstigningen og den medfølgende høje lønning kommer i et år, hvor DR fyrede et tre-cifret antal medarbejdere og lukkede Underholdningsorkestret. Hvilket signal mener I det sender til seerne og især medarbejderne?

- Vi er ikke lønførende i branchen - det tror jeg alle med kendskab til branchen ved. Men det er klart, at der skal være et rimeligt forhold imellem den post, man bestrider, og den løn man får. Det gælder også for DRs generaldirektør som er øverste chef for Danmarks største medie- og kulturinstitution.

Tabellen herunder viser lønudgifter til DRs direktion i 2014 (mio. kr.):

Navn Løn Pension Øvrigt I alt
Maria Rørbye Rønn 3,0 0,5 0,2 3,7
Nikolas Lyhne-Knudsen (tiltrådt 1. oktober 2014) 0,4 0,1 0,0 0,5
Gitte Rabøl 1,7 0,3 0,2 2,2
Anne-Marie Dohm 1,4 0,2 0,0 1,6
Ulrik Haagerup 1,7 0,3 0,3 2,3
Tine Smedegaard Andersen (tiltrådt 1. juni 2014) 0,8 0,1 0,0 0,9
Martin Præstegaard (fratrådt 31. juli 2014) 1,0 0,1 0,4 1,5
Morten Hesseldahl (fratrådt 30. april 2014) 0,5 0,1 0,2 0,8
Øvrige direktionsudgifter 0,3 0,0 0,0 0,3
I alt 10,8 1,7 1,3 13,8

 

Tabellen herunder viser honorarudgifter til DRs bestyrelse i 2014 (mio. kr.):

Navn Honorar
Michael Christiansen (formand) 0,4
Ole Hyltoft (næstformand) 0,2
Finn Poulsen 0,1
John Wagner 0,1
Katrine Winkel Holm 0,1
Lars Nielsen 0,1
Mogens Rubinstein 0,1
Stig Paulsen 0,1
Torben Dalby Larsen 0,1
Trine Gregorius 0,1
Aage Frandsen 0,1
I alt 1,5

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time