Verdensstjerne blottede sig: Nøgen på Fyn

Michael Stipe og Douglas Coupland optrådte med 54 minutters begavet samtale på fynske Heartland

Michael Stipe iført en lille halv meters fuldskæg og i absolut topform på fynske  Heartland. Foto: Per Lange
Michael Stipe iført en lille halv meters fuldskæg og i absolut topform på fynske Heartland. Foto: Per Lange

Det er ni år siden, Michael Stipe sidst besøgte Danmark, sådan i officielt embedsmedfør. Dengang stod han i Parkens jammerlige tag-over-nationalstadionet-akustik som frontmand for det hedengangne superband R.E.M.

Søndag aften var den nu 57-årige amerikaner tilbage på dansk grund, da han var et af hovednavnene på Heartland Festival, der foregår i de idylliske grønne områder på Egeskov Slot. Han var der nu ikke for at synge, for vi fik faktisk ikke en strofe fra sydstatscharmøren, men derimod for at tale med sin gode ven, den canadiske stjerneforfatter Douglas Coupland, der i 1991 med ét skrev sig ind i verdenslitteraturens historiebøger med mesterværket ’Generation X’.

Uværdigt: Legende vanæret på Fyn

De to nordamerikanere entrede scenen med hvert deres store grå fuldskæg og passede på den måde glimrende ind i den fynske hipsterfestival. Slagets gang blev styret af Weekendavisens chefredaktør Martin Krasnik, der skulle forsøge at holde de to verdensstjerners fokus på den såkaldte ’talk’s overordnede tema, ’ego’.

- Det er hårdere for mig at komme ind på denne scene, end det var, da jeg optrådte med R.E.M., for jeg kender dit ry, bekendtgjorde Michael Stipe til Krasnik med et af mange forsigtige grin gennem seancens 54 intense minutter, hvor han blottede sig mere – såvel i overført betydning som i bogstaveligste forstand – end de fleste vel havde regnet med forud for den godt besøgte snak.

Hun er bare FOR pæn

Kort inde i ’talk’en åbenbarede sig et billedshow på teltets storskærm, hvor hundredvis af Stipe-selfier blev vist i en forrygende fart, så man næsten ikke opdagede, at der indimellem mere uskyldige selvportrætter i billedmængden fandtes ind til flere fuldt afklædte af slagsen.

- Da jeg tog billederne i 2009 – før begrebet ’selfie’ overhovedet fandtes - vidste jeg, at det alligevel var uundgåeligt, at et nøgenbillede af mig før eller siden ville dukke op på nettet. Så kunne jeg ligeså godt lægge det op selv, sagde Michael Stipe.

Hele stuntet omkring nøgenselfies var en naturlig del af ego-temaet, og Martin Krasnik lod forstå, at han ganske enkelt ikke fattede, hvorfor folk dog føler trang til at lægge beskeder op til deres børn, mænd eller koner, således at resten af verden kan følge med i kærlighedserklæringerne.

Den undren fik Krasnik et bifald for hos det medlevende publikum, mens Douglas Coupland forsøgte at forstå og forklare fænomenet.

Festivalflop: Halvnøgen og helskidt

- Folk vil hele tiden gøre en forskel. De vil huskes for eftertiden, lød det fra den canadiske forfatter, mens Michael Stipe ilede med en selvoplevet anekdote.

- Jeg talte med basketballspilleren Dennis Rodman, da han var ved at afslutte sin karriere for efterhånden mange år siden. Han fortalte mig, at han ville have et realityshow på tv efter sin basketballkarriere. Jeg forstod intet af det ønske, for han er en god fyr.

- Du har noget, du er exceptionel god til, og nu vil du til at lave noget, du slet ikke er god til. Det er da ikke nok at være berømt bare for at være berømt.

- ’Jo det er’, svarede han.

- Han havde ret. I 2017 er det nok at være berømt for at være berømt. Åbenbart, sagde Stipe med et skuldertræk.

Nedtur: Festivals hovednavn svigtede

Undervejs fik Donald Trump de ceremonielle verbaltæsk, som han bare skal have fra den nordamerikanske elite, og Michael Stipe brugte blot præsidentens fulde navn en enkelt gang. Ellers kaldte han ham konsekvent for ’45’, refererende til, at manden med det orange hår er nummer 45 i rækken af amerikanske præsidenter.

- ’45’ styrer lige nu verdens mest udbredte realityshow og det kører i realtid. Vi er nået dertil, hvor det ikke er sjovt længere, sagde Michael Stipe. Denne gang uden et forsonende grin.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter