Annonce:
Annonce:

Vil ikke svare: Her tager han benene på nakken

Eks-chefdirigent for DR Pigekoret Michael Bojesen er tavs som graven i forhold til anklagerne om et seksualiseret miljø og krænkelser under hans ledelse mellem 2001 og 2010

Sådan så det ud, da Michael Bojesen havde Ekstra Bladet efter sig. Vi ville gerne have besvaret centrale spørgsmål om krænkelser i DR Pigekoret, men Bojesen var IKKE enig. Video: Henning Hjorth
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Event & Kultur

Musikken spiller ikke rigtigt pt. for den nuværende teaterleder og direktør hos Malmø Opera, Michael Bojesen, 61.

Den tidligere chefdirigent for DR Pigekoret fra 2001 til 2010 er kommet i kraftigt uvejr, efter at han blandt andet beskyldes for, at der under hans ledelse i pigekoret i en niårig periode har været et stærkt seksualiseret miljø, magtmisbrug og manipulation.

De danske medier har længe forgæves forsøgt at få fåmælte Michael Bojesen i tale, men han har spist alle af med en officiel og ganske kort, skriftlig erklæring.

Derudover har han været fuldstændigt tavs og er gået i flyverskjul i privaten i Kastrup for med egne ord 'at få hviletid og tid til reflektion'.

Annonce:

Michael Bojesen ikke har besvaret gentagne opkald eller sms fra Ekstra Bladet, ligesom han flere dage ikke har været at træffe ved sin fine parkeringsplads ved Malmø Opera med 'Teaterchef'-skiltet foran, hvorfra han tilbage i juni tog en - åbenbart ret så langvarig - orlov.

Stak af med hunden
Sådan spiller klaveret dog ikke hos Ekstra Bladet, så vi opsøgte Michael Bojesen ved bopælen i Kastrup nær Amager Strandpark tidligt torsdag morgen for at få svar på en række centrale spørgsmål om hans tid som chefdirigent i Danmarks Radio.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sådan så det ud, da Michael Bojesen pludselig kom op i tempo med sin lille hund og Ekstra Bladet i hælene. Foto: Henning Hjorth
Sådan så det ud, da Michael Bojesen pludselig kom op i tempo med sin lille hund og Ekstra Bladet i hælene. Foto: Henning Hjorth
 

Han er dog tydeligvis fortsat ikke interesseret i uddybe omfanget af sin rolle i skandalen. Det må være konklusionen, efter at vi konfronterede Michael Bojesen, mens han gik tur med familiens hund.

Han lod os således hurtigt forstå, at han ikke er lige så snakkesalig, som han er musikalsk.

Artiklen fortsætter under billedet ...

- Vi, der var i pigekoret på Michael Bojesens tid, ved godt, hvilken kultur der var. Set i det lys bliver jeg både vred og skuffet over, at han ligefrem vælger at benægte det, lyder det fra en af hans tidligere korpiger. Foto: Nanna Navntoft
- Vi, der var i pigekoret på Michael Bojesens tid, ved godt, hvilken kultur der var. Set i det lys bliver jeg både vred og skuffet over, at han ligefrem vælger at benægte det, lyder det fra en af hans tidligere korpiger. Foto: Nanna Navntoft
 

Ja, faktisk sagde han ikke et eneste ord, men bevægede sig i stedet med hastige skridt og i pludselig høj fart mod Øresund med sin stakkels vovse halsende efter, og havde han kunnet, havde han formentlig 'dirigeret' os væk.

Annonce:

Det blev en lang tur for kræet her til morgen, for Bojesen vendte aldrig tilbage til domicilet i de par timer, vi efterfølgende ventede ved villavejen for at høre ham, om han var kommet på andre tanker.

Artiklen fortsætter under boksen ...

OVERBLIK: Anklager fra korsangere er undersøgt i månedsvis

Et grænseoverskridende miljø og en seksualiseret kultur.

Det er blandt de ord, tidligere sangere i DR Pigekoret har brugt til at beskrive deres tid i koret som teenagere eller unge kvinder.

Der er iværksat en undersøgelse af anklagerne. Onsdag aften bliver resultatet af den fremlagt af DR.

Læs nærmere om forløbet her:

* I april sætter DR gang i en ekstern advokatundersøgelse af DR Pigekoret. Det sker på baggrund af to henvendelser til kulturdirektør Henrik Bo Nielsen.

* Advokat vil fokusere på de centrale aktører i forhold til deres position, ansvar og ageren, lyder det.

* Den eksterne advokat har kontaktet tidligere medlemmer af pigekoret for at give dem mulighed for at bidrage til undersøgelsen. Det har de kunnet via mail frem til 1. juli. Korsangerne har også kunnet tage kontakt til DR.

* Mindst 120 tidligere korsangere har bidraget til undersøgelsen gennem indberetningsordningen. 'En lang række henvendelser omhandler de samme forhold og episoder', oplyser DR.

* I juni fortæller 12 tidligere sangere i pigekoret om deres oplevelser af et seksualiseret og grænseoverskridende miljø i perioden 2001-2010. På det tidspunkt var Michael Bojesen chefdirigent.

* Han afviser anklagerne, som han ikke kan genkende. Men han bekræfter, at han har krævet, at en 17-årig korsangers skriftlige klage skulle trækkes tilbage. Han har siden trukket sig som bestyrelsesleder i Statens Kunstfond.

* Siden har også andre tidligere korpiger stået frem og fortalt om indberetninger om upassende adfærd af seksuel karakter fra chefdirigent Tage Mortensen. Han stod i spidsen for pigekoret i 34 år frem til 2000.

* Tidligere DR-generaldirektør Christian S. Nissen har sagt, at Tage Mortensen blev fyret efter anklager fra korpigers forældre. Tidligere korpiger har anklaget DR for at være for længe om at reagere på klagerne.

* Der er omkring 50 medlemmer af DR Pigekoret. De er i alderen 15-22 år.

* 10. november bliver resultatet af undersøgelsen præsenteret på en pressebriefing. Det foregår hos DR. Det er generaldirektør Maria Rørbye Rønn og kulturdirektør Henrik Bo Nielsen, der deltager.

Kilder: Politiken, Ritzau, Berlingske, Ekstra Bladet, DR.

Anledningen til vores besøg hos Bojesen var resultatet af den eksterne advokatundersøgelse af koret, der blev igangsat tilbage i april og offentliggjort 10. november. Her er Bojesen en central skikkelse.

DR undskyldte på et pressemøde i november for krænkelserne i koret.

Han var i juni, da 12 tidligere korpiger stod frem i Politiken med anklager mod ham, været ude at tage det fulde ansvar for, hvad der måtte være sket under hans ledelse, men i november, efter rapportens offentliggørelse, kom der andre toner fra Michael Bojesen.

Artiklen fortsætter under boksen ...

Malmø Opera: Helt tavse om Bojesen

Tidligere har bestyrelsesformand for Malmö Opera, Per-Martin Svensson, forklaret til Ritzau, at bestyrelsen ingen problemer har med fortsat at have Michael Bojesen som chef trods anklagerne mod ham i Danmark.

- Han har bestyrelsens fulde tillid. Vi har ingen betænkeligheder, hvad angår ham. Han gør et rigtig godt arbejde, og det er det, vi vurderer Michael på. , lød det i sidste uge fra formanden.

Ekstra Bladet har torsdag rakt ud til resten af bestyrelsens medlemmer for at høre, om de har tillid til, at Michael Bojesen kan skabe et godt arbejdsmiljø i operaen. De er dog lige så tavse som Michael Bojesen selv.

- Vi har besluttet, at det er bestyrelsesformand Per-Martin Svensson, der udtaler sig, så jeg kan ikke sige andet, end hvad han allerede har sagt, siger Annika Annerby Jansson.

- Så du har tillid til Michael Bojesen?

- Jeg kan ikke udtale mig om det. Tak skal du have, siger hun.

Bestyrelsesmedlem Tommy Rosenberg fortæller, at han ikke kan udtale sig, og også bestyrelsesmedlem Göran Malmberg har fået mundkurv på.

- Jeg har ingen kommentarer. Det er bestyrelsesformanden, der udtaler sig i sagen, siger Göran Malmberg.

 

Bokstekst: Emma Busk, Laura Hellensberg og Pernille Christensen

Nu nægtede han pludselig, at han skulle være ansvarlig for en seksualiseret krænkelseskultur i sit tidligere kor.

Annonce:

- Da jeg har fået forelagt det, der vedrører min person, ved jeg, at de krænkelser, der er beskrevet i rapporten, ikke har noget at gøre med mine ti år som dirigent for koret, sagde han ved den lejlighed i den førnævnte skriftlige erklæring.

Tilbage står, hvor stor en rolle Michael Bojesen selv aktivt har spillet i sine ni år som korleder, men spørgsmålene - og svarene - blafrer således fortsat i vinden. Lidt endnu.

Det ville vi gerne have spurgt Bojesen om

Hvad er din kommentar til det seksualiserede miljø, der skildres i den eksterne advokatundersøgelse vedrørende din tid som chefdirigent i DR Pigekoret?

Hvordan kunne du i juni 2021 påtage dig det fulde ansvar for din cheftid i koret, når du nu nægter, at der skulle være foregået noget forkert på din vagt?

Er det ikke FOR NEMT bare at påstå, at du fejlagtigt tager skylden og bliver fedtet ind i krænkelser, der skulle være foregået under din forgænger, Tage Mortensen, når nu miljøet fra din tid er beskrevet som det er af en lang række kortpiger. Sender du din del af lorten tilbage i tid?

Har du i din tid som korleder krænket nogen af pigerne seksuelt?

Har du sendt sms'er med seksuelt betonet indhold til en mindreårig korsanger eller andre?

Hvad er din kommentar til de 12 navngivne tidligere korpiger, der i Politiken har beskrevet et stærkt seksualiseret miljø under din ledelse?

Hvad siger du til, at flere korpiger mener, at du enten selv har stået bag eller har ladet andre udøve magtmisbrug og manipulation?

En korpige siger, at du lyver om din tid som korleder. Hvad vil du sige til hende?

Hvordan har du det med, at DR har fjernet din ærestitel?

Flere tidligere korpiger føler sig provokeret af, at du benægter alt. Hvad vil du sige til dem?

Føler du, at du med god samvittighed fortsat kan stå i spidsen for Malmø Opera, hvor der også er unge mennesker ansat, når du har disse beskyldninger imod dig fra din DR-tid?

OVERBLIK: De centrale folk i sag om krænkelser i pigekor

To tidligere chefdirigenter er blevet beskyldt for krænkelser og en generelt seksualiseret kultur i DR Pigekoret gennem årtier.

Onsdag fremlægger DR resultatet af en ekstern advokatundersøgelse af koret, der nu har sangere i alderen 15-22 år.

Nedenfor kan du få et overblik over, hvem de centrale skikkelser i sagen er:

* Tage Mortensen. Chefdirigent i DR Pigekoret i omkring 35 år til 2000.

Han er af forhenværende medlemmer af koret blevet beskyldt for krænkelser, grænseoverskridende adfærd og en generelt seksualiseret kultur i pigekoret.

Han stoppede som chefdirigent ved årsskiftet 2000/2001.

DR har siden sagt, at han blev fyret som følge af flere forældreklager over ham, men Tage Mortensen fik ved sin afgang en ærestitel af DR og to hyldestkoncerter som tak for indsatsen.

Tage Mortensen døde i 2001 efter længere tids sygdom.

* Michael Bojesen. Chefdirigent i DR Pigekoret fra 2001 til 2010.

Han er blevet beskyldt for at have stået bag et meget seksualiseret miljø med uønsket seksuel opmærksomhed, herunder sms'er fra voksne mænd, magtmisbrug og manipulation.

Michael Bojesen har afvist at have været ansvarlig for et seksualiseret miljø, men han har bekræftet, at han har krævet, at en 17-årig korsangers skriftlige klage skulle trækkes tilbage.

Han har over for Politiken erkendt, at han svigtede sit ledelsesansvar. Han skrev i den sammenhæng også, at han undskylder over for sangere, der har haft dårlige oplevelser eller følt sig utrygge.

Michael Bojesen har været direktør for Malmø Opera i Sverige fra 2017.

Han trak sig i samme forbindelse fra posten som bestyrelsesleder i Statens Kunstfond. En stilling, han havde haft siden 2017.

* Christian Sandø Nissen. Generaldirektør i DR fra 1994 til 2004.

En forælder skrev i 1996 en klage over den daværende chefdirigent, Tage Mortensen, der skulle have udsat hendes datter og andre mindreårige i DR Pigekoret for seksuelle krænkelser.

Generaldirektør afviste klagen og kaldte indholdet for ærekrænkende. Informationerne om krænkelser over årtier blev ikke undersøgt til bunds.

Tidligere på året fastholdt den forhenværende generaldirektør, at han først blev bekendt med problemer i 2000, da flere klager endte på hans bord.

Men da det kom frem, at han havde afvist klagen i 1996, skrev han i en mail til Politiken, at han undskylder over for pigerne i koret 'for den måde, vi håndterede Tage Mortensens krænkende opførsel på'.

Af Christian Sandø Nissens hjemmeside fremgår det, at han i dag er uafhængig rådgiver og foredragsholder.

Kilder: DR, Ekstra Bladet, Politiken, Ritzau, Den Store Danske.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: