Sverige vil danse flygtningekrisen

Det er noget af et politisk statement, de svenske arrangører af Eurovision Song Contest har i ærmet

Om det bliver de to værter selv, der skal danse det politiske statement, er ikke afgjort endnu. (Foto: IBL)
Om det bliver de to værter selv, der skal danse det politiske statement, er ikke afgjort endnu. (Foto: IBL)

Der er normalt masser af politik i verdens største musikkonkurrence, når der skal deles de berømte douce points ud. Gode naboer bliver som regel belønnet for deres pop-bidrag i Eurovision Song Contest, mens uvenner i fra nær og fjern forbigås i tavshed.

Sådan har det været i Grand Prix’ets 60 år lange historie, selvom om Eurovisionens helt klare mål er, at konkurrencen skal være upolitisk.

Svenske Måns vandt Eurovision sidste år og derfor er Sverige værter i 2016-udgaven. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Historisk ændring af Eurovision-regler

Men når Sverige – nærmere bestemt Globen i Stockholm – i maj danner rammen om årets udgave af Eurovision Song Contest, vil der være politik direkte på scenen.

Det fortæller de to værter, Petra Mede og sidste års vinder, Måns Zelmerlöw, i et interview med den engelske avis The Independent.

De svenske arrangører har allerede nu planlagt, at den uoverskuelige flygtningekrise, der har ramt Europa det seneste år, vil blive danset som et pausenummer i sangkonkurrencen.

- Det er mere nødvendigt end nogensinde før, at vi holder sammen, og det er bogstaveligt talt det, vi gør i Eurovision, hvor de fleste lande fra Europa mødes. Det kommer vi selvfølgelig til at berøre. Alt andet vil være som at stikke hovedet i busken, siger Måns Zelmerlöw, der offentligt har kritiseret Sveriges nye og meget mere lukkede tilgang til flygtninge.

Event & Kultur Vinder-Måns bliver Eurovision-vært

Hvordan dansenummeret præcis kommer til at se ud, er langt fra på plads endnu, men Sven Stojanovic, der er såkaldt indholdsproducent på Eurovision Song Contest, garanterer, at der vil blive noget at tænke over for de mange millioner tv-seere.

- Vi vil have folk til at tænke, og vil efterlade dem med noget at reflektere over, når de har set nummeret. Vi er opmærksomme på situationen, og det er noget, vi er stolte af, siger han til den engelske avis.

Petra Mede, der også var vært, da Sverige sidst holdt Eurovision Song Contest, bakker også op om det politiske dansenummer.

- Vi vil gerne give et billede af, hvad der sker, men der vil også være en følelse af håb, siger hun.

De tre glade Grand Prix-vindere, Søren Bregendal, Johannes Nymark og Martin Skriver. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Grand Prix-vinderne efter chok-sejr: Vi er lykkelige

Danmark stiller som bekendt op med trioen Lighthouse X, når der er Eurovision Song Contest i Stockholm den 10., 12. og 14. maj.

Danmark er med i den anden semifinale, der holdes torsdag den 12. maj - og forhåbentlig også i finalen den 14. (Foto: Mogens Flindt)
Danmark er med i den anden semifinale, der holdes torsdag den 12. maj - og forhåbentlig også i finalen den 14. (Foto: Mogens Flindt)
 

4 kommentarer
Vis kommentarer