Vil ikke på scenen: Minister afslår fri taletid

Teaterdirektør undrer sig over, at undervisningsministeren ikke tog imod tilbud om at vise video til teaterpublikum om skolereform

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har ikke lyst til at indgå i en teaterforestilling i Kolding, selvom hun kunne få fuldstændig uredigeret taletid om skolereformen. (Foto: Polfoto)
Undervisningsminister Christine Antorini (S) har ikke lyst til at indgå i en teaterforestilling i Kolding, selvom hun kunne få fuldstændig uredigeret taletid om skolereformen. (Foto: Polfoto)

Politikere elsker at få lov til at fortælle om deres politik og deres tiltag.

Sådan plejer det i hvert fald at være.

Men i Christine Antorinis tilfælde ser verden en smule anderledes ud. Hun har nemlig pænt takket nej til at få direkte taletid, hvor hun uredigeret kunne få lov til at fortælle om sin vision med den meget omtalte folkeskolereform - helt uden irriterende journalister, der konstant spørger kritisk ind til både det ene og det andet.

Forespørgslen kom fra teatret Mungo Park i Kolding, som netop har haft premiere på en ny satirisk komedie, 'Folkeskolereformen', der, som titlen antyder, handler om folkeskolereformen.

Den danske folkeskole er i krise, men på Vangeboskolen i Rudersdal Kommune er det helt galt. (Foto: Thomas Sjørup) Nyheder Skole i krise: 75 procent af lærerne har sagt op

I den forbindelse ville teatret gerne have vist en video, der ligger frit tilgængeligt på Undervisningsministeriets hjemmeside, hvor undervisningsminister Christine Antorini (S) fortæller om formålet med folkeskolereformen.

- I begyndelsen af forestillingen ville vi gerne have den basale forklaring på, hvad folkeskolereformen går ud på. Vi ser så den her video på Undervisningsministeriets hjemmeside, hvor ministeren forklarer det hele kort og tydeligt. Vi syntes, at det var både rigtigst og sjovest at lade hende komme til orde i forestillingen. Og der er alligevel et whiteboard med i forestillingen, så den kunne vi jo sagtens projicere filmen over på, forklarer teaterdirektør Lasse Bo Handberg til Ekstra Bladet.

Lasse Bo Handberg forstår på ingen måde, at Mungo Park i Kolding ikke må vise en video med undervisningsminister Christine Antorini, hvor hun forklarer formålet med folkeskolereformen. (Foto: Katrine Becher Damkjær/Mungo Park)
Lasse Bo Handberg forstår på ingen måde, at Mungo Park i Kolding ikke må vise en video med undervisningsminister Christine Antorini, hvor hun forklarer formålet med folkeskolereformen. (Foto: Katrine Becher Damkjær/Mungo Park)

Han tænkte, at det var en ren formsag at få tilladelsen fra ministeriet, som han ikke mente ville forpasse en chance til at få lov til at fortælle deres version af formålet med reformen. Derfor blev han en smule lamslået, da han fik et nej, hvor ministeriet kort forklarede, at de ikke følte sig sikre på den sammenhæng, som Christine Antorini ville komme til at indgå i.

- Jeg finder det meget mærkværdigt. Jeg synes, at det er et udtryk for, hvor bange ministeriet er blevet i forhold til spørgsmål om folkeskolereformen, siger Lasse Bo Handberg, der forklarer, at teatret gerne ville have lov til at klippe omkring 30 sekunder af den knap to minutter lange video.

Lærerne er stressede i kølvandet på den nye skolereform, mener lærernes formand Anders Bondo Christensen. (Foto: Thomas Sjørup) Samfund Folkeskolereform fylder 100 dage: Sådan går det nu

- Kan Undervisningsministeriet have været bange for, at I ville skamklippe videoen?

- Det ville vi på ingen måde, og det har vi også forklaret ministeriet. Det skulle netop være ministeren, der forklarede reformen, siger Lasse Bo Handberg, der samtidig understreger, at Undervisningsministeriet selv kunne få lov til at klippe 30 sekunder af videoens længde, hvis de var mere trygge ved det.

Havde ministeriets krav til en visning været, at videoen skulle vises i sin fulde længde, havde det heller ikke været noget problem for Mungo Park, forklarer den forundrede teaterdirektør.

- Det er en satirisk komedie, I sætter op. Ville I gøre grin med ministeren?

- Nej, meningen var, at hun skulle kunne fortælle det med egne ord. Forestillingen er en komedie, så vi laver satire både på eleverne, lederne, lærere, Anders Bondo, Michael Ziegler og så videre, men det er helt uinteressant for os, hvis vi går ud og lægger dem ord i munden, som de ikke har sagt i virkeligheden.

Annette Vilhelmsen er tidligere formand for SF (Foto: Claus Bonnerup) Dansk politik SF: Sygefravær blandt lærerne er kommunernes ansvar

Teatret Mungo Park i Kolding. (Foto: Mungo Park)
Teatret Mungo Park i Kolding. (Foto: Mungo Park)

- Hvad gør I så nu?

- Vi har valgt at sige i forestillingen, at her skulle vi så have vist en video med ministeren, men at det har Antorini så ikke været interesseret i. Derfor vil vi så i stedet læse højt, hvad hun siger i videoen. Det gør vi for at understrege, at ordene er den officielle holdning fra regeringen til reformen.

- Hvad synes du om afslaget?

- Jeg kan ikke helt forstå motivet for, at de siger nej. Det er en lidt håndsky reaktion, hvor man helst ikke vil have, at der er nogen, der snakker om det her emne.

Ekstra Bladet har været i kontakt med Undervisningsministeriet for at få en forklaring på afslaget, men ministeriet har ingen kommentarer.

I Sonja Bang's hjemkommune Rudersdal flygter lærerne fra skolerne på grund af reform og nye arbejdsbetigelser. På den anden side af kommunegrænsen i Furesø flygter lærerne ikke, fordi de bliver inddraget, fortæller skolebestyrelsesformand på Syvstjerneskolen Pia Michaelsen. Samfund Danmark delt: Her hersker totalt skolekaos

9 kommentarer
Vis kommentarer