Sveriges Eurovision-brøler: Udnævnte forkert vinder på landsdækkende tv

SVT fortalte fejlagtigt i nyhedsudsendelse umiddelbart efter Eurovision, at det var juryfavoritten, Australien, som vandt

SVT Nyheter fortalte umiddelbart efter Eurovision fejlagtigt, at Australien havde vundet grand-prix'et. (Screendump: Eurovision)
SVT Nyheter fortalte umiddelbart efter Eurovision fejlagtigt, at Australien havde vundet grand-prix'et. (Screendump: Eurovision)

Det var som bekendt Ukraine og sangeren Jamala, der lørdag aften vandt Eurovision ved at overhale Australien til allersidst. Men i lang tid førte Australien så sikkert, at også DR's kommentator Ole Tøpholm havde svært ved at forestille sig, at nogen overhovedet kunne nå at komme op på siden.

Forspringet efter de mange nationers maratonlange afgivelse af jurystemmer var på flere end 100 point, men da seernes sms-stemmer til sidst blev lagt oven i, fik Ukraine lige præcis så mange flere point end Australien, at landet endte som vinder på målstregen.

Det kom tilsyneladende også så meget bag på det svenske svar på DR - SVT - at journalister i en nyhedsudsendelse umiddelbart efter Eurovision fik udnævnt den forkerte vinder.

"ESC: Australien vandt" stod der med fede typer på svensk i en vignet på tv-skærmene, mens nyhedsværten i den direkte transmission fortalte om det storslåede show.

Misèren har fået opmærksomhed på de sociale medier i Sverige, hvor opera-sangerinden Malena Ernman blandt andre har lagt et skærmdump ud, som får hele den svenske nation til at grine.

- Oooops, skriver Malena Ernman i billedteksten.

Ny stemmeafgivnings-model
Eurovision gik i år over til et nyt system med pointafgivelse, hvor fagjuryer fra de forskellige lande i første omgang fik lov til at præsentere, hvem der var deres favoritter. Og det var tydeligt, at der i år var større forskel på, hvem juryerne havde som favorit. Der blev givet 12 point i mange forskellige retninger. Hele 14 lande ud af de 26 deltagende i finalen oplevede at få 12 point undervejs.

Dami Im er blandt favoritterne i aften. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Dansker bag Australiens vinder-kandidat

Alligevel var de fleste fagfolk enige om, at Australiens bidrag var så godt, at de fik point fra langt de fleste lande.

Da afgivelsen af jurystemmerne var slut, viste det sig da også, at Australien førte med 320 point foran Ukraine på andenpladsen, der alene havde 211 point.

Det blev Ukraine, der vandt Eurovision 2016, som blev afviklet i den svenske hovedstad Stockholm. (Foto: Karin Törnblom)
Det blev Ukraine, der vandt Eurovision 2016, som blev afviklet i den svenske hovedstad Stockholm. (Foto: Karin Törnblom)
 

Det var så stort et forspring, at det var svært at forestille sig, at seerne kunne gøre noget ved det.

Men det kunne de.

En jublende glad Jamala efter sejren. (Foto: Mogens Flindt) Event & Kultur Ukraine vinder Eurovision Song Contest

Seerne var tilsyneladende så uenige i de profesionelle fagjuryers vurdering, at et land som Polen, der inden seernes stemmeafgivelse lå på 25. pladsen, kravlede højt op i feltet. For seerne var Polens bidrag det tredjebedste.

Og seerne honorerede også Ukraine for den historisk-politiske ballade, som Jamala stillede op med. Der faldt 323 point fra seerne til Ukraine, mens Australien alene måtte nøjes med 191 point. Seerne mente altså, at både Rusland og Polen havde bedre bidrag end Australien. Faktisk fik Rusland 361 seerpoint og var dermed seernes favorit til at tage Eurovision-trofæet med hjem.

Petra Mede og Måns Zelmerlöw skal styre seerne gennem det nye pointsystem. (Foto: AP) Event & Kultur Eurovision: Forstå det nye pointsystem på et øjeblik

Danmark nåede i øvrigt ikke selv til finalen i år, men blev elimineret i semifinalen i torsdags. Det viste sig, at Danmark fik så få stemmer fra de deltagende nationer, at Danmark endte på næstsidste-pladsen af de 18 bidrag i semifinalen.

20 kommentarer
Vis kommentarer